Φέρνοντας πραγματικές ειδήσεις στους Βορειοκορεάτες | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Φέρνοντας πραγματικές ειδήσεις στους Βορειοκορεάτες

Τι θα μπορούσε να κάνει η αλήθεια στην Πιονγκγιάνγκ
Περίληψη: 

Η προπαγάνδα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της οικογένειας Kim. Τα μέλη της παρέμειναν στην εξουσία επί επτά δεκαετίες, κυρίως λόγω του πλήρους ελέγχου των πληροφοριών. Αυτό επέτρεψε στους Kim να επιβάλουν την δική τους εκδοχή της ιστορίας για να υποστηρίξουν τις δρακόντειες πολιτικές τους.

Η JIEUN BAEK είναι η συγγραφεύς του βιβλίου North Korea’s Hidden Revolution: How the Information Underground Is Transforming a Closed Society [1].

Στο αφήγημα της Πιονγκγιάνγκ για τον Πόλεμο της Κορέας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα ιμπεριαλιστικό έθνος που επιδίωκε την παγκόσμια κυριαρχία, εισέβαλε στη Βόρεια Κορέα στις 25 Ιουνίου 1950 και προκάλεσε ανείπωτο χάος και πόνο. Όπως έγραψε στον απολογισμό του για τον πόλεμο το 1981 ο πρώην Υπέρτατος Ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Il Sung, οι Αμερικανοί είχαν κινητοποιηθεί για «να κάνουν τους Κορεάτες δούλους τους και να μετατρέψουν την Κορέα σε αποικία τους».

Όπως είναι γνωστό, η πραγματική εκδοχή των γεγονότων εκτυλίχθηκε αρκετά διαφορετικά. Μετά από σειρά συνοριακών αψιμαχιών, η Βόρεια Κορέα εισέβαλε στη Νότια Κορέα [2], μια κίνηση που τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν αμέσως. Αφού ο ΟΗΕ κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνδράμουν στην άμυνα της Σεούλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις στην χερσόνησο. Αλλά μέχρι σήμερα, η ζωή της Βόρειας Κορέας επικεντρώνεται γύρω από την δική της εκδοχή της πραγματικότητας. Οι πολίτες καλούνται να προστατεύουν το έθνος ανά πάσα στιγμή ενάντια στους «κακούς Αμερικανούς». Τα μαθήματα μαθηματικών των παιδιών περιλαμβάνουν αριθμητικά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν νεκρούς πεζοναύτες των ΗΠΑ. Και σε όλη την Βόρεια Κορέα, οι διαφημιστικές πινακίδες και οι αφίσες μεταδίδουν το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα εισβάλουν στην Βόρεια Κορέα «για άλλη μια φορά».

11062018-3.jpg

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, χαιρετά προτού αναχωρήσει από την Πιονγκγιάνγκ για την Σιγκαπούρη, στις 10 Ιουνίου 2018. KCNA VIA REUTERS
----------------------------------------------------------------------------

Καθώς η διοίκηση Trump προσεγγίζει την διάσκεψη κορυφής της 12ης Ιουνίου [3], πρέπει να θυμάται ότι αυτό που διατηρεί στην εξουσία τον σημερινό Υπέρτατο Ηγέτη, Kim Jong Un, δεν είναι απλώς τα πυρηνικά όπλα αλλά και η ισχυρή αφήγηση που κλωθογυρίζει για να αποτρέψει τους Βορειοκορεάτες από το να επαναστατήσουν. Από την άποψη του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας, η προπαγάνδα παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση της οικογένειας Kim. Τα μέλη της παρέμειναν στην εξουσία επί επτά δεκαετίες, κυρίως λόγω του πλήρους ελέγχου των πληροφοριών. Αυτό επέτρεψε στους Kim να επιβάλουν την δική τους εκδοχή της ιστορίας για να υποστηρίξουν τις δρακόντειες πολιτικές τους. Το σύστημα Songun της Βόρειας Κορέας, ή «πρώτα ο στρατός», αναγκάζει τους ανθρώπους να αφιερώσουν τον χρόνο και τους πόρους τους για την οικοδόμηση του στρατού σε περίπτωση επίθεσης των ΗΠΑ. Λόγω της επιθετικής προσπάθειας στρατολόγησης, η Βόρεια Κορέα έχει πλέον τον τέταρτο μεγαλύτερο ενεργό στρατό. Για να κρατήσουν τους πάντες σύμφωνους στην επιδίωξη της ιδεολογίας Juche ή αλλιώς της «αυτοσυντήρησης», οι Βορειοκορεάτες πρέπει να ζουν σύμφωνα με τις αποζημιώσεις της ταξινόμησής τους κατά το, το κοινωνικοπολιτικό σύστημα καστών της Βόρειας Κορέας. Ένα εθνικό δίκτυο στρατοπέδων πολιτικών φυλακών και κέντρων κράτησης, σε συνδυασμό με πολιτικές ευρείας παρακολούθησης και φόβου, συμβάλλει στην διασφάλιση της μηδενικής διαφωνίας.

