Τι περιέχει το τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου

Η αμερικανική γεωπολιτική ισχύς, η άνοδος του εξτρεμισμού, το προσφυγικό, το Κυπριακό, η Βουλγαρία, κ.ά.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την σύγχρονη αμερικανική γεωπολιτική ισχύ κυκλοφορεί το νέο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, περιέχονται άρθρα και αναλύσεις για το Κυπριακό, την Βουλγαρία, την Νότια Σινική Θάλασσα, την ευρωπαϊκή προβληματική, το προσφυγικό, το διεθνές εμπόριο και την άνοδο του εξτρεμισμού.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την σύγχρονη αμερικανική γεωπολιτική ισχύ. Πρώτον, με το δοκίμιο του David Petraeus, πρώην στρατηγό των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και μετέπειτα διευθυντή της CIA, και του Michael O'Hanlon, του Ινστιτούτου Brookings, που αφορά στην κατάσταση του στρατού των ΗΠΑ και των βημάτων που πρέπει να κάνει για να γίνει ισχυρότερος και αποτελεσματικότερος. Δεύτερον, με το δοκίμιο των John J. Mearsheimer, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο και Stephen M. Walt, καθηγητή στο Harvard, όπου αναπτύσσουν την πρόταση για ένα νέο αμερικανικό δόγμα υψηλής στρατηγικής.

16062017-1.jpg

Επίσης, ο καθηγητής στο Dartmouth College, Douglas A. Irwin, στο άρθρο του αποκωδικοποιεί την κριτική επί των όρων του παγκόσμιου εμπορίου όπως εκτυλίχθηκε στις ΗΠΑ, ιδίως στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο και μετά, και υπογραμμίζει τις επικίνδυνα λανθασμένες απόψεις που τρέφουν οι λαϊκιστές κατά των σύγχρονων διεθνών εμπορικών συμφωνιών.

Ενδιαφέρον, έχει και η κριτική του Lawrence D. Freedman, καθηγητή στο King’s College του Λονδίνου, σε πέντε βιβλία που ασχολούνται με τα ζητήματα που εγείρει ένα εσχάτως προτιμώμενο όπλο των ΗΠΑ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Ο διεθνολόγος Παναγιώτης Σκιαδάς περιγράφει την σύγχρονη γεωπολιτική παρακμή της Ελλάδας, τονίζοντας την μοιρολατρική αποδοχή της συρρίκνωσης. Ωστόσο, προτείνει τον δρόμο των ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων ως τον τρόπο ανατροπής αυτής της διολίσθησης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Ευαγόρας Ευαγόρου αναλύει το Κυπριακό ζήτημα υπό το πρίσμα των διακρατικών ανταγωνισμών ισχύος, καταλήγοντας σε μια σειρά προϋποθέσεων που θα καθιστούσαν μια ενδεχόμενη λύση βιώσιμη.

Με την ευρύτερη προβληματική των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασχολείται ο νομικός και πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δημήτριος Ν. Τομαράς, επισημαίνοντας τις δυσαρμονίες μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και των αναγκών των κρατών-μελών, παραθέτοντας πραγματικά παραδείγματα.

Παραμένοντας στα ευρωπαϊκά θέματα, και μάλιστα στο εγγύς εξωτερικό της Ελλάδας, ο Teodor Detchev, καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Ασφάλειας και Οικονομίας - Πλόβντιβ, της Βουλγαρίας, απεικονίζει με λεπτομέρεια το βουλγαρικό πολιτικό σκηνικό μετά τις πρόσφατες εκλογές, προσπαθώντας να απαντήσει αν στην Σόφια υπάρχει σήμερα η αναγκαία μεταρρυθμιστική δυναμική.

Επίσης, ο διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Δρ. Νικόλαος Λάμπας, στο εκτενές δοκίμιό του για τις επιδράσεις του προσφυγικού, παρουσιάζει τα ευρήματα σειράς σχετικών μελετών και ερευνών που αφορούν και στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δεν είναι απογοητευτικά ούτε τα προβλήματα τόσο μεγάλα όσο υπονοούν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, ωστόσο χρειάζονται κι άλλα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφαλείας και ενσωμάτωσης.

Από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο καθηγητής Πέτρος Σιούσουρας, ο διδάσκων Γεώργιος Χρυσοχού και η υπ. διδάκτωρ Διονυσία Χονδρογιάννη αναλύουν τα γεωγραφικά και ενεργειακά ζητήματα της Κίνας καθώς και τα ζητήματά της που άπτονται του Διεθνούς Δικαίου, με έμφαση στα τεκταινόμενα στην Νότια Σινική Θάλασσα, προβλέποντας αύξηση των εντάσεων στην περιοχή.

Τέλος, το φαινόμενο της ενίσχυσης του παγκόσμιου εξτρεμισμού αποτελεί το αντικείμενο της μελέτης του Ινδού ακαδημαϊκού και συγγραφέα Pankaj Mishra, ο οποίος χαρτογραφεί τις κοινωνικές αλλαγές στις πρόσφατες εποχές που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη του λαϊκισμού, την άνοδο της τρομοκρατίας και των ρατσιστικών και εθνικιστικών πολιτικών στην κοσμική και μοντέρνα Δύση.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition