Τεύχος 62: Ταραγμένη Μεσόγειος
Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη και την Συρία, αλλά και την θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτό. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για το κινεζικό μοντέλο διακυβέρνησης καθώς και τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην υπηρεσία των αυταρχικών, τον αέναο πόλεμο στο Κονγκό, την διπλωματία των πόλεων κ.ά.
Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition
Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις κινήσεις της Τουρκίας στην Λιβύη και την Συρία, αλλά και την θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο αυτό.
Στην σχετική ενότητα, ο ιστορικός και συγγραφέας Δρ. Ιωάννης Ε. Κωτούλας, διδάσκων στο ΕΚΠΑ, παρουσιάζει τις γεωπολιτικές παραμέτρους της τουρκικής εμπλοκής στην Λιβύη καθώς και το ιστορικό υπόβαθρο της σχέσης αυτής. Εξηγεί, ωστόσο, και τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι άλλοι δρώντες της περιοχής ώστε να αναχαιτίσουν τις τουρκικές βλέψεις.
Επίσης, οι Δρ. Πέτρος Βιολάκης και Δρ. Σπύρος Πλακούδας, λέκτορας στο Wrexham Glyndwr University και επίκουρος καθηγητής στην Rabdan Academy, αντίστοιχα, αμφότεροι στελέχη του ΚΕΔΙΣΑ, στο άρθρο τους εστιάζουν στην στρατηγική της Τουρκίας σε μια προσπάθεια ανίχνευσης των εξελίξεων που θα εκτυλιχθούν στο μέλλον.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος συγγραφέας Kaya Genc, συνθέτει το πολιτικό πορτραίτο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την εποχή που ήταν πολύ νέος μέχρι τις μέρες μας, που έχει μετατραπεί σε αυταρχικό ηγέτη. Σήμερα, όπως σημειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος αντιμετωπίζει μια νέα σειρά προκλήσεων και διλημμάτων καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να διαθέτει ένα μεγάλο τμήμα πληθυσμού που εξακολουθεί να διατηρεί ελευθερία σκέψης.
Από την πλευρά της Ελλάδας, ο Αντιστράτηγος (εα) Ιπποκράτης Δασκαλάκης στο δοκίμιό του αναλύει την πολύτιμη χρησιμότητα των εφεδρειών για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και προβαίνει σε μια σειρά επισημάνσεων και προτάσεων για την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των Ελλήνων εφέδρων. Στόχος, η ταχεία και οικονομική ενίσχυση του στρατού αλλά και το «ακόνισμα» των δεξιοτήτων των ίδιων των εφέδρων.
Σε μια άλλη πτυχή της προβληματικής της ελληνικής άμυνας, ο Δημήτριος Δάφνης, διευθύνων σύμβουλος της AEROSERVICES S.A. επιχειρηματολογεί σχετικά με τις σημερινές δυνατότητες του συμπλέγματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καταδεικνύοντας τα δομικά, κοινωνικά και νομοθετικά, προβλήματα που καθηλώνουν τον αμυντικό εξοπλισμό της Ελλάδας από εγχώριες πηγές.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Cornell, Jessica Chen Weiss, γράφει για το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της Κίνας, επισημαίνοντας ότι ούτε από την πολιτική του πλευρά αλλά ούτε από την οικονομική είναι κατάλληλο προς εξαγωγή. Ωστόσο, η Κίνα με τις ενέργειές της βοηθά τον αυταρχισμό να ευδοκιμεί αλλού, αλλά αυτό γίνεται σε χώρες που ειδικοί παράγοντες διαβρώνουν την δημοκρατία.
Μια πτυχή του ανωτέρω θέματος αφορά στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο Paul Scharre από το Center for a New American Security υπογραμμίζει τους κινδύνους που κρύβονται σε μια ταχεία κούρσα εξοπλισμών τεχνητής νοημοσύνης. Πέρα από την κακή χρήση της τεχνολογίας αυτής από αυταρχικούς ηγέτες προκειμένου να χειραγωγήσουν τους πληθυσμούς τους, είναι σαφές ότι όποια χώρα αναλάβει την ηγεσία στην AI θα την χρησιμοποιήσει για να κερδίσει οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Αλλά, μια ταχεία και απρόσεκτη πρόοδος μπορεί τελικά να οδηγήσει σε καταστροφές με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Στο ζήτημα της αυταρχικής διακυβέρνησης, η Calvert W. Jones, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Maryland, μελετά την συμμετοχή εταιρειών συμβούλων στην διαδικασία λήψης αποφάσεων σε αυταρχικά συστήματα, ιδίως καθώς η εμπλοκή των ειδικών αυξάνεται, μαζί με το φάσμα των τομέων στους οποίους αυτοί οι ειδικοί δίνουν συμβουλές.
Για τον ξεχασμένο πόλεμο στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, γράφει ο υπ. Διδάκτορας Πάνος Σκαλτσούνης. Η βάναυση εκμετάλλευση της χώρας αυτής από την Δύση ξεκινά ήδη από τον 19ο αιώνα και οι παρεμβάσεις εξωτερικών παραγόντων επί των εδαφών της συνεχίζονται ακόμα και σήμερα με μεγάλο κόστος αίματος και πλούτου.
Το αναπτυσσόμενο πεδίο της διπλωματίας των πόλεων ξεδιπλώνει στο δοκίμιό του ο Δρ. Αντώνης Καρβούνης, στέλεχος του Υπ. Εσωτερικών. Ο συγγραφέας περιγράφει τις θεσμικές προόδους στην απόδοση εργαλείων διπλωματίας στις πόλεις, έτσι ώστε οι δημοτικές Αρχές να μπορούν να συμβάλουν ευκολότερα σε λύσεις για την προαγωγή των πολιτών, όπως π.χ. οι δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, ο Ιωάννης Λ. Κωνσταντόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσιάζει το βιβλίο «Αποφάσεις από το Διάστημα: Πληροφορίες και Δορυφορική Τεχνολογία» του Αλέξανδρου Κολοβού, Επίκουρου Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων και πρώην Ταξίαρχου της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο εστιάζει στον πλούτο των πληροφοριών που λαμβάνουν οι πάσης φύσεως δρώντες από διαστημικές πηγές, ενώ ο Thomas Abt, ανώτερος ερευνητής στην Σχολή Κένεντι του Χάρβαρντ προχωρά σε κριτική του βιβλίου A Savage Order (Μια βάναυση τάξη) της Rachel Kleinfeld, που μελετά την καθημερινή βία, η οποία σκοτώνει ανά τον κόσμο περισσότερους ανθρώπους από όσους όλοι οι πόλεμοι μαζί.
Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.
Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition