Ένα χάος στην Κνεσέτ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ένα χάος στην Κνεσέτ

Τα παιχνίδια εξουσίας και οι πολιτικές ακροβασίες θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ
Περίληψη: 

Προς το συμφέρον της εθνικής του ασφάλειας, το Ισραήλ πρέπει να προστατεύσει καλύτερα την πολιτική από την μικροπολιτική. Η δημοκρατία του δεν εξυπηρετείται καλά όταν η πολυποίκιλη κακοφωνία εμποδίζει τους εκλεγμένους ηγέτες να κυβερνούν υπεύθυνα.

Ο SHALOM LIPNER είναι εξωτερικός ανώτερος συνεργάτης στο Center for Middle East Policy στο Brookings Institution. Από το 1990 έως το 2016, υπηρέτησε επτά διαδοχικά πρωθυπουργούς στο Γραφείο Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, είχε εμπλακεί σε μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς που περιελάμβαναν την οικογένειά του και στενούς συνεργάτες του. Τα νομικά του προβλήματα, ωστόσο, δεν αποτελούν απλώς προσωπικό του πρόβλημα, αλλά μια δοκιμασία της ανθεκτικότητας της χώρας του.

Στις αρχές Ιανουαρίου, Ισραηλινοί ανακριτές συνέστησαν να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον του Netanyahu για δωροδοκία, απάτη και παραβίαση εμπιστοσύνης. Κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου, η κυβέρνηση είχε περιπέσει σε αταξία, καθώς τα μέλη του συνασπισμού του Netanyahu είχαν εκμεταλλευθεί την τρωτότητά του, προωθώντας επιθετικές ατζέντες που απευθύνονταν κυρίως στα εκλογικά τους σώματα. Αυτό το ξέφρενο παιχνίδι εξουσίας εξέθεσε τα σφάλματα στο πολιτικό σύστημα του Ισραήλ, ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο φιλοξενεί απερίσκεπτες συμπεριφορές που εξυπηρετούν στενούς κομματικούς στόχους παρά ευρείς εθνικούς σκοπούς. Σε μια εποχή που η χώρα πρέπει να ενοποιηθεί, με τη Μέση Ανατολή στην δίνη των συγκρούσεων και ένα ενισχυμένο Ιράν να δοκιμάζει την περιφερειακή ισχύ του, το Ισραήλ δεν χρειάζεται άλλη μια απειλή για την εθνική του ασφάλεια [1]. Αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ είναι να μονώσει καλύτερα τις πολιτικές του από την [μικρο]πολιτική.

ΟΤΑΝ Η ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Η Κνεσέτ ξεκινά την καλοκαιρινή σύνοδό της την επόμενη εβδομάδα, και με την πραγματική πιθανότητα για πρόωρες εκλογές, οι βουλευτές είναι ανυπόμονοι να επιτύχουν πολιτικούς πόντους. Το Κόμμα της Εβραϊκής Πατρίδας, με επικεφαλής τον υπουργό Παιδείας, Naftali Bennett, και την υπουργό Δικαιοσύνης, Ayelet Shaked, πιέζει για την ψήφιση νομοσχεδίου που θα περιόριζε την ικανότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ να ακυρώνει τους νόμους που θεωρεί προβληματικούς. Ένα δεύτερο νομοσχέδιο θα κάνει διακρίσεις εναντίον εκείνων που στρέφονται στον Ιουδαϊσμό στο Ισραήλ μέσω άλλης δικαιοδοσίας έξω από τα επίσημα εγκεκριμένα θρησκευτικά δικαστήρια.

