Η πολιτική κακής γειτονίας της Βενεζουέλας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η πολιτική κακής γειτονίας της Βενεζουέλας

Γιατί έφυγε από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών
Περίληψη: 

Οι κυρώσεις και άλλα μέτρα τιμωρίας κατά της κυβέρνησης της Βενεζουέλας δεν μπορούν ποτέ να ταιριάξουν με τον οικονομικό πόνο που η ίδια η κυβέρνηση του Maduro είναι πρόθυμη να επιβάλει στον εαυτό της και, ακόμη χειρότερα, θα μπορούσαν να βαθύνουν τα δεινά των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ο MICHAEL SHIFTER είναι πρόεδρος του Inter-American Dialogue. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο Twitter @MichaelShifter [1].

Μόλις πριν από μια δεκαετία, η Βενεζουέλα [2] ήταν ίσως η λατινοαμερικανική χώρα με την μεγαλύτερη επιρροή στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών [3] (Organization of American States, OAS), την παλαιότερη ομάδα περιφερειακής συνεργασίας στον κόσμο. Εκείνη την εποχή, πολλοί από τους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής είχαν ιδεολογικές συγγένειες με την σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας, η οποία κατεύθυνε μια οικονομική άνθηση εις βάρος των τεράστιων αποθεμάτων πετρελαίου της. Ο Ούγκο Τσάβες, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος της χώρας, επιδίωξε ένα επιθετικό είδος πετρο-διπλωματίας, κερδίζοντας ή αγοράζοντας την σιωπή των γειτόνων της Βενεζουέλας καθώς η εξουσία του γινόταν όλο και πιο αυταρχική.

Η σημερινή κατάσταση είναι δραματικά διαφορετική. Ο Nicolás Maduro, ο επιλεγμένος διάδοχος του Τσάβες, προεδρεύει σε ένα διαλυμένο έθνος περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους δύσκολα τα καταφέρνουν, απελπισμένοι για τρόφιμα και φάρμακα, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους και εξοργισμένοι από την διάβρωση των δημοκρατικών διασφαλίσεων της κυβέρνησής τους. Στις 29 Μαρτίου, μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου έκλεισε ουσιαστικά την Εθνοσυνέλευση [4] που κυριαρχείτο από την αντιπολίτευση, προκαλώντας μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους. Έκτοτε, περισσότεροι από 35 Βενεζουελάνοι έχουν σκοτωθεί σε βίαιες συγκρούσεις, σε πολλές περιπτώσεις με πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση -και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα τέλος.

09052017-1.jpg

Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκρούονται με τα «ΜΑΤ» στο Καράκας, στην Βενεζουέλα, τον Μάιο του 2017. CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
-----------------------------------------------------------------

Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής που παρέμεναν στο περιθώριο πριν από μια δεκαετία, τώρα φαίνονται έτοιμες να υιοθετήσουν ισχυρότερη στάση για να αποτρέψουν την Βενεζουέλα από το να κατέβει σε βαθύτερη βία, την κατάρρευση του κράτους ή μια πιο κατασταλτική μορφή αυταρχισμού [5]. Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, η συμμετοχή της Βενεζουέλας στην MERCOSUR, ένα περιφερειακό εμπορικό μπλοκ, είχε ανασταλεί, και πολλοί Λατινοαμερικανοί αξιωματούχοι -ιδιαίτερα στην Αργεντινή, την Βραζιλία, το Μεξικό και το Περού- άρχισαν να ασκούν κριτική στον Maduro για πρώτη φορά.

Στις 26 Απριλίου, αφότου μια πλειοψηφία των κρατών του OAS συγκάλεσε μια ειδική συνάντηση για να συζητήσει την κρίση της Βενεζουέλας, το Καράκας δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την οργάνωση. Η επιλογή αυτή δεν χρειάζεται να σημάνει το τέλος της διεθνούς πίεσης στην κυβέρνηση Μαδούρο. Συνεργαζόμενες, οι κυβερνήσεις του δυτικού ημισφαιρίου μπορούν ακόμα να εντείνουν τις εκκλήσεις τους προς το κράτος της Βενεζουέλας να υποχωρήσει από τον γκρεμό που τώρα προσεγγίζει.

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Στην σχεδόν επτά δεκαετιών ιστορία του, καμία χώρα δεν εγκατέλειψε τον OAS από μόνη της. Ωστόσο, η οργάνωση ανέστειλε δύο μέλη της: Την Κούβα από το 1962 έως το 2009 και την Ονδούρα από το 2009 έως το 2011. Στις 14 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του OAS, Λουίς Αλμάγκρο, ο οποίος ηγήθηκε των κατηγοριών, καταδικάζοντας την διάλυση των δημοκρατικών θεσμών από το καθεστώς Maduro , πρότεινε [6] στο Σώμα να αναστέλλει επίσης την συμμετοχή της Βενεζουέλας εκτός αν διεξάγει εκλογές και απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους κατά την διάρκεια του επόμενου μήνα. Η μονομερής αποχώρηση της κυβέρνησης Maduro από την οργάνωση φαινόταν να αποσκοπεί στην αποτροπή αυτού του αποτελέσματος, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τις πολυμερείς τράπεζες να επιβάλουν κυρώσεις στην Βενεζουέλα.

Από ορισμένες απόψεις, η απόσυρση της Βενεζουέλας αποκαλύπτει ότι ο OAS έχει σημασία. Στις κυβερνήσεις δεν αρέσει να είναι ξεχωρίζουν ως ακραίες περιπτώσεις σε μια περιοχή με τόσα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η εγκατάλειψη του οργανισμού από την Βενεζουέλα -μια διαδικασία που θα διαρκέσει δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί- θα πρέπει επίσης να κάνει ανήσυχα κι άλλα κράτη. Μια μεγάλη λατινοαμερικανική χώρα έχει κλείσει τον εαυτό της από τους γείτονές της, υπονομεύοντας την δύναμή τους να την επηρεάσουν.

09052017-2.jpg

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, στο Καράκας, τον Μάιο του 2017. MARCO BELLO/REUTERS
-----------------------------------

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένας τρόπος αντιμετώπισης της Βενεζουέλας εκτός του OAS: Μέσω της σύστασης ad hoc συνασπισμού δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κολομβίας, του Μεξικού και του Περού. Όλες αυτές οι χώρες, μαζί με άλλες πέντε, ενέκριναν μια δήλωση την 18η Απριλίου [7] με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση Maduro να «εγγυηθεί το δικαίωμα της διαμαρτυρίας» και να προγραμματίσει εθνικές εκλογές, σύμφωνα με τις διατάξεις του συντάγματος της Βενεζουέλας του 1999. Τώρα πρέπει να ενισχύσουν την πίεση εναντίον του Maduro, να κάνουν ό, τι μπορούν για να εκθέσουν τις καταχρήσεις του καθεστώτος και να υποστηρίξουν τυχόν ειρηνικές προσπάθειες αποκατάστασης της δημοκρατικής κυριαρχίας. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι να υποστηρίξουν συνομιλίες μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης, τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Αλλά μετά από μια τυπική σύγκληση των Λατινοαμερικανών ηγετών να μεταδώσουν τις ανησυχίες τους για τις πράξεις του καθεστώτος, ή διαβουλευόμενοι με πρόσωπα της αντιπολίτευσης για να καθορίσουν ποιες παραχωρήσεις θα ήταν διατεθειμένοι να κάνουν, τα περιφερειακά κράτη θα μπορούσαν να βοηθήσουν να τεθούν οι βάσεις για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.