Ο επερχόμενος πόλεμος του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο επερχόμενος πόλεμος του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ

Μια νέα σύγκρουση ίσως να είναι αναπόφευκτη
Περίληψη: 

Καθώς η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους φθίνει στρατιωτικά, το ίδιο θα κάνουν και οι πολλοί ευκαιριακοί γάμοι μεταξύ των εχθρών του. Αυτά τα επερχόμενα διαζύγια θα επιστρέψουν μια σειρά από ζητήματα στο προσκήνιο.

Η MARA KARLIN είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Προωθημένων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ανώτερη συνεργάτις του Ινστιτούτου Brookings. Είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Building Militaries in Fragile States: Challenges for the United States [1] (University of Pennsylvania Press, 2017).

Άλλος ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είναι σχεδόν αναπόφευκτος. Παρόλο που καμία πλευρά δεν θέλει τώρα μια σύγκρουση, η μεταβαλλόμενη ισορροπία ισχύος στο Λεβάντε [στμ: περιοχή που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία βρίσκονται στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου και μέχρι τη Μεσοποταμία] και η συρρίκνωση των διαμφισβητούμενων περιοχών είναι δείκτες μιας διαφαινόμενης αναμέτρησης [2]. Οι πραγματικές ερωτήσεις είναι το πώς και το πού –όχι το εάν- θα συμβεί η επικείμενη πυρκαγιά.

Τα γεγονότα της 10ης Φεβρουαρίου υπογράμμισαν την αστάθεια του Λεβάντε (Levant). Το Ισραήλ κατέστρεψε ένα ιρανικό drone που πετούσε στον εναέριο χώρο του και βομβάρδισε την τοποθεσία στην Συρία από όπου φέρεται ότι είχε εκτοξευθεί το drone˙ κατά την διάρκεια αυτής της τελευταίας αποστολής, συριακά αντιαεροπορικά πυρά κατέστρεψαν ένα ισραηλινό F-16, το πρώτο ισραηλινό μαχητικό που καταρρίφθηκε από εχθρικά πυρά εδώ και δεκαετίες. Το Ισραήλ απάντησε με μαζικά αντίποινα εναντίον πολλών στρατιωτικών στόχων του Ιράν και του καθεστώτος στην Συρία.

22022018-1.jpg

Ισραηλινοί στρατιώτες κατά την διάρκεια μιας άσκησης αστικής μάχης, τον Ιούλιο του 2017. AMIR COHEN / REUTERS
----------------------------------------------------------------------------

Οι εντάσεις στην περιοχή πρόκειται μόνο να επιδεινωθούν. Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας [3] έχει μέχρι στιγμής ως αποτέλεσμα σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς, έξι εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πάνω από πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, ένα συντριπτικό ποσοστό των οποίων έχει περάσει χρόνια σε γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, οι οποίες είναι ανυπόμονες για την ταχεία αναχώρησή τους. Ωστόσο, καθώς η μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) [4] σβήνει στρατιωτικά, το ίδιο θα κάνουν και οι πολλοί ευκαιριακοί γάμοι μεταξύ των εχθρών του. Αυτά τα επερχόμενα διαζύγια θα επιστρέψουν μια σειρά από ζητήματα στο προσκήνιο, συμπεριλαμβανομένης της διακυβέρνησης και της συμφιλίωσης, του μέλλοντος των εξωτερικών δυνάμεων στην Συρία και της μεταβαλλόμενης περιφερειακής ισορροπίας ισχύος. Οι προκύπτουσες εντάσεις είναι πιθανό να φέρουν το Ισραήλ στο χείλος ενός περιφερειακού πολέμου, ακόμη μεγαλύτερου από τον τελευταίο το 2006, όταν εισέβαλε στον νότιο Λίβανο [5].

Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Για το Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, η ήττα του ISIS και οι συνακόλουθες μετατοπίσεις εστίασης θα διευκρινίσουν τις όλο και πιο πολύπλοκες και επικίνδυνες σχέσεις μεταξύ τους. Η Χεζμπολάχ έχει χάσει περίπου 2.000 μαχητές στην Συρία, έπληξε την φήμη της μέσω της απεριόριστης υποστήριξής της προς τα καθεστώτα του Ιράν και της Συρίας και φημολογείται ότι αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει δημοφιλής στο κεντρικό πολιτικό της σώμα [6], τους Λιβανέζους Σιίτες. Έχει διαμεσολαβήσει σε πολιτικές συμφωνίες με άλλες ομολογίες στον Λίβανο και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου αυτή την άνοιξη -οι πρώτες υπό τον νέο εκλογικό νόμο που δημιουργεί ένα σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης- θα οδηγήσουν σε μεγάλες νίκες για την Χεζμπολάχ.

Οι στρατιωτικές ικανότητες της Χεζμπολάχ έχουν σχεδόν αυξηθεί κατά την διάρκεια του συριακού πολέμου [7], όπως αποδεικνύεται από τα περίπου εκατό χτυπήματα που πραγματοποίησε το Ισραήλ κατά του προσωπικού ή των εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια. Ίσως το πιο σημαντικό, η Χεζμπολάχ έχει αποκτήσει σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία στην Συρία, όπου έχει ουσιαστικά υφάνει έναν αριθμό βίαιων μη κρατικών δρώντων για να υποστηρίξει την εκστρατευτική αποστολή της για να στηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Πράγματι, είναι δύσκολο να βρεθεί ένας δρων στην περιοχή που να μην έχει εντυπωσιαστεί από την απόδοση της Χεζμπολάχ στον συριακό πόλεμο. Αυτές οι προσπάθειες, σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες απειλές της Χεζμπολάχ να επιτεθεί κατά του υποτιθέμενου ισραηλινού πυρηνικού αντιδραστήρα στην Dimona και στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας στην Χάιφα, προμηνύουν μια αδίστακτη μάχη.

Για το Ισραήλ, η στρατηγική εικόνα έχει επίσης μεταβληθεί σημαντικά. Τα σύνορά του με την Συρία, ιστορικά το πιο ήσυχα, είναι τώρα διαταραγμένα. Η ισραηλινή ηγεσία δεν κρύβει την ανησυχία της για την στρατιωτική ωρίμανση της Χεζμπολάχ στην συριακή σύγκρουση. Και καθώς οι ανησυχίες για ένα πυρηνικά ικανό Ιράν εξασθενίζουν, το Ισραήλ άρχισε αντί γι’ αυτό να επικεντρώνεται στον επόμενο πόλεμο με την Χεζμπολάχ, όπως έδειξε μια μαζική στρατιωτική άσκηση [8] πριν από μερικούς μήνες -η μεγαλύτερη του Ισραήλ από το 1998. Από το 2006, Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι σε μελλοντικές συγκρούσεις θα ακολουθήσουν το δόγμα Dahiya, το οποίο πήρε το όνομά του από το οχυρό της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο Beirut-Rafic Hariri, το οποίο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς του Ισραήλ τον τελευταίο πόλεμο. Σύμφωνα με τον Gadi Eizenkot, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, στην επόμενη σύγκρουση οι δυνάμεις του θα ακολουθήσουν τους ίδιους κανόνες εμπλοκής, αλλά σε ένα ευρύτερο τοπίο.

22022018-2.jpg

Ένας μαχητής της Hezbollah, φρουρός στην Jaroud Arsal, στον Λίβανο, τον Ιούλιο του 2017. ALI HASHISHO / REUTERS
----------------------------------------------------------------------