Η μάχη της Αυστραλίας κατά των κινεζικών πολιτικών παρεμβάσεων
Η Αυστραλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας στρατηγικής παρεμβολών της Κίνας, αλλά ο κατάλογος των στόχων του Πεκίνου είναι μακρύς.
Ο CLIVE HAMILTON είναι καθηγητής Δημόσιας Δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Charles Sturt στην Καμπέρα και ο συγγραφέας του Silent Invasion: China’s Influence in Australia.
- previous-disabled
- Page 1of 3
- next
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ εισήγαγε νομοθεσία για να καταστήσει παράνομες τις ξένες παρεμβάσεις στην αυστραλιανή πολιτική, ο πρωθυπουργός Malcolm Turnbull δήλωσε στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η κλίμακα της απειλής για την αυστραλιανή δημοκρατία και κυριαρχία από ξένες εκστρατείες επιρροής ήταν "άνευ προηγουμένου". Ο Turnbull δεν κατονόμασε κανέναν αλλά οι προτεινόμενοι νόμοι είχαν σαφώς ως στόχο κυρίως την κινεζική συγκεκαλυμμένη παρέμβαση. Τον περασμένο Ιούνιο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ψήφισε τη νομοθεσία.
Τα τελευταία χρόνια, οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας της Αυστραλίας έχουν όλο και περισσότερο απογοητευτεί από την ανεπάρκεια των νόμων της χώρας περί κατασκοπείας και αισθάνονται αδύναμες ενάντια στη νέα απειλή από την ξένη παρέμβαση, η οποία έχει ανθίσει μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όταν πρότεινε τη νέα νομοθεσία, η κυβέρνηση του Turnbull σημείωσε [2] ότι οι υπάρχοντες νόμοι δεν στοχεύουν την συμπεριφορά ξένων κυβερνήσεων που “υπολείπεται της κατασκοπείας αλλά έχουνσκοπό να βλάψουν την εθνική ασφάλεια της Αυστραλίας ή να επηρεάσουν τις πολιτικές ή κυβερνητικές διαδικασίες της Αυστραλίας”. Αυτή η ατιμωρησία, είπε, είχε δημιουργήσει “ένα επιτρεπτικό περιβάλλον δραστηριοποίησης για κακόβουλους ξένους δρώντες".
Ο Turnbull και ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang στην Έκτη Συνάντηση Στρογγυλής Τραπέζης CEO Αυστραλίας-Κίνας, στο Σίδνεϊ, τον Μάρτιο του 2017. REUTERS
--------------------------------------------------------------------------------
Παρόλο που όλες οι μεγάλες χώρες εξακολουθούν να στρατολογούν κατασκόπους για να κλέψουν μυστικά, η παλαιού τύπου κατασκοπεία έχει ξεπεραστεί από νέα είδη [υπηρεσιών] πληροφοριών και επιχειρήσεων επιρροής. Η Κίνα έχει παίξει αυτό το παιχνίδι ιδιαίτερα επιθετικά. Όπως το έθεσε ένας ανώτερος υπάλληλος της εθνικής ασφαλείας της Αυστραλίας, οι επιχειρήσεις της Κίνας εναντίον της Αυστραλίας ανέρχονται σε "πλήρη επίθεση".
Η νέα νομοθεσία έρχεται μετά από εκτεταμένες ειδήσεις που αναφέρουν τις δραστηριότητες του Τμήματος Εργασιών Ενωμένου Μετώπου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του οποίου η αποστολή εν συντομία είναι «να κάνει τους ξένους να υπηρετούν την Κίνα» και το οποίο προσελκύει ενεργά πράκτορες επιρροής μεταξύ των ελίτ της Αυστραλίας και τους χρησιμοποιεί για να προωθήσει ευνοϊκές απόψεις για την Κίνα. Τα μάτια της αυστραλιανής κυβέρνησης επίσης άνοιξαν από τις διαβαθμισμένες ενημερώσεις από τον Αυστραλιανό Οργανισμό Πληροφοριών Ασφαλείας (Australian Security Intelligence Organisation, ASIO), την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας, σχετικά με την έκταση των κινεζικών παρεμβάσεων.
