Μπορεί η Νιγηρία να επιλύσει την ενεργειακή κρίση της; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μπορεί η Νιγηρία να επιλύσει την ενεργειακή κρίση της;

Γιατί ένα μέλλον χαμηλής ενέργειας θα είναι επικίνδυνο για όλους
Περίληψη: 

Το εάν η Νιγηρία θα γίνει μια ακμάζουσα χώρα που θα βοηθήσει στην επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων ή ένα έθνος που θα παλεύει και θα επωάζει διεθνικές απειλές θα καθοριστεί από το πώς η χώρα θα ανταποκριθεί στις οικονομικές επιδιώξεις του λαού της. Η οικονομία της Νιγηρίας πρέπει να δημιουργεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως για να συμβαδίζει με την τρέχουσα πληθυσμιακή ανάπτυξη. Χωρίς αυτές τις θέσεις εργασίας, ο πληθυσμός της Νιγηρίας θα είναι απογοητευμένος, θυμωμένος και φτωχός.

Ο TODD MOSS είναι εκτελεστικός διευθυντής του Energy for Growth Hub και ανώτερος συνεργάτης στο Center for Global Development.
Ο JUDD DEVERMONT είναι διευθυντής του Προγράμματος Αφρικής στο Center for Strategic and International Studies.

Η Νιγηρία φιλοξενεί έναν στους πέντε Αφρικανούς και έχει τη μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου. Περισσότεροι από τους μισούς Νιγηριανούς είναι κάτω των 20 ετών. Το αν όλοι αυτοί οι λαμπροί νέοι [1] θα οδηγήσουν την ανάπτυξη ή θα δημιουργήσουν αστάθεια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον η οικονομία της Νιγηρίας μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας γι’ αυτούς. Και η Νιγηρία δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας με τον απαιτούμενο ρυθμό, εκτός κι αν επιλύσει την ενεργειακή κρίση της.

Μέχρι το 2045, η Νιγηρία θα είναι πιο πυκνοκατοικημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ολόκληρη η χώρα παράγει σήμερα λιγότερο από το 1% της αντίστοιχης ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα μέλλον χαμηλής ενέργειας -στο οποίο μια διογκωμένη νεολαία συναντά μια υποενεργοδοτούμενη οικονομία που δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας- θα ήταν ένας εφιάλτης ασφάλειας τόσο για τη Νιγηρία όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πολλοί πρότειναν ότι η Νιγηρία θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα παρακάμπτοντας τα πολύπλοκα διαρθρωτικά προβλήματα με την αλυσίδα ηλεκτρισμού της χώρας και κάνοντας [πολλές] μικρές παρεμβάσεις. Ορισμένοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κοινότητας και της φιλανθρωπίας, υποστήριξαν ότι χώρες όπως η Νιγηρία μπορούν να λύσουν τις ενεργειακές ελλείψεις τους επενδύοντας σε μικρής κλίμακας οικιακά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αν και αυτά τα συστήματα είναι ελκυστικά, δεν θα φέρουν την οικονομία της Νιγηρίας -ή τη νεολαία της- στο μέλλον.

30092018-1.jpg

Μια νεαρή στην πρωινή προσευχή της σε ένα πλωτό σχολείο στην αλιευτική κοινότητα Makko, στη λιμνοθάλασσα του Lagos, στη Νιγηρία, τον Φεβρουάριο του 2016. AKINTUNDE AKINLEYE
-------------------------------------------------------------------

Η Νιγηρία χρειάζεται ένα σύστημα υψηλής ενέργειας για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσια και τις πόλεις της και να διατηρήσει μια αναπτυσσόμενη οικονομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με τη Νιγηρία για να δημιουργήσουν ένα τέτοιο σύστημα, το οποίο θα σταθεροποιήσει μια από τις σημαντικότερες συμμάχους της Ουάσινγκτον [2], βοηθώντας την να ανταποκριθεί στις οικονομικές ανάγκες και τις προσδοκίες του διογκούμενου πληθυσμού της.

