Μπορεί ο στρατός της Κίνας να κερδίσει τον τεχνολογικό πόλεμο; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μπορεί ο στρατός της Κίνας να κερδίσει τον τεχνολογικό πόλεμο;

Πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει -και πώς δεν πρέπει- να αντιμετωπίσουν την πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση στο Πεκίνο
Περίληψη: 

Η γραφειοκρατική και αυταρχική προσέγγιση της Κίνας στην προσπάθεια συγχώνευσης της πολιτικής και της στρατιωτικής τεχνολογίας είναι πιθανό να σπαταλήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα. Προσπαθώντας να ελέγξει την καινοτομία, το Πεκίνο είναι πιο πιθανό να την καθυστερήσει και ακόμη και να την καταπνίξει.

Η ANJA MANUEL είναι συνιδρυτής και διευθύντρια της Rice, Hadley, Gates & Manuel και διευθύντρια του Aspen Strategy Group.
Η KATHLEEN HICKS είναι ανώτερη αντιπρόεδρος, κατέχει την έδρα Henry A. Kissinger, και είναι διευθύντρια του Διεθνούς Προγράμματος Ασφάλειας στο Center for Strategic and International Studies.

Καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη δύναμη του κινεζικού τεχνολογικού τομέα για να ενισχύσει τον στρατό της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με αυξανόμενο συναγερμό. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει την προσπάθεια πολιτικο-στρατιωτικής συγχώνευσης (civil-military fusion) του Πεκίνου ως «κακόβουλη ατζέντα» που αντιπροσωπεύει μια «παγκόσμια απειλή για την ασφάλεια». Και καθώς οι αμυντικές δυνατότητες της Κίνας έχουν αυξηθεί, ορισμένοι Δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν να αναρωτιούνται αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υιοθετήσουν την δική τους εκδοχή πολιτικο-στρατιωτικής συγχώνευσης, ακολουθώντας μια προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής για στρατιωτικές εφαρμογές.

31072020-1.jpg

Μια στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο, τον Οκτώβριο του 2019. Li Yibo Xinhua / eyevine / Redux
-------------------------------------------------------------------------------

Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, επισημοποίησε την έννοια της πολιτικο-στρατιωτικής συγχώνευσης ως μέρος των εκτεταμένων στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων που ορίζονται στο πενταετές σχέδιο του 2016. Ίδρυσε μια νέα Κεντρική Επιτροπή για την Ολοκληρωμένη Στρατιωτική και Πολιτική Ανάπτυξη (Central Commission for Integrated Military and Civilian Development), με επικεφαλής τον εαυτό του. Στόχος της επιτροπής είναι να προωθήσει την ανάπτυξη τεχνολογίας διπλής χρήσης και να ενσωματώσει υπάρχουσες πολιτικές τεχνολογίες στο οπλοστάσιο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προσπάθειες του Πεκίνου να στρατιωτικοποιήσει την τεχνολογική βάση της Κίνας. Ωστόσο, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τους περιορισμούς της στρατηγικής αυτής, για να αποφύγουν την υπερβολική αντίδραση με τρόπους που θα αποδειχθούν αντιπαραγωγικοί. Η γραφειοκρατική και αυταρχική προσέγγιση της Κίνας στην πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση είναι πιθανό να σπαταλήσει σημαντικό χρόνο και χρήμα. Προσπαθώντας να ελέγξει την καινοτομία, το Πεκίνο είναι πιο πιθανό να την καθυστερήσει και ακόμη και να την καταπνίξει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τα πάνε καλύτερα αν προσπαθήσουν να μιμηθούν το μοντέλο πολιτικο-στρατιωτικής συγχώνευσης της Κίνας. Αντ' αυτού, θα πρέπει να βασίζονται στα υπάρχοντα πλεονεκτήματα των ΗΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία -πλεονεκτήματα που διατρέχουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο όχι λόγω της Κίνας, αλλά λόγω της έλλειψης ευελιξίας και δημιουργικότητας μεταξύ των σχεδιαστών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον χρειάζεται μια στρατηγική για την ενίσχυση της τεχνολογίας της εθνικής ασφάλειας και της βιομηχανικής βάσης της, αλλά πρέπει να είναι μια στρατηγική που να επικεντρώνεται στην συνεργατική αποδιοργάνωση (collaborative disruption) που δημιουργεί τα σωστά κίνητρα για τους εφευρέτες, τους επιστήμονες, τους μηχανικούς, τους επιχειρηματίες και άλλους. Με προοδευτικές αλλαγές στο Υπουργείο Άμυνας και έξυπνες επενδύσεις σε όλη την κυβέρνηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διασφαλίσουν την αιχμή στις αμυντικές δυνατότητες με τους δικούς τους όρους.

ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ

Τέσσερις τύποι κινεζικών οντοτήτων συμμετέχουν στην πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση. Υπάρχουν παραδοσιακές κινεζικές κρατικές αμυντικές εργολαβικές [εταιρείες] και πολλές θυγατρικές τους (μερικές από τις οποίες πωλούν επίσης στην εμπορική αγορά)˙ ιδιωτικοί κατασκευαστές διπλής χρήσης που συμβάλλουν στην Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) και παράγουν υποσυστήματα για τους κύριους εργολάβους άμυνας και για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) απευθείας˙ 43 πανεπιστήμια υπό την επίβλεψη του PLA και τουλάχιστον δώδεκα κρατικές δεξαμενές σκέψης (think tanks) που διεξάγουν έρευνα η οποία τροφοδοτεί απευθείας τα κινεζικά οπλικά συστήματα˙ και έξι οιονεί ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και εταιρείες ιδιωτικού κεφαλαίου που επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής.

Η πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση σημαίνει συναγερμό στην Ουάσιγκτον για διάφορους λόγους. Επειδή η κινεζική χρηματοδότηση της διπλής χρήσης Ε&Α συχνά δεν εμπίπτει στον επίσημο προϋπολογισμό του PLA, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί και μπορεί να είναι αρκετά υψηλή. Μια πρόσφατη μελέτη της κινεζικής αλυσίδας αμυντικού εφοδιασμού από την ερευνητική εταιρεία C4ADS σημείωσε ότι τουλάχιστον έξι οιονεί ιδιωτικά επενδυτικά οχήματα κατέχουν εν μέρει ή εξ ολοκλήρου τουλάχιστον 232 εταιρείες που συμμετέχουν στο δίκτυο αμυντικών προμηθειών της Κίνας. Και στο αδιαφανές κινεζικό σύστημα, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένας προϋπολογισμός για πρωτοβουλίες πολιτικο-στρατιωτικής συγχώνευσης. (Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση μπορεί να φέρει ένα βαθμό διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις του PLA, καθώς με το να διαδίδουν την επιθυμία τους να πουλήσουν στον στρατό, οι κινεζικές εταιρείες δίνουν στους Δυτικούς αναλυτές μια αίσθηση του σε ποιες τεχνολογίες στοχεύει ο PLA).

Επιπλέον, σε αντίθεση με τους Δυτικούς ομολόγους τους, οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν την επιλογή να απορρίψουν κυβερνητικά αιτήματα για κοινή χρήση τεχνολογίας. Και είναι πολύ εύκολο για τις Δυτικές εταιρείες και τα ιδρύματα να συνεισφέρουν ακούσια στην πρόοδο του PLA, δεδομένης της συγκλονιστικής σειράς εργολάβων, υπεργολάβων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ημι-ιδιωτικών επενδυτικών οχημάτων που εμπλέκονται στην πολιτικο-στρατιωτική συγχώνευση. Σε μια περίφημη περίπτωση, αφότου εξαγοράστηκε το 75% της βρετανικής εταιρείας Dynex Semiconductor από μια κινεζική εταιρεία μηχανών τρένου, μια προηγμένη τεχνολογία που ανέπτυξε η Dynex κατέληξε στα συστήματα εκτόξευσης αεροσκαφών στο πρώτο εγχώριας κατασκευής αεροπλανοφόρο της Κίνας.