Το μέλλον του αντιπολιτευτικού κινήματος του Navalny | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το μέλλον του αντιπολιτευτικού κινήματος του Navalny

Γιατί θα συνεχίσει να αμφισβητεί το Κρεμλίνο
Περίληψη: 

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεκλογικής εκστρατείας του Navalny ήταν η εθνική του περιοδεία το περασμένο φθινόπωρο, η οποία περιελάμβανε σειρά συναντήσεων με τους οπαδούς του βγάζοντας χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους 27 μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την χώρα.

Ο ANTON BARBASHIN είναι διευθυντής σύνταξης της ηλεκτρονικής επιθεώρησης Intersection(http://intersectionproject.eu).

Τον Μάρτιο του 2017, ο επικριτής του Κρεμλίνου και ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, Alexei Navalny [1], δημοσιοποίησε μια συγκλονιστική βιντεο-έρευνα σχετικά με τα μυστικά οικονομικά του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Αποκάλυψε [2] ότι ο Μεντβέντεφ μπόρεσε να συγκεντρώσει μια τεράστια περιουσία ενώ βρισκόταν στην εξουσία, αποκτώντας πολλά αρχοντικά στην Ρωσία, μια βίλα και γη στην Ιταλία και άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η έρευνα προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των Ρώσων και είχε περίπου 26 εκατομμύρια επισκέψεις στο YouTube μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν την δημοσιοποίηση του βίντεο, η Ρωσία [3] έγινε μάρτυρας μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων κατά της διαφθοράς σε ολόκληρη την χώρα. Παρόλο που ο Navalny είχε ανακοινώσει τα σχέδιά του να κατέβει για πρόεδρος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016, αυτές οι διαδηλώσεις σηματοδότησαν την ανεπίσημη έναρξη της εκστρατείας του. Από την αρχή, ωστόσο, ήταν σαφές ότι το Κρεμλίνο δεν θα ανεχόταν μια υποψηφιότητα Navalny και θα αντιδρούσε για να μπλοκάρει τις δραστηριότητές του σε όλη την Ρωσία. Πράγματι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το όνομά του δεν θα εμφανιστεί στην προεδρική ψηφοφορία τον Μάρτιο του 2018. Παρά το πλήγμα αυτό, ωστόσο, το καθεστώς απέτυχε εν πολλοίς να καταστείλει τις πολιτικές δραστηριότητες του Navalny και των οπαδών του. Παρόλο που μπορεί να αποκλειστεί από την επίσημη διεκδίκηση του αξιώματος, ο Navalny θα παραμείνει μια κεντρική πρόκληση για την κυβέρνηση του Πούτιν. Μπόρεσε να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο πολιτικό μηχανισμό με ισχυρή κινητοποίηση, που να λειτουργεί σε ολόκληρη την χώρα, και ικανό να παρουσιάσει στην επόμενη γενιά Ρώσων μια πραγματική εναλλακτική λύση στον αυταρχισμό του Πούτιν.

18012018-1.jpg

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Navalny μιλά στα μέσα ενημέρωσης μετά την υποβολή των δικαιολογητικών του για να εγγραφεί ως προεδρικός υποψήφιος στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2017. TATYANA MAKEYEVA / REUTERS
----------------------------------------------------------------------------------------

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ

Κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Navalny και η ομάδα του κατέδειξαν ότι παρά τους κρατικούς περιορισμούς, την πολιτική πίεση και την υποτιθέμενη πολιτική παθητικότητα του ρωσικού κοινού, ένα αφοσιωμένο αντιπολιτευτικό κίνημα μπορεί να οικοδομήσει πραγματική δυναμική στην χώρα. Η ομάδα του ήταν σε θέση να ανοίξει 84 περιφερειακά γραφεία, προσελκύοντας περισσότερους από 200.000 εθελοντές στην Ρωσία. Το κανάλι του στο YouTube [4], το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους νέους Ρώσους, προσφέρει τακτικές ενημερώσεις μέσω σύντομων βίντεο που παρέχουν σχόλια για την διαφθορά, σημαντικά γεγονότα στην Ρωσία και την κατάσταση της εκστρατείας του˙ διαθέτει επίσης μια online ζωντανή συζήτηση [5]. Όλα αυτά κρατούν το ακροατήριό του ενημερωμένο και κινητοποιημένο. Ούτε καν ένας άλλος Ρώσος πολιτικός δεν έχει δείξει παρόμοια ανδρεία στην αξιοποίηση των νέων μέσων ενημέρωσης.

Η ικανότητα του Ναβάλνι να εμπλέξει νεότερες γενιές Ρώσων δεν έχει περάσει απαρατήρητη από το Κρεμλίνο και τους υποστηρικτές του στο ρωσικό κοινό. Μεγάλο μέρος της ρουτίνας του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους είχε ως στόχο την αύξηση της εμπλοκής του με την ρωσική νεολαία. Ο Πούτιν μέχρι που έχασε και την δική του ανάδειξη της προεδρικής υποψηφιότητας για να παραστεί στην Χριστουγεννιάτικη παράσταση για τα παιδιά στο Κρεμλίνο, ένα ετήσιο γεγονός στο οποίο δεν είχε εμφανιστεί από το 2005. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου εμφανίστηκαν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες διαδεδομένες ιστορίες τοπικών δασκάλων υποστηρικτών του Πούτιν, να κάνουν κατήχηση στους μαθητές τους για τους κινδύνους που θέτει ο Navalny [6] στην χώρα, απεικονίζοντάς τον συνήθως ως πράκτορα της Δύσης ή ως ταραχοποιό πεινασμένο για δύναμη και χρήμα, που στρέφεται στην υποκίνηση μιας εξέγερσης σαν την [Euro]maidan.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της προεκλογικής εκστρατείας του Navalny ήταν η εθνική του περιοδεία το περασμένο φθινόπωρο, η οποία περιελάμβανε σειρά συναντήσεων με τους οπαδούς του βγάζοντας χιλιάδες [ανθρώπους] στους δρόμους 27 μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την χώρα. Αυτή η αμερικανικού τύπου εκστρατεία είναι ασυνήθιστη στην Ρωσία και ήταν ένα κανονικό κομμάτι της πολιτικής ζωής μόνο στην δεκαετία του 1990, εξατμιζόμενη σταδιακά κατά την εποχή του Πούτιν. Όμως, ενάντια στις πιθανότητες -ο συχνά άθλιος καιρός και η συνεχής αντίδραση από τις τοπικές Αρχές και την αστυνομία- ο Navalny ήταν σε θέση να «χτυπήσει» σε όλες τις μεγάλες εκλογικές πόλεις της χώρας. Η κορυφή της καμπάνιας του ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε την διαδικασία ανακήρυξης της προεδρικής υποψηφιότητάς του. Για να αποδείξει ακόμη μια φορά ότι ο Navalny έχει εθνική υποστήριξη, η ομάδα του διοργάνωσε 20 ξεχωριστές εκδηλώσεις κατάθεσης υποψηφιότητας σε 20 διαφορετικές πόλεις. Συνολικά, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της χώρας για να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητάς του.

ΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