Το νέο τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το νέο τεύχος Οκτωβρίου - Νοεμβρίου

Οι αυταρχικές πολιτικές, οι απειλές κατά της φιλελεύθερης τάξης, οι ανταγωνισμοί στα Βαλκάνια, τα Ισλαμικά κόμματα στην Ευρώπη, κ.ά.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την ενίσχυση των αυταρχικών πολιτικών πρακτικών και καθεστώτων, και τις απειλές εναντίον την φιλελεύθερης τάξης που επικρατεί σήμερα στον κόσμο, κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, στις σελίδες του αναλύονται οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί ΗΠΑ-Ρωσίας στα Βαλκάνια, η ισλαμική διείσδυση στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, τα αντίμετρα κατά της Βόρειας Κορέας, οι μύθοι περί την ανανεώσιμη ενέργεια, κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την ενίσχυση των αυταρχικών πολιτικών πρακτικών και καθεστώτων, και τις απειλές εναντίον την φιλελεύθερης τάξης που επικρατεί σήμερα στον κόσμο.

13102017-5.jpg

Στο άρθρο του περί αυταρχικής επιρροής, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Δημόσιας Πολιτικής, Thorsten Benner, περιγράφει το πώς καθεστώτα όπως της Κίνας, της Ρωσίας, ορισμένων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών αλλά και χωρών της Μέσης Ανατολής και αλλού, χρησιμοποιούν τους κρατικούς πόρους για να ενισχύουν την εξουσία τους καθώς και να υπονομεύουν την δημοκρατική αντίληψη στο εξωτερικό.

Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, G. John Ikenberry, αναλύει το πώς η πρόοδος και η ειρήνη που απολαμβάνει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόσμου από τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, στηρίζεται στην φιλελεύθερη διεθνή τάξη και πώς η τάξη αυτή κινδυνεύει σήμερα, ιδίως από την δύναμη που συνέβαλλε τα μάλλα στην δημιουργία της, τις ΗΠΑ. Ο καθηγητής θεωρεί ότι οι δράσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, έρχονται σε αντίθεση με τις ιδέες που στήριξαν το μεταπολεμικό διεθνές σύστημα, και προτείνει να αναληφθεί η ηγεσία της Δύσης από άλλες φιλελεύθερες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.

Στις γεωπολιτικές μεταβολές τις οποίες προξενούν οι ανταγωνισμοί των μεγάλων δυνάμεων, ιδίως δε εκείνοι μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αναφέρεται στο σχετικό δοκίμιό του ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Θ. Μάζης, εστιάζοντας στα τεκταινόμενα εντός των Βαλκανίων. Αναλύει τα ζητήματα των ενεργειακών οδών αλλά και του αλβανικού εθνικισμού, των επιδιώξεων των Σκοπίων και της ελληνικής στάσης, και προτείνει τρόπους επίλυσης των σχετικών προβλημάτων.

Για τα Σκόπια, ο Πρέσβης ε.τ. Βασίλειος Μούτσογλου, απαντά στα άρθρα των Jeffrey Mankoff και Δρ. Dragan Gocevski στο Foreign Affairs Ιουλίου – Αυγούστου 2017, για τους λόγους που η Ελλάδα εκλαμβάνει ως απειλή της αλυτρωτική επιμονή της ΠΓΔΜ στο να ονομαστεί ως «Μακεδονία» και επισημαίνει τα φιλικά βήματα που έχει κάνει η Αθήνα προς τα Σκόπια.

Από την πλευρά του, ο νομικός και Διπλωμάτης Γεώργιος Δ. Πουκαμισάς, σηματοδοτεί τα σημαντικά γεω-πολιτιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα και εξηγεί το πώς θα μπορούσε η χώρα να τα εκμεταλλευθεί προς ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης.

Ο ιστορικός Δρ. Ιωάννης Ε. Κωτούλας καταγράφει τα ενεργά ισλαμικά πολιτικά κόμματα στην Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ολλανδία και αλλού. Υπογραμμίζει την ρητορική τους που εκμεταλλεύεται τα ιδεολογήματα της πολυπολιτισμικότητας και καταδεικνύει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την κοσμική και μετα-θρησκευτική Ευρώπη.

Στην ευρύτερη προβληματική του ισλαμισμού, ο Κλεάνθης Κυριακίδης της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, γράφει για την πορεία, την στρατηγική και το μέλλον του «Ισλαμικού Κράτους» αλλά και παραθέτει τα αντίδοτα της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην δράση του.

Σε μια πτυχή του ανωτέρω θέματος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Daniel Byman, εξηγεί την δράση των τζιχαντιστών τρομοκρατών που δρουν ως «μοναχικοί λύκοι» και αναλύει τους τρόπους με τους οποίους τα δημοκρατικά κράτη μπορούν -κατά το δυνατόν- να προστατευτούν από αυτούς.

Για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, οι Joshua Stanton, Sung-Yoon Lee και Bruce Klingner (νομικός και συντάκτης του Νόμου των ΗΠΑ για τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Tufts και ερευνητής στο Ίδρυμα Heritage, αντίστοιχα), θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές και να εστιάσουν αντί στα στρατιωτικά αντίμετρα, στα βήματα εκείνα που μπορούν να απειλήσουν την επιβίωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος.

Ο Eric Kaufmann, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελετά τις αντιλήψεις σχετικά με την «λευκή ταυτότητα» και τον ρατσισμό στην Δύση και εξηγεί τις διαχωριστικές γραμμές εντός των Δυτικών κοινωνιών, όπως τονίστηκαν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της αυξημένης μετανάστευσης.

Σε ένα άλλο πεδίο, εκείνο της ενεργειακής εξέλιξης, ο Ted Nordhaus, διευθυντής ερευνών στο Breakthrough Institute, φωτίζει τα όρια της λεγόμενης «καθαρής ενέργειας» και δίνει έμφαση στις αποτυχημένες προβλέψεις που επί δεκαετίες τροφοδοτούν μια σειρά από ενεργειακούς μύθους. Η τεχνολογία, υποστηρίζει, μπορεί να δώσει από τώρα αξιόπιστες λύσεις εφόσον ξεπεραστούν τα πολιτικά ταμπού.

Τέλος, η ειδική για την μετανάστευση, Elizabeth Collett, παρουσιάζει και κρίνει τα βιβλία «The New Odyssey» του Patrick Kingsley και «Cast Away» της Charlotte McDonald-Gibson, τα οποία ασχολούνται με τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley, Barry Eichengreen, αναλύει τα βιβλία «The people’s money» της Paola Subacchi και «Gaining Currency» του Eswar Prasad, σχετικά με το μέλλον του κινεζικού νομίσματος στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition