Ο σωστός τρόπος δημιουργίας ζωνών ασφάλειας στην Συρία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο σωστός τρόπος δημιουργίας ζωνών ασφάλειας στην Συρία

Έξι βήματα για την διοίκηση του Τραμπ
Περίληψη: 

Μια έξυπνη πολιτική ασφαλούς ζώνης θα μπορούσε να ανακόψει την ροή των προσφύγων παρέχοντας θύλακες ασφάλειας στην Συρία. Θα μπορούσε επίσης να αναζωογονήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας ειρηνικής διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο PAUL R. WILLIAMS είναι καθηγητής Νομικής και Διεθνών Σχέσεων στην έδρα Rebecca I. Grazier στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και συνιδρυτής του Public International Law & Policy Group (PILPG).
Ο J. TREVOR ULBRICK είναι διεθνής δικηγόρος, αναλυτής πολιτικής και σύμβουλος καινοφανών επιχειρήσεων. Εργάζεται στο συμβουλευτικό συμβούλιο του PILPG.

Ως απάντηση των επιθέσεων του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad με δηλητηριώδη αέρια [1] κατά πολιτών σε περιοχές που ήλεγχαν οι αντάρτες τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε 59 πυραύλους κρουζ [2] εναντίον αεροπορικής βάσης της Συρίας. Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο κόσμος δεν είναι πιο κοντά στο να κατανοήσει τι επιθυμεί να επιτύχει η κυβέρνησή του στην Συρία [3]. Τα χτυπήματα σηματοδότησαν την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν βία στην χώρα για να απαντήσουν στις φρικαλεότητες του Assad και δεν είναι σαφές αν θα είναι η τελευταία.

Μετά από επτά χρόνια συγκρούσεων, περίπου 11 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους ή έχουν πεθάνει προσπαθώντας να φύγουν, και αυτός ο αριθμός σίγουρα θα αυξηθεί χωρίς διεθνή εμπλοκή. Εάν η διοίκηση του Trump είναι σοβαρή σχετικά με την προστασία των Σύρων που δραπετεύουν από τον Assad και το ISIS, μια επιλογή πολιτικής ξεχωρίζει: Οι ασφαλείς ζώνες. Κατά την διάρκεια της εκστρατείας, ο Τραμπ υποστήριξε την «δημιουργία μιας μεγάλης όμορφης ασφαλούς ζώνης [4]» στην Συρία. Ο Trump επανέλαβε πρόσφατα την υποστήριξή του [5] στις ασφαλείς ζώνες κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 2 Μαΐου [6]. Αλλά ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Jim Mattis έχει εκφράσει επιφυλάξεις για τις πρόσφατες προτάσεις περί ασφαλών ζωνών, σημειώνοντας ότι «ο διάβολος είναι πάντα στις λεπτομέρειες».

15052017-1.jpg

Διασχίζοντας έναν αυτοκινητόδρομο στο Χαλέπι, στην Συρία, τον Ιανουάριο του 2015. JALAL AL-MAMO / REUTERS
---------------------------------------------------------

Οι στρατιωτικοί σχεδιαστές των ΗΠΑ έχουν δίκιο να είναι επιφυλακτικοί. Ωστόσο, οι ασφαλείς ζώνες μπορεί να είναι μια αποτελεσματική απάντηση στην ανθρωπιστική κρίση της Συρίας. Μπορεί να είναι ευκολότερο να τύχουν υπεράσπισης και αστυνόμευσης από όσο οι διάδρομοι ανθρωπιστικής βοήθειας, και μπορεί να παράσχουν βασική προστασία στον από μακρού χρόνου βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Συρίας [7]. Θα μπορούσαν επίσης να είναι διπλωματικά βιώσιμες. Τα περισσότερα διαπραγματευόμενα μέρη στην Συρία, όπως η Ρωσία, η Τουρκία [8], οι Ηνωμένες Πολιτείες και το κράτος της Συρίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους για κάποια ασφαλή ζώνη κατά τις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα. Ωστόσο, η ιστορία διδάσκει ότι, εάν διευθετηθούν με λάθος τρόπο, τέτοια σχέδια κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, η πολιτική ασφαλών ζωνών του Trump θα πρέπει να επικεντρωθεί σε έξι κρίσιμα στοιχεία.

Πρώτον, οι υπεύθυνοι σχεδιασμού πρέπει να μάθουν από την ιστορία. Ιστορικά, οι ασφαλείς ζώνες ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό. Κατά την διάρκεια της βοσνιακής σύγκρουσης την δεκαετία του 1990, τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την Σρεμπρένιτσα «ασφαλή περιοχή» και άφησαν περισσότερους από 50.000 πολίτες υπό την προστασία περίπου 400 ελαφρά οπλισμένων ανδρών των ολλανδικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγες μέρες, περισσότεροι από 8.000 αγόρια και άντρες σφαγιάστηκαν από βοσνιακές σερβικές δυνάμεις [9] στην χειρότερη μαζική δολοφονία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, οι ασφαλείς ζώνες πετύχαιναν όταν ευθυγραμμίζονταν η πολιτική βούληση και η στρατιωτική ικανότητα. Το 1991, μια συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης με περισσότερους από 20.000 στρατιώτες καθιέρωσε τόσο μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων όσο και μια ασφαλή ζώνη στο βόρειο Ιράκ [10] για την προστασία των Ιρακινών Κούρδων από τις δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν. Η Επιχείρηση Provide Comfort [11] όχι μόνο έσωσε χιλιάδες πολίτες, αλλά και πρόλαβε την έξοδο των προσφύγων προς την Τουρκία. Βεβαίως, η εγκαθίδρυση μιας ασφαλούς ζώνης στην Συρία, με τους καλά οπλισμένους μαχητές της και τις μεταβαλλόμενες συμμαχίες, θα ήταν πολύ πιο δύσκολη από ό, τι στο Ιράκ.

Δεύτερον, ο Trump θα πρέπει να δώσει τα σωστά μηνύματα. Για να ικανοποιήσει τους συμμάχους των ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό, θα χρειαστεί σαφείς δικαιολογίες για την δημιουργία ασφαλών ζωνών. Μέχρι στιγμής, όμως, τα μηνύματα της διοίκηση για την Συρία είναι μπερδεμένα. Μετά την επίθεση του Assad με το αέριο sarin, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέλεϊ δήλωσε ότι η αλλαγή καθεστώτος ήταν «προτεραιότητα». Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson [12] υπονόησε ότι η πολιτική των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους [13] (ISIS) και στο να προλάβει μελλοντικές χημικές επιθέσεις, και ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Σων Σπίσλερ, δήλωσε ότι τα χτυπήματα είχαν ένα «τεράστιο ανθρωπιστικό στοιχείο» [14].

Η διοίκηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της για την Συρία με ανθρωπιστικούς όρους. Αν το πράξει, οι ασφαλείς ζώνες θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ως ένα συγκεκριμένο βήμα προς την διάσωση Σύρων προσφύγων από τον Assad και το ISIS. Αυτό θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον Assad και ενδεχομένως θα αναζωογονήσει την συριακή ειρηνευτική διαδικασία. Επειδή ο Assad βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε αεροπορικές επιθέσεις αδιακρίτως σε μη στρατιωτικές περιοχές οι οποίες βρίσκονταν υπό την κυριαρχία των ανταρτών [15], στρατιωτικοί ειδικοί έχουν πει [16] ότι οι ασφαλείς ζώνες στην Συρία θα χρειάζονταν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών. Ανάλογα με το εύρος της, μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει σημαντικά την ικανότητα του Assad να χρησιμοποιεί αεροπορικές δυνάμεις. Έχοντας στερηθεί τις πιο βάναυσες και αποτελεσματικές τακτικές του, ο Assad θα μπορούσε να δει μια νέα αξία στην επιδίωξη μιας διευθέτησης μέσω διαπραγματεύσεων.