Γιατί η Αμερική πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ινδία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Γιατί η Αμερική πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ινδία

Οι επιδημίες οπουδήποτε απειλούν την ανάκαμψη παντού
Περίληψη: 

Η τραγωδία δεν είναι μόνο της Ινδίας. Τέτοιες επιδημίες είναι χώροι αναπαραγωγής για μεταλλάξεις του ιού πιο επικίνδυνες και πιθανώς πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο. Όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας.

Ο RO KHANNA είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια.

Εάν η πανδημία COVID-19 έχει διδάξει κάτι στους Αμερικανούς, θα πρέπει να είναι αυτό: οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να υποστηρίξουν παγκόσμιες πρωτοβουλίες για την υγεία, διότι όλη η υγεία είναι παγκόσμια. Τώρα περισσότερο από ποτέ, στους Αμερικανούς υπενθυμίζεται ότι η ευημερία ενός μπάρμαν στο Πεκίνο, ενός νεκροθάφτη στο Νέο Δελχί, μιας αεροσυνοδού στο Σαν Φρανσίσκο και ενός ανθρακωρύχου στην Δυτική Βιρτζίνια είναι αλληλένδετες. Η διοίκηση του Μπάιντεν ξεπερνά ιστορικά ορόσημα για τον εμβολιασμό των Αμερικανών κατά της νόσου. Αλλά μια καθαρή, άβολη αλήθεια παραμένει: χωρίς άμεση δράση για την επέκταση του εμβολιασμού σε παγκόσμια κλίμακα, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να παραμένουν σε κίνδυνο.

18052021-1.jpg

Μέλη της οικογένειας ενός θύματος COVID-19 σε ένα κρεματόριο στη Μπανγκαλόρ της Ινδίας, τον Μάιο του 2021. Samuel Rajkumar / Reuters
---------------------------------------------------------------

Η πιο σημαντική καθοδήγηση για την υγεία για την αντιμετώπιση ενός αερομεταφερόμενου ιού που δεν γνωρίζει σύνορα δεν προέρχεται μόνο από ειδικούς όπως ο Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ (U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases), και ιδρύματα όπως τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αλλά και από τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Martin Luther King, Jr. Η προειδοποίησή του ότι «η αδικία οπουδήποτε αποτελεί απειλή για την δικαιοσύνη παντού» ισχύει το ίδιο για την παγκόσμια εμβέλεια της πανδημίας.

Στην Ινδία, η αδικία είναι παντού καθώς η χώρα παλεύει με ένα δεύτερο -σε επίπεδα ρεκόρ- κύμα του ιού. Χιλιάδες ασθμαίνουν για οξυγόνο από άδειες φιάλες που τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ξαναγεμίσουν. Ο καπνός από τις αποτεφρώσεις στις κηδείες γεμίζει τον αέρα μεγάλων και μικρών πόλεων παρομοίως. Η τραγωδία δεν είναι μόνο της Ινδίας. Τέτοιες επιδημίες είναι χώροι αναπαραγωγής για μεταλλάξεις του ιού πιο επικίνδυνες και πιθανώς πιο ανθεκτικές στο εμβόλιο. Όλες οι χώρες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι βρίσκονται σε μια κούρσα ενάντια στον χρόνο για τον εμβολιασμό της ανθρωπότητας.

Εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλούσιες χώρες αλλάξουν δραματικά πορεία, αυτή η κούρσα θα χαθεί. Ένα εκπληκτικό 82% των δόσεων εμβολίου παγκοσμίως έχει χορηγηθεί σε χώρες με υψηλό και μεσαίο εισόδημα. Μόνο 0,3% των δόσεων έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Με αυτόν τον ρυθμό, περισσότερες από 85 χώρες δεν θα έχουν ευρεία πρόσβαση σε εμβόλια πριν από το 2023.