ΕΝΑΣ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ

Η Νιγηρία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην υποσαχάρια Αφρική. Οι πρόεδροι Μπους, Ομπάμα και Τραμπ φιλοξένησαν τον αρχηγό του κράτους της Νιγηρίας στο Οβάλ Γραφείο -μια διάκριση που δεν χορηγήθηκε σε καμία άλλη αφρικανική χώρα. Η εμπλοκή των ΗΠΑ με τη Νιγηρία παρέμεινε συνεπής και διακομματική, εν μέρει επειδή η Νιγηρία είναι η ασφαλιστική δικλείδα της ειρήνης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση [3] το 2005 που προειδοποιούσε ότι μια αποτυχημένη Νιγηρία «θα τραβούσε προς τα κάτω ένα μεγάλο μέρος της περιοχής της Δυτικής Αφρικής».

Οι απειλές για την σταθερότητα της Νιγηρίας είναι πραγματικές. Η χώρα έχει ήδη γίνει τόπος διεθνούς εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών και πειρατείας, καθώς επίσης και έδρα της Boko Haram [4] και άλλων τρομοκρατικών ομάδων. Και η ασφάλεια δεν είναι η μοναδική τρωτότητα της Νιγηρίας: Για παράδειγμα, η χώρα είναι μια από τις τελευταίες παγκοσμίως που δεν κατάφερε να εξαλείψει την πολιομυελίτιδα και, αν συνεχίσει χωρίς ένα λειτουργικό σύστημα υγείας, θα μπορούσε εύκολα να γίνει φορέας για την παγκόσμια μετάδοση της ασθένειας. Μια πιο δυσλειτουργική Νιγηρία θα αποτελούσε πηγή σύνθετων απειλών πολύ πέρα από τα σύνορά της. Αυτό είναι που κάνει τη Νιγηρία έναν απαραίτητο σύμμαχο των ΗΠΑ, παρόμοια με το Πακιστάν ή την Αίγυπτο.

Η Νιγηρία είναι από καιρό ένας ισχυρός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Κατανίκηση του ISIS και έχει ψηφίσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βασικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων θητειών της ως μη μόνιμο μέλος. Και οι ίδιοι οι Νιγηριανοί δείχνουν μια ισχυρή έλξη προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και όταν η παγκόσμια γνώμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ηγεσίας τους επιδεινωνόταν κατακόρυφα, το ερευνητικό κέντρο Pew διαπίστωσε στις αρχές του 2018 ότι το 69% των Νιγηριανών είχε θετική άποψη για τους Αμερικανούς. Αυτή είναι η τέταρτη υψηλότερη ευνοϊκή βαθμολογία παγκοσμίως και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αφρικανική χώρα που ερευνήθηκε. Η εύνοια της Νιγηρίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι που αυξήθηκε λίγο μετά την ορκωμοσία του προέδρου Trump.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί σκέφτονται αυτό τον μεγάλο και πολυπληθή αμερικανικό σύμμαχο κυρίως ως πηγή πετρελαίου ή ως την χώρα με τα απατηλά e-mail από [δήθεν] Νιγηριανούς πρίγκιπες. Ενώ η διεθνής απάτη εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, και οι εξαγωγές πετρελαίου εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των κρατικών εσόδων, αυτή η απλουστευτική εικόνα της οικονομίας της Νιγηρίας δεν αποτυπώνει τον δυναμισμό της. Η οικονομία αναπτύσσεται σε τομείς όπως η πληροφορική τεχνολογία, οι τραπεζικές εργασίες και οι δημιουργικές τέχνες. Η Νιγηρία φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές βιομηχανίες στον κόσμο -γνωστή ως Nollywood- η οποία συμβάλλει με περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της χώρας και απασχολεί πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Ομοίως, μια ζωντανή σκηνή καινοφανών τεχνολογικών (tech-startup) επιχειρήσεων έχει αναπτυχθεί στην εμπορική πρωτεύουσα, το Lagos. Η ευρηματικότητα της Νιγηρίας και τα εκπαιδευτικά επιτεύγματα ωφελούν άμεσα και τις Ηνωμένες Πολιτείες: Το αμερικανικό Γραφείο Απογραφής αναφέρει ότι οι Νιγηριανοί που μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλάσια πιθανότητα από τους γηγενείς Αμερικανούς να έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή και υψηλότερο.

Η ΠΑΡΟΧΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΡΟΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