Τεύχος 63: Τα παιχνίδια της Τουρκίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 63: Τα παιχνίδια της Τουρκίας

Στα σύνορα, στην θάλασσα, στην ενέργεια, στην πολιτική, αλλά και η ύφεση και η συνωμοσιολογία για τον κορωνοϊό, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, η επιτήρηση των πολιτών από τις τεχνολογικές εταιρείες κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τα τεκταινόμενα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τις τουρκικές διεκδικήσεις στις ελληνικές θάλασσες, τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τα ενεργειακά καθώς και την ευρύτερη πολιτική στάση της γείτονος έναντι της Ελλάδας. Ακόμα, περιλαμβάνει αναλύσεις σχετικά με τα αντίδοτα για την οικονομική κρίση που επιφέρουν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού αλλά και για τις επιπτώσεις της συνωμοσιολογίας σχετικά με την επιδημία. Επίσης, δοκίμια για τις έρευνες φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τις δυνατότητες της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας αλλά και για τον ρόλο των προσωπικοτήτων στην δημιουργία της ιστορίας των εθνών, τους πολέμους σήμερα, κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Απριλίου - Μαΐου 2020 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τους σχεδιασμούς της Τουρκίας σε ένα εύρος θεμάτων που αγγίζουν τα ζωτικά συμφέροντα και την κυριαρχία της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, Άννα Ειρήνη Μπάκα, αναλύει το τι προβλέπουν οι θεσμοί του διεθνούς δικαίου σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων για μετανάστες και το ποιες πρακτικές ακολουθούν. Από την πλευρά του ο διεθνολόγος – ιστορικός, Δρ. Γιώργος Λιμαντζάκης, καταγράφει τις προβλέψεις των διεθνών συνθηκών που έχουν υπογραφεί και από την Τουρκία σχετικά με το καθεστώς κυριαρχίας της Κρήτης και αποδεικνύει τον παραλογισμό των σύγχρονων τουρκικών ισχυρισμών.

Ο Μάρκος Τρούλης, διδάσκων στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, στο δοκίμιό του μελετά την τουρκική ενεργειακή πολιτική και σημειώνει τα αοτελέσματα της Άγκυρας στους κατά καιρούς σχεδιασμούς της. Επίσης, οι Δρ. Γεώργιος Χ. Μπάλτος και Δρ. Ιωάννης Γ. Βιδάκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αρχιπλοίαρχος του Π.Ν. ε.α. αντίστοιχα, σκιαγραφούν τις δυο σημαντικότερες τάσεις της τουρκικής πολιτικής, την κεμαλική και τη νεο-οθωμανική, αναδεικνύοντας τις επιθετικές πλευρές της καθεμιάς στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

15042020-1.jpg

Στο μέτωπο της επιδημίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ο Matthew J. Slaughter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Dartmouth, και ο Matt Rees, ανώτερος συνεργάτης του ιδίου πανεπιστημίου, γράφουν για τα ισχυρά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποφευχθεί μια βαθιά ύφεση τόσο στις ΗΠΑ (που εξακολουθούν να είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο) όσο και στις άλλες χώρες. Επίσης, ο Yanzhong Huang, από το Council on Foreign Relations, επισημαίνει ότι η δυσπιστία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας η οποία εντάθηκε μετά και τις αλληλοκατηγορίες σχετικά με την ευθύνη για το ξέσπασμα της επιδημίας, τελικά υπονομεύουν τις παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού και επίλυσης της επιδημίας.

Σε μια άλλη πτυχή των παγκόσμιων δεινών, οι Tanisha M. Fazal και Paul Poast, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο αντίστοιχα, μελετούν τους κλασικούς ορισμούς του πολέμου και επισημαίνουν τις διαφορές με τις σύγχρονες εχθροπραξίες, κάτι που οδηγεί στο να παραβλέπονται σκληροί πόλεμοι της εποχής μας ως μη γενόμενοι.

Σε ένα άλλο σημαντικό κείμενο, ο Daniel Byman, καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, και ο Kenneth M. Pollack του American Enterprise Institute, επιχειρηματολογούν σχετικά με την διαδεδομένη αντίληψη ότι την ιστορία την διαμορφώνουν οι ευρύτερες διαρθρωτικές δυνάμεις. Παίρνοντας ως παραδείγματα τις πορείες που έχουν χαράξει κυρίως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος Mohammed bin Salman, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και ο ομόλογός του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Ayman al-Zawahiri, αλλά και άλλες ηγετικές προσωπικότητες, οι δύο ακαδημαϊκοί προτείνουν ότι οι προσωπικότητες των ανθρώπων μπορούν επίσης να στρέψουν την ιστορική διαδρομή προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Σχετικά με το χρονίζον Παλαιστινιακό ζήτημα και τις γκρίζες προοπτικές επίλυσής του μετά και την δημοσιοποίηση του σχεδίου Τραμπ, ο διευθυντής του Palestinian Center for Policy and Survey Research, Khalil Shikaki, γράφει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να προτείνουν μια εναλλακτική λύση αν δεν θέλουν το πρόβλημά τους να βαλτώσει στην διαδρομή του χρόνου.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ), στο δοκίμιό του αναλύει τα στάδια της αναζήτησης νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς και τον ρόλο που θα παίξουν οι υδρογονάνθρακες στην ελληνική οικονομία στο ορατό μέλλον.

Ο Δρ. Άλκης Κορρές, Ναυτιλιακός Οικονομολόγος και καθηγητής -μεταξύ άλλων- στο City Law School στο Λονδίνο, εμβαθύνει στα προβλήματα και τις προοπτικές επιβίωσης της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, προχωρώντας και στην κατάθεση προτάσεων προκειμένου να επιστρέψει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Τέλος, η Αλεξάνδρα Κρητικού, της συντακτικής ομάδας του Foreign Affairs The Hellenic Edition, παρουσιάζει το βιβλίο «Ιστορία και γεωπολιτική της νεώτερης Ελλάδος - Από το 1821 στο σύγχρονο Μακεδονικό Ζήτημα» του Ιωάννη Ε. Κωτούλα, Διδάκτορα Ιστορίας και Γεωπολιτικής και διδάσκοντα στο ΕΚΠΑ, το οποίο εστιάζει σε πέντε κομβικά ζητήματα που άπτονται της σκληρής και της ήπιας ισχύος του ελληνικού κράτους. Επίσης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Princeton, Paul Starr, αναλύει το βιβλίο της ομότιμης καθηγήτριας στην Σχολή Επιχειρήσεων του Harvard, Shoshana Zuboff, με τίτλο The Age of Surveillance Capitalism (Η Εποχή του Καπιταλισμού της Επιτήρησης). Το βιβλίο της ασχολείται με τις δυνατότητες των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών να προβαίνουν σε ουσιαστική επιτήρηση των πολιτών, υποβαθμίζοντας έτσι την ελευθερία και την δημοκρατία και δίνοντας νέες δυνατότητες στα αυταρχικά καθεστώτα.

Copyright © 2020 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.