27042018-1.jpg

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, μιλά κατά την έναρξη της χειμερινής συνόδου της Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ, στις 23 Οκτωβρίου 2017. RONEN ZVULUN / REUTERS
----------------------------------------------------------------------

Αμφότερα θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Ο περιορισμός της εξουσίας του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου θα μπορούσε να βλάψει το ανάστημα του Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στο παρελθόν, όταν ισχυρισμοί σχετικοί με τους Ισραηλινούς παραπέμφθηκαν στο ΔΠΔ [2], το Ισραήλ επικαλέστηκε την αρχή της συμπληρωματικότητας για να σιγουρέψει την δικαιοδοσία του. Η αρχή αυτή υποχρεώνει το ΔΠΔ να υποβάλλει την δίωξη για διεθνή εγκλήματα στα εθνικά δικαστήρια, εκτός και αν είναι «απρόθυμα ή ανίκανα να προχωρήσουν πραγματικά στις διαδικασίες». Η προσβολή της αυτονομίας του ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ικανότητα του Ισραήλ να επικαλείται την συμπληρωματικότητα και έτσι περιορίζει την ελευθερία του να διεξάγει τις δικές του έρευνες.

Η επιδείνωση της δυσπιστίας μεταξύ των προοδευτικών Εβραίων και του κράτους του Ισραήλ, που ήδη έχει προξενήσει η κρίση περί αλλαγής θρησκεύματος, θα βλάψει επίσης την εθνική ασφάλεια της χώρας. Η απώλεια βασικής υποστήριξης, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, για το εβραϊκό κράτος θα θέσει σε κίνδυνο τα διπλωματικά και οικονομικά οφέλη που έχει απολαύσει, εν μέρει εξαιτίας της σθεναρής υπεράσπισης των τοπικών εβραϊκών κοινοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια επικίνδυνη επίδειξη πολιτικής ακροβασίας, ορισμένοι υπερ-ορθόδοξοι βουλευτές του Ισραήλ [3] απείλησαν πρόσφατα να αντιταχθούν στον προϋπολογισμό του 2019, εκτός αν οι μαθητές της Yeshiva [στμ: μιας Σχολής που εστιάζει στην μελέτη των παραδοσιακών θρησκευτικών κειμένων] εξαιρεθούν από την υποχρέωση για στρατιωτική θητεία. Μόνο η εμφάνιση μιας συμβιβαστικής λύσης της τελευταίας στιγμής γλίτωσε το Ισραήλ από το χάος των πρόωρων εκλογών. Εάν οι Ισραηλινοί πήγαιναν στις κάλπες, τα ουσιαστικά ζητήματα θα είχαν βρεθεί χαμηλά στην προεκλογική συζήτηση, με σημαντικές εθνικές αποφάσεις και σχέδια να έχουν αφεθεί για την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου έχει ηρεμήσει τους υπερβολικούς συναδέλφους του στην δεξιά, κυρίως με το να συμφωνεί με τις απαιτήσεις τους στην εγχώρια σφαίρα. Το πρόσφατο αδιέξοδο με την στρατολόγηση έληξε με παραχωρήσεις σχετικά με την λεπτή ισορροπία μεταξύ θρησκείας και κράτους. Επίσης, μέσα στην συμφωνία ήταν μια δέσμευση να προωθηθεί η επεξεργασία του Νόμου Έθνους-Κράτους, μιας νομοθεσίας που θα θεωρεί το Ισραήλ ως ένα «εβραϊκό κράτος με δημοκρατικό καθεστώς» σε αντίθεση με ένα «εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος».

Αμφότερες αυτές οι κινήσεις θα έχουν αντίκτυπο στην εθνική ασφάλεια. Οι εσωτερικές συγκρούσεις -που επιδεινώνονται κάθε φορά που η Κνεσέτ προσπαθεί να ρυθμίσει τον ρόλο του Ιουδαϊσμού στην δημόσια ζωή του εβραϊκού κράτους- αποδυναμώνει την συνταύτιση των Ισραηλινών με το εθνικό τους σχέδιο και την ακεραιότητα της ισραηλινής κοινωνίας. Άλλα σημεία προτεινόμενης νομοθεσίας που αφορούν την παρουσία του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη [4] επηρεάζουν την ασταθή στάση της χώρας έναντι των Παλαιστινίων γειτόνων της.