Το έτος του ζην επικινδύνως με πυρηνικά όπλα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το έτος του ζην επικινδύνως με πυρηνικά όπλα

Τρεις κρίσεις που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον μέσα στο 2019
Περίληψη: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μια τριάδα πυρηνικών κρίσεων το 2019 λόγω των τριών εσφαλμένων στρατηγικών που ακολούθησαν το 2018: Μια διπλωματική διαδικασία με την Βόρεια Κορέα που βασίζεται στη μυθιστοριογραφία του μονομερούς βορειοκορεατικού αφοπλισμού, μια απειλητική απόσυρση από την συνθήκη INF που θα μπορούσε να επιταχύνει μια νέα κούρσα εξοπλισμών με την Ρωσία, και την πραγματική απόσυρση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

Ο NICHOLAS L. MILLER είναι επίκουρος καθηγητής Διακυβέρνησης στο Dartmouth College.
Ο VIPIN NARANG είναι αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).

Το έτος 2018 ήταν χαοτικό για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Μεταξύ ενός εμπορικού πολέμου [1] με την Κίνα, της σποραδικής, ακραία κυμαινόμενης διπλωματίας με την Βόρεια Κορέα [2], της απόσυρσης από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και της πρόσφατης απόφασης απόσυρσης [3] των αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία, οι παρατηρητές των διεθνών υποθέσεων προσπάθησαν να βρουν την ανάσα τους. Αλλά αν το 2018 ήταν χαοτικό, το 2019 είναι έτοιμο να αποτελέσει ένα πολύ πιο επικίνδυνο έτος για την Ουάσινγκτον, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τα πυρηνικά όπλα. Αν η εξωτερική πολιτική της διοίκησης Trump συνεχίσει στην τρέχουσα πορεία της, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες οι Ηνωμένες Πολιτείες να βρεθούν όχι με μια αλλά με τρεις πυρηνικές κρίσεις τους επόμενους 12 μήνες: Μια με την Βόρεια Κορέα, μια με την Ρωσία και μια με το Ιράν.

ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΠΕΡΙ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ

Αν και ο κίνδυνος του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο έχει μειωθεί το τελευταίο έτος, η στρατηγική της κυβέρνησης Trump παραμένει μη βιώσιμη, καθώς εξαρτάται από την υπόθεση ότι η Βόρεια Κορέα θα είναι κάποτε πιθανό να παραδώσει μονομερώς τα πυρηνικά όπλα της. Μετά από ένα κύμα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και θερμοπυρηνικών δοκιμών το 2017, που προκάλεσε απειλές από τον Trump για «πυρ και μανία», ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για το 2018, διέταξε την χώρα του να «παράγει μαζικά» πυρηνικές πολεμικές κεφαλές - μια οδηγία που δεν ανατραπεί στην ομιλία του για το 2019. Σύντομα μετά από αυτό, άρχισε μια επίθεση γοητείας που οδήγησε σε μια ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ των δύο Κορεών, οδήγησε τους Κινέζους να χαλαρώσουν την υποστήριξή τους στην υπό αμερικανική ηγεσία εκστρατεία κυρώσεων «μέγιστης πίεσης» και κορυφώθηκε στην ιστορική διάσκεψη κορυφής της Σιγκαπούρης με τον Τrump τον Ιούνιο.

15012019-1.jpg

Μια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου της Στρατηγικής Δύναμης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας σε άγνωστη τοποθεσία, σε αυτή την αχρονολόγητη φωτογραφία που κυκλοφόρησε από το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ, τον Μάρτιο του 2016. KCNA VIA REUTERS
-----------------------------------------------------------------------

Στην διάσκεψη κορυφής, ο Kim προσποιήθηκε ότι πρόκειται να αφοπλιστεί, και ο Trump προσποιήθηκε ότι τον πίστεψε. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατήρησε την προσποίηση έκτοτε. Τον Σεπτέμβριο, ο Τραμπ το πήγε τόσο μακριά ώστε είπε ότι «ερωτεύτηκε» [4] τον Κιμ και δήλωσε [5] ότι «δεν υπάρχει πια πυρηνική απειλή από την Βόρεια Κορέα». Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει διακοσμητικά και αναστρέψιμα βήματα για να κλείσει μερικώς τον τόπο πυρηνικών δοκιμών της στο Punggye-ri και μια εγκατάσταση δοκιμής [πυραυλικών] κινητήρων στο Sohae, αλλά αυτές οι κινήσεις δεν περιορίζουν την ικανότητά της να παράγει πυραύλους ή πυρηνικές κεφαλές.

Αρχικά, κάποιοι [6] υπέθεσαν ότι ο Trump απλά δεν κατάλαβε ότι η Πιονγιάνγκ στην πραγματικότητα δεν αφοπλιζόταν και ότι ο Κιμ τον ξεγέλασε. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, καθώς διέρρεαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεχιζόμενες πυρηνικές δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας, φάνηκε ότι ο Trump δεν νοιαζόταν [7] γι’ αυτές όσο η Βόρεια Κορέα δεν δοκίμαζε τα όπλα της και δεν υπονόμευε εμφανώς την εικόνα μιας νίκης του Trump στην Σιγκαπούρη.

Καθώς ο Trump συνεχίζει να επαινεί δημοσίως τον Κιμ και το αντίστροφο, η σχέση είναι στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε επίπεδο εργασίας. Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του Τραμπ -υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και συμπεριλαμβανομένου του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον- ήρθε αντιμέτωπη με τους βορειοκορεάτες ομολόγους της το τελευταίο τρίμηνο του 2018 επειδή η ομάδα της Ουάσινγκτον επιμένει τόσο στον μονομερή αφοπλισμό [8] της Βόρειας Κορέας (η «τελική πλήρως ελεγμένη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας») και ότι αυτό πρέπει να γίνει πριν από οποιαδήποτε άρση των κυρώσεων [9].

Η Βόρεια Κορέα, από την πλευρά της, ορίζει ευρύτερα την «αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», ως την άρση κάθε πυρηνικής απειλής από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή και πέραν αυτής: Με άλλα λόγια, η Βόρεια Κορέα θεωρεί την Διακήρυξη της Σιγκαπούρης ως μια δέσμευση σε διμερή ή παγκόσμιο αφοπλισμό, όχι σε μονομερή αφοπλισμό. Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει επίσης ότι έχει κάνει βήματα καλής πίστης με το κλείσιμο των τόπων δοκιμών της, και απειλεί να επιστρέψει στις «ανταλλαγές πυρός» [10] εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποδώσουν με παραχωρήσεις [11], και ιδίως την άρση τουλάχιστον μερικών κυρώσεων.