Η Ουκρανία χρειάζεται από τις ΗΠΑ κάτι περισσότερο από όπλα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Ουκρανία χρειάζεται από τις ΗΠΑ κάτι περισσότερο από όπλα

Χρειάζεται έναν συνεργάτη στην ειρήνη
Περίληψη: 

Η πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας εξακολουθεί να απολαμβάνει αμερικανικής στήριξης, η οποία μεταφράζεται σε στρατιωτική βοήθεια και πωλήσεις όπλων. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στην Ουκρανία δείχνει ότι αυτό που χρειάζεται ο Zelensky είναι μια μελετημένη υποστήριξη στις προσπάθειές του για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η SOPHIE PINKHAM είναι η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Black Square: Adventures in Post-Soviet Ukraine. Πρόσφατα έλαβε διδακτορικό τίτλο στις Σλαβικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Columbia.

Σε ένα επεισόδιο του ουκρανικού τηλεοπτικού προγράμματος Υπηρέτης του Λαού το 2015, ο εκλεγείς πρόεδρος Vasyl Holoborodko προετοιμαζόταν για την εναρκτήρια συνάντησή του με την Angela Merkel. Τον Holoborodko υποδυόταν ο κωμικός ηθοποιός Volodymyr Zelensky, ο οποίος κέρδισε σαρωτικά τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας τον περασμένο Μάιο.

11112019-1a.jpg

Ουκρανοί έφεδροι συμμετέχουν σε στρατιωτικές ασκήσεις στο Chernihiv, στην Ουκρανία, τον Δεκέμβριο του 2018. Valentyn Ogirenko / Reuters
-----------------------------------------------------------

«Σφίξε απαλά το χέρι της», τον συμβούλεψε ο σύμβουλος του Holoborodko. «Θα πρέπει να κυριαρχήσει. Η χειραψία αποφασίζει πόση βοήθεια θα μας δώσει η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας». Η εξάρτηση της Ουκρανίας από την γερμανική και την ευρωπαϊκή καλή θέληση είναι δεδομένη, όπως και το καθήκον του Ουκρανού προέδρου να υποκύπτει. Αυτή είναι η μοίρα μιας από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης.

Η υποτακτική στάση του πραγματικού Ζελένσκι τώρα φαίνεται σε ένα διεθνές σκάνδαλο. Τον Αύγουστο, ένας πληροφοριοδότης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Trump απείλησε να παρακρατήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια υπεσχημένης στρατιωτικής βοήθειας μέχρις ότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας παρείχε ενοχοποιητικά στοιχεία για τις υποτιθέμενες διεφθαρμένες δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν στην Ουκρανία. Ο Trump αποκρίθηκε δημοσιοποιώντας ένα χονδροειδές, τμηματικό αντίγραφο του τηλεφωνήματός του με τον Zelensky, ο οποίος καταγράφηκε να κάνει γελοία δουλοπρεπή σχόλια όπως: «Έχετε απολύτως δίκιο. Όχι μόνο 100 τοις εκατό, αλλά στην πραγματικότητα 1000 τοις εκατό». Συμφώνησε με τον ισχυρισμό του Trump ότι η Μέρκελ δεν κατάφερε να βοηθήσει την Ουκρανία˙ στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έλαβε περίπου 16,4 δισεκατομμύρια δολάρια [1] σε επιχορηγήσεις και δάνεια από την ΕΕ και από ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα τελευταία πέντε χρόνια, και η Γερμανία και η Γαλλία εξακολουθούν να προσπαθούν να βοηθήσουν στον τερματισμό των συγκρούσεων στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν καταληφθεί από υποστηριζόμενους από την Ρωσία αυτονομιστές το 2014.

Σε συνέντευξη Τύπου με τον Trump στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Zelensky έκανε ό, τι μπορούσε καλύτερο για να είναι γοητευτικός και αστείος, αστειευόμενος για το πότε θα του έκανε επίσκεψη ο Trump. Αλλά ο νεαρός πρόεδρος της Ουκρανίας είχε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια του και το χαμόγελό του σύντομα έδωσε την θέση του σε μια ματιά ενόχλησης και άγχους. «Λυπάμαι, αλλά δεν θέλω να εμπλακώ στις δημοκρατικές, ανοιχτές εκλογές των ΗΠΑ», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για το αν ο Τrump τον είχε πιέσει να διερευνήσει τους Biden. Ήταν δύσκολο να μην λυπηθείς τον Zelensky, που τραβήχτηκε μέσα σε ένα διεθνές σκάνδαλο λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο πρώτο πολιτικό αξίωμα που κατείχε ποτέ.

«Σας έδωσα μπαζούκα κατά τεθωρακισμένων», είπε ο Trump στο Zelensky. «Ειλικρινά, ο πρόεδρος Ομπάμα σας έστελνε μαξιλάρια και σεντόνια».

Αυτό ήταν μια χονδροειδώς κακή εκπροσώπηση, αλλά το γεγονός παραμένει ότι μόνο υπό τον Trump οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να παρέχουν «θανατηφόρα βοήθεια» [στμ: lethal aid, δηλαδή όπλα] στην Ουκρανία. Παρά την πίεση του John McCain και άλλων γερακιών, και παρά τον νόμο για την υποστήριξη της ελευθερίας της Ουκρανίας (Ukraine Freedom Support Act) που ψηφίστηκε το 2014, ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να μην εγκρίνει καμία κρατική πώληση όπλων στην Ουκρανία. Επιφυλακτικός για να μην ανταγωνιστεί ασκόπως την Ρωσία, ο Ομπάμα αποφάσισε αντ' αυτού να προσφέρει στην Ουκρανία μη θανατηφόρα βοήθεια αξίας άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων όπως σε οχήματα, ραντάρ και οπτικά συστήματα νυχτερινής όρασης. Η διοίκησή του επέτρεψε επίσης κάποιες άμεσες εμπορικές πωλήσεις [2] θανατηφόρων όπλων. Προβλεπόμενα, ο Ομπάμα κατηγορήθηκε ότι ήταν ήπιος με την Ρωσία, ότι εγκατέλειψε αβοήθητη την Ουκρανία στον Πούτιν, και ότι δεν ανταποκρίθηκε στην δέσμευσή του για την παγκόσμια ελευθερία.

Η [προεκλογική] εκστρατεία του Trump απέκλεισε την θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία από την πλατφόρμα του GOP [στμ: the Grand Old Party, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα] το 2016, προς αγανάκτησιν του McCain και πολλών άλλων Ρεπουμπλικανών [3]. (Ένα μικρό σκάνδαλο [4] ακολούθησε την άρνηση της εκστρατείας σχετικά με τον ρόλο τους στην αλλαγή της πλατφόρμας). Κάποιοι [5] είδαν την παράλειψη ως πιθανή απόδειξη της συνενοχής του Trump [6] με τον Πούτιν, αλλά ο Trump άλλαξε σύντομα τον αντιπολεμικό του τόνο. Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν την πώληση στην Ουκρανία πυραύλων και εκτοξευτήρων πυραύλων Javelin αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων, που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Raytheon σε συνεργασία με την Lockheed Martin. Με κόστος 80.000 δολαρίων το κομμάτι, ο Javelin είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό αντιαρματικό όπλο: Σχεδιασμένο για να βυθίζεται στον στόχο του από πάνω, μπορεί να καταστρέψει σχεδόν κάθε τανκ από απόσταση μέχρι τριών μιλίων.