Από αυτή την άποψη, όταν θα είναι στην Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, πρέπει να έχει επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η Πιονγκγιάνγκ θα χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις για προπαγάνδα προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη νομιμοποίηση του καθεστώτος. Ο Τραμπ θα πρέπει να συγκρατηθεί από το να κάνει εξωφρενικές απειλές εναντίον του Κιμ. Οι παλαιότερες εκκλήσεις για «πυρ και μανία» κατά της Βόρειας Κορέας, για παράδειγμα, τροφοδότησαν το αφήγημα του πάντοτε κακού ηγέτη των ΗΠΑ. Αυτός είναι ένας ρόλος που το βορειοκορεατικό καθεστώς θέλει τον Trump να το παίξει. Εκείνο που είναι σημαντικό να κατανοηθεί είναι ότι η Βόρεια Κορέα χρειάζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μια υπαρξιακή απειλή για να δικαιολογήσει τα συστήματά της για εγχώριο έλεγχο, παρακολούθηση και τιμωρία.

Ταυτόχρονα, ο Trump δεν πρέπει να είναι πολύ ήπιος με τον Kim και να μην υποβαθμίσει το γεγονός ότι το καθεστώς έχει διαπράξει απαράμιλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Trump θα πρέπει να επιδείξει την υποστήριξή του για την τήρηση των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επαινεί τις προσπάθειες των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στις οποίες ηγούνται αποσκιρτήσαντες της Βόρειας Κορέας για να σπάσουν τον αποκλεισμό πληροφοριών του Πιονγκγιάνγκ. Όπως ανέφερα στο άρθρο μου στο Foreign Affairs το 2017 [4], εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες οι ομάδες αυτές προωθούν ξένες πληροφορίες στην Βόρεια Κορέα μέσω εκστρατειών [πληροφόρησης]μικρής κλίμακας, στέλνοντας ταινίες, ειδήσεις και βιβλία μέσω συσκευών ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων. Οι μαρτυρίες των αποσκιρτησάντων αποκαλύπτουν ότι η επανειλημμένη έκθεση των Βορειοκορεατών σε πληροφορίες από το εξωτερικό -πληροφορίες που τους επιτρέπουν να αμφισβητούν τα κρατικά μέσα ενημέρωσής τους- είναι ζωτικής σημασίας για τον καθορισμό του εδάφους για μια πιο ενημερωμένη πολιτεία. Οι πολίτες που συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας δικαιολογημένος λόγος για να ζουν κάτω από τέτοιες κατασταλτικές συνθήκες, μπορεί να βρουν τρόπους για να εξεγερθούν και να κάνουν έκκληση για αλλαγή. Μια «Άνοιξη της Πιονγκγιάνγκ» δεν είναι βέβαια πουθενά στον ορίζοντα βραχυπρόθεσμα, δεδομένου του πόσο επικίνδυνη είναι η διαφωνία [στην Βόρεια Κορέα], αλλά είναι σίγουρα πιθανή μακροπρόθεσμα.