Οι νέες μορφές υπονόμευσης διεξάγονται από ένα ευρύ φάσμα ξένων κυβερνητικών υπηρεσιών, όχι μόνο από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Στην περίπτωση της Κίνας, αυτό σημαίνει τις δραστηριότητες του Ενωμένου Μετώπου καθώς και ορισμένες άλλες υπηρεσίες, όπως το Τμήμα Διασύνδεσης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, το οποίο είναι υπεύθυνο για "πολιτικές εχθροπραξίες”.
Κάτω από την θεληματική ηγεσία του προέδρου Xi Jinping, η Κίνα έχει γίνει ειδική στο να επιχειρεί σε αυτό που μια πρόσφατη έκθεση του Κέντρου για τις Στρατηγικές και Δημοσιονομικές Εκτιμήσεις (Center for Strategic and Budgetary Assessments) ονομάζει [3] «γκρίζες ζώνες» των δημοκρατικών κοινωνιών -οι περιοχές μεταξύ κράτους και μη κράτους, ειρήνης και πολέμου, φανερού και συγκεκαλυμμένου, εγχώριου και ξένου. Οι νέοι νόμοι έχουν ως στόχο να μετατρέψουν ορισμένες από τις γκρίζες ζώνες σε μαύρες.
Η Αυστραλία είναι ευάλωτη στην συγκεκαλυμμένη επιρροή από την Κίνα εν μέρει λόγω της μεγάλης κινεζικής διασποράς της (μεταξύ 4% και 5% του πληθυσμού), για την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα εργάζεται σκληρά ώστε να κερδίσει την νομιμοφροσύνη της και στην συνέχεια να την διατηρήσει. Η οικονομική εξάρτηση της Αυστραλίας από την Κίνα έχει επίσης δημιουργήσει μια ομάδα στελεχών επιχειρήσεων της Αυστραλίας, πολιτικών, ακαδημαϊκών και σχολιαστών με επιρροή, οι οποίοι είναι θετικά διακείμενοι προς τα κινεζικά συμφέροντα.
Βρέθηκα και εγώ στο στόχαστρο της επιρροής του Πεκίνου όταν ο εκδότης μου, [ο οίκος] Allen & Unwin, αποφάσισε ξαφνικά να ματαιώσει την δημοσίευση του βιβλίου μου που εκθέτει την έκταση της κινεζικής επιρροής στην Αυστραλία. Παρόλο που προηγουμένως είχε ενθουσιαστεί, ο Allen & Unwin αναφέρθηκε στο φόβο αντιποίνων από το Πεκίνο, και συγκεκριμένα τον κίνδυνο ενοχλητικής δυσφήμησης από συμπαθούντες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Αυστραλία. Η χρήση του νομικού πολέμου από το Πεκίνο κατά των επικριτών του στην Δύση αποτελεί ένα παράδειγμα της εκμετάλλευσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων για την υπονόμευση της δημοκρατίας.
Όταν ο [εκδοτικός οίκος] Allen & Unwin απέρριψε το βιβλίο μου, το μήνυμα διαδόθηκε στην υπόλοιπη εκδοτική βιομηχανία στην Αυστραλία, η οποία παρέμεινε ομαδικά μακριά, εκτός από έναν, τον Hardie Grant, πρόθυμο να αναλάβει τον κίνδυνο υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου. Ο φόβος τώρα είναι ότι οι Αυστραλοί μελετητές, φοβούμενοι ότι δεν θα βρουν έναν εκδότη, ίσως να αποφεύγουν τα βιβλία που είναι αρκετά επικριτικά για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι δραστηριότητες υποστήριξης της Κίνας δεν θα είναι παράνομες εκτός αν είναι «συγκεκαλυμμένες, καταναγκαστικές ή διεφθαρμένες», [αυτή είναι] η γραμμή που χάραξε η κυβέρνηση μεταξύ της νόμιμης επιρροής και της απαράδεκτης παρέμβασης. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει επίσης θεσπίσει ένα νέο σύστημα διαφάνειας για την εξωτερική επιρροή που θα απαιτεί από οποιονδήποτε ενεργεί για λογαριασμό ενός αλλοδαπού εντολοδόχου (κράτος, κρατική εταιρεία, ή εταιρεία που πιστεύεται ότι έχει συνδέσεις με μια κυβέρνηση) να εγγραφεί δημόσια.
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΞΕΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
- previous-disabled
- Page 1of 3
- next