Ένας ιός, δύο Αμερικές | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ένας ιός, δύο Αμερικές

Πώς ο φεντεραλισμός έσωσε και ταυτόχρονα καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες
Περίληψη: 

Οι πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν επιλέξει να αγνοήσουν την επιστημονική συναίνεση έχουν υποστεί μεγάλες επιδημίες, έχοντας γίνει παγκόσμια πανδημικά επίκεντρα και ανταγωνιζόμενες τα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις. Αντίθετα, οι πολιτείες που κινητοποιούνται από την επιστήμη, έχουν ελέγξει τα κρούσματά τους σε μεγάλο βαθμό.

Ο ASHISH JHA είναι κοσμήτορας της Σχολής Brown για την Δημόσια Υγεία.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει σχεδόν κάθε έθνος στον κόσμο, με αποτελέσματα τόσο ποικίλα όσο και η ανταπόκριση της κάθε κυβέρνησης. Ενώ ορισμένες χώρες αξιοποίησαν γρήγορα τις δυνάμεις της επιστήμης και της χρηστής διακυβέρνησης για να περιορίσουν τον ιό, άλλες απέφυγαν τις συμβουλές των ειδικών του τομέα της υγείας και απέτυχαν να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νόσου. Οκτώ μήνες μέσα στην πανδημία, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην τελευταία κατηγορία, ηγούμενες στον κόσμο σε θανάτους COVID-19, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως ποσοστό του πληθυσμού. Αλλά εάν η απάντηση των ΗΠΑ αξίζει να χαρακτηριστεί ως αποτυχία σε εθνικό επίπεδο, η εικόνα είναι πιο περίπλοκη στις 50 πολιτείες: ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν θέσει υπό έλεγχο τον βαθμό μόλυνσής τους, αξιοποιώντας τους δικούς τους πόρους για να αντισταθμίσουν την ομοσπονδιακή αναποτελεσματικότητα.

24092020-1.jpg

Ένας μασκοφόρος διαδηλωτής στην πόλη Ann Arbor, στην πολιτεία Michigan, τον Αύγουστο του 2020. Emily Elconin / Reuters
--------------------------------------------------------

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δύο έθνη ανταποκρίνονται σε έναν ιό. Η εθνική κυβέρνηση έχει παραιτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά σε μια χώρα με ομοσπονδιακό σύστημα δημόσιας υγείας, οι πολιτείες που αγκαλιάζουν την επιστήμη και τις συμβουλές των ειδικών της υγείας κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να περιορίσουν τον ιό, ενώ τα ποσοστά μόλυνσης έχουν βγει εκτός ελέγχου σε εκείνες που δεν το κάνουν. Η απόκλιση αυτών των δύο Αμερικών αποκαλύπτει τα πλεονεκτήματα καθώς και τις αδυναμίες του ομοσπονδιακού συστήματος των ΗΠΑ εν μέσω της πιο θανατηφόρας επιδημίας σε έναν αιώνα.

ΔΥΟ ΕΘΝΗ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ

Η απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ στην πανδημία ήταν ασθενική και σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική. Αντί μιας προσπάθειας εθνικής συγκράτησης, η διοίκηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, άφησε τις πολιτείες να προφυλάξουν τον εαυτό τους, ενώ συγχρόνως διέδιδε παραπληροφόρηση και τροφοδοτούσε τα κινήματα κατά του lockdown. Το ομοσπονδιακό σύστημα των ΗΠΑ, το οποίο επιφυλάσσει στις πολιτείες εκείνες τις εξουσίες που δεν εκχωρούνται ρητά στην εθνική κυβέρνηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, επέτρεψε σε μεμονωμένες πολιτείες να χαράξουν την δική τους πορεία μέσω της πανδημίας. Και εν τη απουσία υπεύθυνης εθνικής ηγεσίας, μια ομάδα πολιτειών υιοθέτησε μια σαφώς αντιεπιστημονική προσέγγιση, αγνοώντας τα στοιχεία και την επιδημιολογία. Ένας άλλος χαλαρός συνασπισμός πολιτειών έχει κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, αφήνοντας την επιστήμη να καθοδηγήσει την πολιτική. Η διαφορά στα αποτελέσματα δεν θα μπορούσε να είναι πιο έντονη. Οι πολιτείες που έχουν επιλέξει να αγνοήσουν την επιστημονική συναίνεση έχουν υποστεί μεγάλες επιδημίες, έχοντας γίνει παγκόσμια πανδημικά επίκεντρα και ανταγωνιζόμενες τα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις, όπως η Βραζιλία. Αντίθετα, οι πολιτείες που κινητοποιούνται από την επιστήμη, έχουν ελέγξει τα κρούσματά τους σε μεγάλο βαθμό, με αργά μοτίβα μόλυνσης που μοιάζουν με εκείνα της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών εθνών που έχουν περιορίσει επιτυχημένα τον ιό.

Τα δεδομένα σχετικά με την κινητικότητα, τα διαγνωστικά τεστ και τις νέες μολύνσεις απεικονίζουν διαφορές μεταξύ των αντιδράσεων που βασίζονται στην επιστήμη και εκείνων που δεν βασίζονται στην επιστήμη, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και διεθνώς. Από τα μέσα Μαρτίου έως τις αρχές Μαΐου, πολλές πόλεις και πολιτείες των ΗΠΑ επέβαλαν μερικό lockdown, κλείνοντας σχολεία και μη απαραίτητες επιχειρήσεις. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την Google υποδηλώνουν ότι η κινητικότητα στις περισσότερες περιοχές μειώθηκε μεταξύ 30% και 50% λόγω αυτών των περιορισμών. Αλλά στην Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, η κινητικότητα μειώθηκε κατά σχεδόν 75% στην κορύφωση του lockdown -ένα ποσοστό ισοδύναμο με πολλά ευρωπαϊκά έθνη που επέβαλαν πολύ σκληρότερους περιορισμούς. Η Ιταλία, για παράδειγμα, επέβαλε εθνικό lockdown δέκα εβδομάδων που είχε ως αποτέλεσμα μείωση κατά 90% της κινητικότητας σε πολλές περιοχές. Το ποσοστό μόλυνσης της Ιταλίας μειώθηκε δραματικά μετά από αυτό και παρέμεινε ως επί το πλείστον υπό έλεγχο, ακόμη και όταν τα κρούσματα στην Γαλλία και την Ισπανία έχουν αυξηθεί.

24092020-2.jpg

Τα δεδομένα σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ και την ιχνηλάτηση δείχνουν μια παρόμοια παραλλαγή. Η Μασαχουσέτη και το Ρόουντ Άιλαντ, για παράδειγμα, έχουν αυξήσει την ημερήσια ικανότητα διαγνωστικών τεστ σε περισσότερα από πέντε τεστ ανά 1.000 άτομα, περισσότερα τεστ ανά άτομο από όσα διεξάγει η Γερμανία και πέντε φορές περισσότερα από τις αντιεπιστημονικές καταστάσεις όπως η Φλόριντα. Οι πολιτείες των ΗΠΑ που κινήθηκαν με βάση την επιστήμη -Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Ιλινόις, Μέιν, Μασαχουσέτη, Νιού Χάμσαϊρ, Νιου Τζέρσεϋ, Νέα Υόρκη, Πενσυλβάνια, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ και η Περιφέρεια της Κολούμπια- εφαρμόζουν επιθετικές στρατηγικές ιχνηλάτησης και απομόνωσης. Συγκεκριμένα, η Μασαχουσέτη συνεργάστηκε με τη μη κερδοσκοπική Partners in Health για να δημιουργήσει μια αποτελεσματική υποδομή ιχνηλάτησης επαφών και να υποστηρίξει τους κατοίκους που τέθηκαν σε καραντίνα με τρόφιμα και επιχορηγήσεις για να καλύψουν το ενοίκιό τους. Αυτές οι παρεμβάσεις είχαν σαφώς θετικό αποτέλεσμα: τα νέα ποσοστά κρουσμάτων στη Μασαχουσέτη και σε άλλες επιστημονικής κλίσης πολιτείες είναι τώρα παρόμοια με εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

24092020-3.jpg