Τι περιέχει το τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Οι προσπάθειες της Κίνας να κρύψει τις φιλοδοξίες της, η ακαταλληλότητα του μεγάρου Μαξίμου, ο ευρασιατισμός της Τουρκίας, τα οικονομικά παράδοξα της εποχής Τραμπ κ.α
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα τις κρυφές επιδιώξεις της Κίνας στον νέο της ρόλο ως υπερδύναμη κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης περιέχει άρθρα για την παγκόσμια οικονομία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή αλλά και για το μέγαρο Μαξίμου και την Simone Weil.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις κρυφές επιδιώξεις της Κίνας στον νέο της ρόλο ως υπερδύναμη.

Στο σχετικό δοκίμιό της, η επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown, Oriana Skylar Mastro, καταγράφει τις ενέργειες και της δηλώσεις της κινεζικής ηγεσίας, στην προσπάθειά της να κρύψει τις κυριαρχικές φιλοδοξίες της. Τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και από πλευράς στρατιωτικών εξοπλισμών, η Κίνα επιθυμεί όχι απλώς να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή του κόσμου, αλλά να τις εκτοπίσει.

05082019-1.jpg

Επίσης, ο διευθυντής του Foreign Affairs στις ΗΠΑ, Gideon Rose, περιγράφει τις τρεις φάσεις της διεθνούς τάξης στον σύγχρονο κόσμο, και τον ρόλο των ΗΠΑ στην διαδικασία αυτή. Σήμερα, καταλήγει, βρισκόμαστε στην αρχή μιας τέταρτης επανίδρυσης της τάξης και η συμπεριφορά της Κίνας όπως και της σημερινής και της αυριανής ηγεσίας των ΗΠΑ στο διεθνές σύστημα, θα αποτελέσουν κλειδί για την επόμενη μορφή της τάξης.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Andrew F. Krepinevich Jr., από το Center for a New American Security, αναλύει τις μεταβολές στην ισορροπία του τρόμου μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων του κόσμου, και διαπιστώνει ότι η αποτροπή που συνεπάγονταν κάποτε τα πυρηνικά όπλα έχει αρχίσει να διαβρώνεται εξαιτίας τόσο πολιτικών όσο και τεχνολογικών αιτίων, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος πυρηνικών συγκρούσεων.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο οικονομολόγος και διεθνολόγος του ΙΔΙΣ, Μιχάλης Διακαντώνης, γράφει για τις θεμελιώδεις ψευδαισθήσεις στις οποίες βασίζεται η εμπορική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε αντιδιαστολή με τις πραγματικότητες της αμερικανικής οικονομίας. Σημειώνει δε, τις αρνητικές επιπτώσεις της προστατευτικής πολιτικής, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για το διεθνές εμπόριο.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Alan S. Blinder, καταδεικνύει το πώς οι μερκαντιλιστικές απόψεις περί εμπορίου, όπως αυτές που υιοθετεί και εφαρμόζει ο πρόεδρος Τραμπ, βρίσκουν ευκολότερα απήχηση από τα εκλογικά σώματα, παρά το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πρακτικά αλλά και θεωρητικά ότι το ελεύθερο εμπόριο συμφέρει τόσο τις χώρες που διατηρούν εμπορικό πλεόνασμα, όσο εκείνες που εμφανίζουν έλλειμμα. Το δυσνόητο αυτό παράδοξο φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη να βρεθεί μια νέα πειστική ρητορική για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο N. Gregory Mankiw, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στην κριτική του βιβλίου των οικονομολόγων Stephen Moore και Arthur Laffer με τίτλο Trumponomics περιγράφει το πώς επιχειρείται να δικαιολογηθούν οι οικονομικές επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς όμως να προσφέρονται αξιόπιστες αποδείξεις περί της ορθότητάς τους. Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας των ΗΠΑ δεν εστιάζονται στο δίπολο μείωση φόρων και απορρύθμιση, παραμένουν προς το παρόν άλυτα, και θα κληθεί ένας επόμενος πρόεδρος να τα αντιμετωπίσει.

Ο Δρ. Βασίλης Μαγκλάρας, πρώην γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, γράφει για την ακαταλληλότητα του μεγάρου Μαξίμου ως χώρου άσκησης των κορυφαίων κυβερνητικών δραστηριοτήτων. Οι χώροι είναι περιορισμένοι και ακατάλληλοι για να φιλοξενήσουν τις απαραίτητες υπηρεσίες για έναν πρωθυπουργό, ενώ υπάρχουν και πολλά και επικίνδυνα κενά ασφαλείας, με κυριότερα εκείνα που αφορούν στο απόρρητο των επικοινωνιών του πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Ο δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Νίκος Γεωργιάδης, αποτυπώνει τις προσπάθειες του καθεστώτος του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, να στρέψει την Τουρκία προς την Ανατολή, κάτι που υποτίθεται ότι θα της επιτρέψει την πιο εύκολη καθιέρωσή της ως περιφερειακή δύναμη και απαραίτητη συνομιλητή με τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτός ο ευρασιατισμός της Τουρκίας αποτελεί νέα πηγή προβληματισμών για την Ελλάδα, την περιοχή και την Δύση.

Ακόμη, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Mara Karlin, και η συνεργάτις του Ινστιτούτου Brookings, Tamara Cofman Wittes, αποτυπώνουν τη νέα αμερικανική συλλογιστική σχετικά με την σημασία της Μέσης Ανατολής για τις ΗΠΑ και για τα συμφέροντά τους. Μέσα από τις πρόσφατες εξελίξεις, οι συγγραφείς συμπεραίνουν ότι η αμερικανική εμπλοκή στην περιοχή δεν θα είναι εύκολο να τερματιστεί οποτεδήποτε σύντομα.

Περαιτέρω, η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη εξηγεί το παιχνίδι ισορροπιών μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών και των κρατών στα συμβόλαια έρευνας, εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο υποψήφιος διδάκτωρ Βασίλειος Κυριαζής μελετά τα βήματα προς μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ιδίως σε σχέση με τις εθνικές αμυντικές βιομηχανίες στην Ευρώπη.

Τέλος, ο Robert Zaretsky, καθηγητής Σύγχρονης Γαλλικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, παρουσιάζει την σημασία της Simone Weil, πάνω από 70 χρόνια μετά τον θάνατό της, για τις σημερινές προκλήσεις της παγκόσμιας κοινωνίας, μέσα από το πρίσμα της ανάγκης του ανθρώπου να νιώθει ότι έχει εθνικές ρίζες.

Copyright © 2018 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition»
στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition