Για να θεραπευθεί ο Έμπολα θα χρειαστεί περισσότερα από ένα χάπι | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Για να θεραπευθεί ο Έμπολα θα χρειαστεί περισσότερα από ένα χάπι

Τι πρέπει να κάνει το Κονγκό για να αποτρέψει μελλοντικές επιδημίες
Περίληψη: 

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, περισσότεροι από 2.000 ασθενείς από Ebola έχουν πεθάνει στο ανατολικό Κονγκό, μια περιοχή που έχει βασανιστεί από περιοδική αστάθεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η επιδημία Ebola είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα στην ιστορία, που επισκιάζεται μόνο από εκείνη που στοίχισε περισσότερες από 11.000 ζωές στην Δυτική Αφρική μεταξύ 2014 και 2016.

Η LAURA SEAY είναι επίκουρη καθηγήτρια Διακυβέρνησης στο Colby College.

Δύο πειραματικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία του ιού Ebola στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αποδίδουν, λένε οι ιατρικοί ερευνητές [1]. Τα μολυσμένα άτομα που έλαβαν τα φάρμακα ως μέρος μιας δοκιμής επέζησαν με ποσοστά 66%-71%, σε σύγκριση με το 30% για εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν και δεν έλαβαν φάρμακα. Το 90% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία εντός των πρώτων ημερών που εμφάνισαν συμπτώματα, επέζησαν. Αυτές οι θεραπείες έχουν την δυνατότητα να μετατρέψουν τον Ebola από μια σχεδόν βέβαιη θανατική ποινή, σε μια δύσκολη αλλά επιβιώσιμη ασθένεια.

Το Κονγκό [2], ιδιαίτερα, θα επωφεληθεί. Η χώρα έχει βιώσει δέκα επιδημίες Ebola από το 1976 και οι υγειονομικές Αρχές της είναι έμπειρες στην αναγνώριση και την απομόνωση μολυσμένων ατόμων, στον εντοπισμό και την παρακολούθηση δικτύων έκθεσης, και στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού. Όμως, όπως έδειξε η σημερινή εστία στην ανατολική επαρχία North Kivu, κανένα μέγεθος ιατρικής ετοιμότητας δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες για την καταπολέμηση μιας επιδημίας υπό συνθήκες ανασφάλειας.

05092019-1.jpg

Υγειονομικός εργαζόμενος στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό γεμίζει μια σύριγγα με το εμβόλιο Ebola. Reuters / Baz Ratner
----------------------------------------------------------------

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, περισσότεροι από 2.000 ασθενείς από Ebola έχουν πεθάνει [3] στο ανατολικό Κονγκό, μια περιοχή που έχει βασανιστεί από περιοδική αστάθεια τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Αυτή η επιδημία Ebola είναι η δεύτερη πιο θανατηφόρα στην ιστορία, που επισκιάζεται μόνο από εκείνη που στοίχισε περισσότερες από 11.000 ζωές στην Δυτική Αφρική μεταξύ 2014 και 2016. Και ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται: Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν κατά μέσο όρο 81 νέες περιπτώσεις κάθε εβδομάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας του Κονγκό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ηγήθηκαν της διεθνούς αντίδρασης στο ξέσπασμα [της νόσου], και τα μέτρα τους αποδείχθηκαν όλο και πιο αποτελεσματικά. Αλλά οι νέες θεραπείες φαρμάκων δεν μπορούν να σταματήσουν αυτήν ή οποιαδήποτε μελλοντική επιδημία. Η εξάλειψη του Έμπολα στο Κονγκό θα απαιτήσει την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των Κονγκολέζων και την συνεργασία με τις κοινοτικές οργανώσεις, προκειμένου να προσεγγίσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς και να ξεπεράσουν τα ζητήματα διακυβέρνησης.

ΕΝΑ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΟ «ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ»

Το Βόρειο Κίβου βρίσκεται στην πιο ανατολική άκρη του Κονγκό, κατά μήκος των συνόρων με την Ουγκάντα και την Ρουάντα. Η περιοχή ήταν το επίκεντρο δύο μεγάλων πολέμων που προσέλκυσαν πολλούς γείτονες του Κονγκό στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στα πρώτα χρόνια του 2000. Ένας ειρηνευτικός διακανονισμός το 2002 τερμάτισε επισήμως αυτές τις συγκρούσεις αλλά απέτυχε να αντιμετωπίσει τις τοπικές διαμάχες για τα δικαιώματα επί της γης και της ιθαγένειας στην περιοχή, οπότε το Κίβου παραμένει γεμάτο βία. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, περίπου 130 ένοπλες ομάδες [4] δραστηριοποιούνται σήμερα μόνο στις επαρχίες του Βόρειου και του Νότου Kivu. Ο αριθμός και η φύση των ομάδων αυτών αλλάζουν διαρκώς, αλλά αποτελούν μέρος της ανασφάλειας [5] που συνεχίστηκε μετά την έναρξη των πολέμων το 1996.

Μια μαχητική ομάδα που ονομάζεται Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (Allied Democratic Forces, ADF) θέτει ένα ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα για τους μαχητές του Ebola. Ενεργώντας στην περιοχή Beni του Βόρειου Κίβου, η οποία δέχθηκε το πιο έντονο πλήγμα από την εκδήλωση [της νόσου], η ADF τρομοκρατεί τους πολίτες μέσω δολοφονιών και λεηλασιών. Μαζί με άλλες ένοπλες ομάδες όπως η Mai Mai Mazembe -μια συμμαχία των πολιτοφυλακών στην περιοχή- η ADF βοήθησε να γίνει η Μπενί μια από τις πιο βίαιες περιοχές στο Κονγκό, όπου εκτιμάται ότι λαμβάνει χώρα το 31% όλων των πολιτικών δολοφονιών στην περιοχή.

Η βία έχει περιορίσει αυστηρά την αντίδραση στον Ebola. Για να περιοριστεί η επιδημία, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να μπορούν να κινηθούν γρήγορα για τον εντοπισμό λοιμώξεων, να απομονώσουν τους ασθενείς σε ασφαλείς ιατρικές εγκαταστάσεις και να ανιχνεύσουν τις επαφές των ασθενών. Οι μαχητές [του Έμπολα] πρέπει επίσης να μεταφέρουν εξοπλισμό, φάρμακα και εμβόλια στις πληγείσες περιοχές. Όλα αυτά τα καθήκοντα περιπλέκονται από τις ένοπλες ομάδες, οι οποίες διατηρούν οδοφράγματα για να συλλέγουν δωροδοκίες, επιτίθενται σε ιατρικές εγκαταστάσεις για να λαφυραγωγούν φάρμακα και άλλες προμήθειες, και απαγάγουν ανθρώπους που ταξιδεύουν στις περιοχές που ελέγχουν.