Αυτή η επικίνδυνη εποχή απαιτεί την αμερικανική ηγεσία επιστημονική, τεχνολογική, ανθρωπιστική, και στην εξωτερική πολιτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ανταποκριθούν επειγόντως στο φρικτό κύμα COVID-19 της Ινδίας και να δείξουν ότι έχουν μάθει ένα θεμελιώδες μάθημα από την προηγούμενη πανδημική χρονιά: κανένας από εμάς δεν είναι πραγματικά ασφαλής έως ότου όλοι μας είμαστε ασφαλείς.

ΟΧΙ ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Η αποτυχία ανταπόκρισης στις περιστάσεις αυτή την στιγμή θα οδηγήσει σε δυστοπικά αποτελέσματα: εφιαλτικές σκηνές με πτώματα που συσσωρεύονται έξω από ξεχειλισμένα κρεματόρια και πτώματα που εκβράζονται στις όχθες του ποταμού Γάγγη στην Ινδία θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικές επιδημίες στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και αλλού. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ινδική μετάλλαξη του ιού έχει εξαπλωθεί σε 49 χώρες. Αυτό το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, το οποίο ο ΠΟΥ πρόσφατα ονόμασε «ανησυχητική μετάλλαξη», είναι μια από τις αιτίες του τρομερού δεύτερου κύματος του COVID-19 στην Ινδία. Η χώρα κατέρριψε παγκόσμια ρεκόρ για καθημερινές λοιμώξεις, αναφέροντας επανειλημμένα 400.000 καθημερινά νέα κρούσματα μαζί με χιλιάδες θανάτους κάθε μέρα. Αυτά τα ήδη φρικτά στοιχεία, ωστόσο, είναι σχεδόν σίγουρα χονδρικές υποτιμήσεις˙ για παράδειγμα, ο αριθμός των νεκρολογιών είναι πολύ μεγαλύτερος από [1] τον επίσημο αριθμό θανάτων από COVID-19 που αναφέρθηκαν σε πολλά μέρη της χώρας, υποδηλώνοντας ότι τα πραγματικά σύνολα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Η κρίση της Ινδίας επιβραδύνει την ευρύτερη παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία. Ως μια από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων στον κόσμο, η Ινδία έπρεπε να παράγει μεγάλο μέρος της προσφοράς εμβολίων COVID-19 που θα διανέμονταν σε φτωχές χώρες. Είχε δεσμευτεί να παράσχει εκατομμύρια δόσεις μέσω του COVAX Facility -ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε από τον ΠΟΥ για να βοηθήσει τον εμβολιασμό χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος- και μέσω διμερών συμφωνιών με το Serum Institute of India, έναν βασικό φαρμακευτικό κατασκευαστή. Αλλά η Ινδία χρειάζεται τώρα αυτά τα εμβόλια για να ελέγξει την δική της επιδημία, καθώς μόνο το ένα δέκατο των Ινδών έχει λάβει μια δόση εμβολίου COVID-19 [2]. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές εμβολίων τον Απρίλιο. Η απόφαση αυτή έχει ατυχή αλυσιδωτά αποτελέσματα. Το ένα τρίτο των ανθρώπων σε αυτόν τον πλανήτη [3] δεν θα λάβει το εμβόλιο στο εγγύς μέλλον, δεδομένης της άμεσης ανάγκης της Ινδίας να εμβολιάσει τον μεγάλο πληθυσμό της.

Ακόμα και μετά την αναστολή των εξαγωγών, η Ινδία αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις εμβολίων που προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν για μήνες [4]. Η μαζική παραγωγή και διανομή εμβολίων παραμένει ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν περισσότερες αυξήσεις των θανάτων καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε πόλεις και σε ευάλωτες αγροτικές περιοχές. Ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος της ινδικής κυβέρνησης, ο K. Vijay Raghavan, προειδοποίησε ότι ακόμη και μετά την υποχώρηση των σημερινών ποσοστών μόλυνσης, ένα άλλο κύμα του ιού είναι «αναπόφευκτο» και ότι η Ινδία «πρέπει να προετοιμαστεί για νέα κύματα».