Μια χώρα που ασθμαίνει για αέρα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια χώρα που ασθμαίνει για αέρα

Οι Ινδοί πληρώνουν το τίμημα της κυβερνητικής αδράνειας καθώς η COVID-19 επελαύνει
Περίληψη: 

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και η κυβέρνησή του αγνόησαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και παράβλεψαν την επιστημονική γνώμη. Πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτό το τεράστιο δεύτερο κύμα COVID-19, αλλά στο επίκεντρο της καταστροφής είναι η άρνηση της κυβέρνησης να το δει να έρχεται.

Η MANDAKINI GAHLOT είναι ανεξάρτητη δημοσιογράφος και σκηνοθέτις με έδρα το Νέο Δελχί.

Υπάρχει μια αίσθηση σαν το τέλος του κόσμου στο Νέο Δελχί. Οι σειρήνες ασθενοφόρων ηχούν όλη τη νύχτα, μια συνεχής υπενθύμιση της απίστευτης τραγωδίας που εκτυλίσσεται στην πόλη. Η Ινδία βιώνει επί του παρόντος ένα καταστροφικό, δεύτερο κύμα COVID-19 που σπάει ρεκόρ, με την πρωτεύουσα να πλήττεται ιδιαίτερα σκληρά. Κάθε βράδυ εισάγει σε μια δυστυχώς γνωστή δοκιμασία. Απελπισμένοι άρρωστοι ασθενείς πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ικετεύοντας για οξυγόνο. Τα νοσοκομεία, που διαθέτουν μόνο λίγες ώρες οξυγόνου για τους ήδη εισαχθέντες ασθενείς, απομακρύνουν τους πάσχοντες. Συγγενείς και φίλοι δημοσιεύουν επείγουσες εκκλήσεις στα κοινωνικά μέσα, προσπαθώντας μάταια να βρουν το τρίτο πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν. Όμως ούτε για την αγάπη του Θεού ούτε για των χρημάτων δεν υπάρχει οξυγόνο στην πόλη.

29042021-1.jpg

Ασθενείς που πάσχουν από COVID-19 στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, τον Απρίλιο του 2021. Danish Siddiqui / Reuters
----------------------------------------------------------

Μέχρι το πρωί, μια μεγάλη σειρά σορών είναι σε ουρά στο κρεματόριο Nigambodh. Οι συγγενείς των αποθανόντων, πολλοί από αυτούς μολυσμένοι και οι ίδιοι με COVID-19, περιμένουν για τέσσερις ώρες ή περισσότερο στην καυτή καλοκαιρινή ζέστη για να βρουν διαθέσιμο έναν υπερβολικά καταπονημένο ιερέα ώστε να εκτελέσει τις τελευταίες ιεροτελεστίες. Σε ένα κρεματόριο, η θερμότητα των φούρνων που καίει αδιάκοπα για τόσο καιρό έχει λιώσει τις σιδερένιες σχάρες. Σε ένα άλλο, οι εργαζόμενοι καίνε πτώματα στο λιθόστρωτο. Φίλοι σε άλλες πόλεις και πολιτείες -Lucknow, Mumbai, Gujarat- μοιράζονται παρόμοιες ιστορίες τρόμου. Αυτή η απαίσια διήγηση είναι το ανθρώπινο πρόσωπο μιας στατιστικής καταστροφής.

Η Ινδία σπάζει τώρα τα ρεκόρ για νέα κρούσματα COVID-19 κάθε μέρα. Πάνω από 350.000 κρούσματα καταγράφηκαν στις 26 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα από τα τρία νέα κρούσματα COVID-19 στον κόσμο βρίσκεται επί του παρόντος στην Ινδία. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το συγκλονιστικό ποσοστό είναι πιθανό να είναι μικρότερο, καθώς το πραγματικό σύνολο των νέων μολύνσεων COVID-19 στην Ινδία πιστεύεται ότι είναι πολύ υψηλότερο [1]. Ομοίως, ο τρέχων αριθμός περίπου 2.000 θανάτων ανά ημέρα αποτελεί κατά πάσα πιθανότητα μια σοβαρή υποτίμηση. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η Ινδία θα φτάσει στο αποκορύφωμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων την ημέρα (και χιλιάδων θανάτων) έως τα μέσα Μαΐου. Αυτό είναι το εφιαλτικό σενάριο που φαντάζονταν οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο στην αρχή της πανδημίας: η ασθένεια ανεξέλεγκτη και καταστροφή σε μια αδιανόητη κλίμακα.

Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι. Η κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Bharatiya Janata (BJP) προσκάλεσε αυτό το μακελειό μέσω της συσκότισης, των λαθών, και του εφησυχασμού της. Τον Φεβρουάριο, το κόμμα ψήφισε ένα εσωτερικό ψήφισμα που συγχαίρει [2] «την ηγεσία του που εισήγαγε την Ινδία στον κόσμο ως υπερήφανο και νικηφόρο έθνος στον αγώνα ενάντια στην Covid». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός, Narendra Modi, και η κυβέρνησή του αγνόησαν πολλά προειδοποιητικά σημάδια τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και παράβλεψαν την επιστημονική γνώμη. Πολλοί παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτό το τεράστιο δεύτερο κύμα, αλλά στο επίκεντρο της καταστροφής είναι η άρνηση της κυβέρνησης να το δει να έρχεται.

ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, η Ινδία σημείωσε μερικά από τα χαμηλότερα σύνολα κρουσμάτων στον κόσμο, παρά το τεράστιο μέγεθος του πληθυσμού της. Πολλοί Ινδοί ήταν πεπεισμένοι ότι η πανδημία βρισκόταν σε αποδρομή, ότι η σχετική νεότητα [του πληθυσμού] της χώρας την προστάτευε από την κλίμακα του θανάτου όπως φαίνεται, για παράδειγμα, σε ευρωπαϊκές χώρες με ηλικιωμένους πληθυσμούς, και ακόμη και ότι οι άνθρωποι στην Ινδία είχαν φυσικές ανοσίες που βοήθησαν στην αποτροπή του ιού. Τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων είχαν μειωθεί και η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι ένα εγχώριο εμβόλιο ήταν πολύ κοντά.

Οι Ινδοί παρακολουθούσαν με τρόμο καθώς οι ασθενείς πλημμύριζαν τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την διάρκεια του χειμώνα, ανίκανοι να φανταστούν ότι τα δικά τους νοσοκομεία θα γίνονταν μάρτυρες σύντομα πολύ χειρότερων σκηνών. Τα νέα από την Βραζιλία εξόργισαν και απογοήτευσαν τους Ινδούς -γιατί ο πρόεδρος Jair Bolsonaro δεν έπαιρνε στα σοβαρά την COVID-19; Τουλάχιστον ο Μόντι φορούσε ακόμα μια μάσκα και έλεγε όλα τα σωστά πράγματα για την καταπολέμηση της ασθένειας. Ακόμη και οι συνηθισμένοι επικριτές του Modi αναγνώρισαν ότι η χώρα είχε πολύ καλή πορεία υπό την εποπτεία του -η Ινδία είχε γλιτώσει από τα χειρότερα.

Όμως, χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί Ινδοί, ένα νέο στέλεχος του ιού εμφανίστηκε στην χώρα τον Οκτώβριο του 2020. Η κυβέρνηση παρακολούθησε την μετάλλαξη B.1617 [3] να ριζώνει, αλλά δεν διέθεσε τα απαιτούμενα κεφάλαια για την υποστήριξη των διαγνωστικών τεστ COVID-19 με απαραίτητη αλληλούχιση γονιδιώματος για να την ιχνηλατήσει. Αξιωματούχοι έκαναν ελάχιστη προσπάθεια για να κατανοήσουν αυτόν τον νέο εχθρό.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων παρέμεινε χαμηλός καθώς το φθινόπωρο έδωσε την θέση του στον χειμώνα. Ατάραχοι, πολλοί Ινδοί φόρεσαν τα στολίδια τους και άρχισαν να μαζεύονται σε μεγάλους αριθμούς για την φημισμένη γαμήλια περίοδο στην βόρεια Ινδία. Η κυβέρνηση με μισή καρδιά έβαλε όρια στον αριθμό των φιλοξενούμενων που επιτρέπονται στους γάμους, αλλά δεν προειδοποίησε τους ανθρώπους για τους κινδύνους αυτής της νέας πίεσης.

ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