Η ηλεκτρική ενέργεια είναι το νέο πετρέλαιο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι το νέο πετρέλαιο

Μια αμερικανική στρατηγική για τον μετά τους υδρογονάνθρακες κόσμο
Περίληψη: 

Η υπεράσπιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε μια εποχή ταχείας ψηφιοποίησης θα είναι πολύ πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη από όσο στην αναλογική, βασισμένη στο πετρέλαιο, εποχή. Καθώς οι χώρες μεταβαίνουν από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που διανέμεται μέσω δικτύων υψηλής τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα νέο σύνολο εξελιγμένων απειλών.

Η AMY MYERS JAFFE είναι ερευνητική καθηγήτρια στην Σχολή Fletcher στο Tufts University και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Energy’s Digital Future: Harnessing Innovation for American Resilience and National Security [1].

Τον περασμένο μήνα, hackers ξεκίνησαν μια από τις πιο φιλόδοξες ψηφιακές επιθέσεις στην πρόσφατη μνήμη. Στις 7 Μαΐου, η ομάδα γνωστή ως DarkSide χρησιμοποίησε μια επίθεση ransomware για να κλείσει έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια ζωτική αρτηρία που μεταφέρει βενζίνη, ντίζελ και καύσιμα αεριωθούμενων (jet fuel) από τα διυλιστήρια της Ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ σε δέκα πολιτείες στην Ανατολική Ακτή. Η εισβολή υποχρέωσε τον διαχειριστή, την Colonial Pipeline, να σταματήσει προσωρινά τις παραδόσεις, με αποτέλεσμα εκτεταμένες ελλείψεις καθώς οι πανικόβλητοι οδηγοί αποθήκευαν καύσιμα. Η διαταραχή ανάγκασε επίσης πολλά αεροδρόμια να αλλάξουν δρομολόγια πτήσεων και ώθησε τις μέσες τιμές καυσίμων σε ολόκληρη την χώρα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014.

23062021-1.jpg

Ένας σταθμός ηλιακής ενέργειας κοντά στην Σεβίλλη, στην Ισπανία, τον Μάιο του 2007. Javier Barbancho / Reuters
------------------------------------------------------------

Παρόλο που η Colonial Pipeline πλήρωσε γρήγορα τα λύτρα ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτρέποντας μια ακόμη ευρύτερη κρίση, η επίθεση αποτέλεσε μια έντονη υπενθύμιση ότι η υπεράσπιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε μια εποχή ταχείας ψηφιοποίησης θα είναι πολύ πιο δύσκολη και πιο περίπλοκη από όσο στην αναλογική, βασισμένη στο πετρέλαιο, εποχή. Καθώς οι χώρες μεταβαίνουν από τα ορυκτά καύσιμα στην ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που διανέμεται μέσω δικτύων υψηλής τεχνολογίας, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ένα νέο σύνολο εξελιγμένων απειλών.

Αυτός ο μετασχηματισμός αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια μέσω του ναυτικού της, το οποίο προστατεύει το θαλάσσιο εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, ως ένα σημάδι των πραγμάτων που θα έρθουν, το περιστατικό της Colonial Pipeline ήταν μια περίπλοκη ψηφιακή επίθεση που ξεκίνησε από ένα σκοτεινό και φυσικά μακρινό τρίτο μέρος εναντίον ζωτικών εγχώριων υποδομών.

Τα επόμενα χρόνια, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί ένα αυξανόμενο ποσό της παγκόσμιας μεταφοράς ενέργειας, περισσότερες υποδομές θα εκτεθούν σε επιθέσεις όπως αυτή που έπληξε την Colonial Pipeline. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επικίνδυνα απροετοίμαστες να υπερασπιστούν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος. Εάν η χώρα θέλει να διατηρήσει την τεράστια γεωπολιτική επιρροή της, πρέπει να πάρει και πάλι το προβάδισμα –χαρτογραφώντας τον τρόπο με τον οποίο η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της μπορούν να διατηρήσουν τα ζωτικά ηλεκτρικά δίκτυα ασφαλή.

ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΟΥ

Το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα που έχτισαν οι χώρες και οι εταιρείες τον εικοστό αιώνα βασίστηκε στα ορυκτά καύσιμα που μεταφέρονται από πλοία, φορτηγά, και αγωγούς. Αυτοί οι υδρογονάνθρακες καταναλώνονταν συχνά άμεσα, αλλά ένα τεράστιο σύστημα υποδομών ενσωμάτωσε επίσης το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ένα δίκτυο σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας που τα μετατρέπουν, μαζί με μια σειρά άλλων πηγών ενέργειας, σε ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα, ωστόσο, μια παγκόσμια μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [2] αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα και τα συστήματα διανομής που τα συνοδεύουν. Αντί των αγωγών και των δεξαμενόπλοιων, οι καταναλωτές φθάνουν να βασίζονται σε τεχνολογικά προηγμένα δίκτυα που συνδέουν τους καταναλωτές με ηλιακά πεδία, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικές γεννήτριες, και γεωθερμικούς σταθμούς.

Καθώς αυτή η μετάβαση επιταχύνεται, το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας θα επεκταθεί αναπόφευκτα καθώς οι χώρες επιδιώκουν να ενσωματώσουν ενέργεια από μια ποικιλία πηγών και τοποθεσιών. Η Ευρώπη παίρνει ήδη το προβάδισμα. Συμφωνίες όπως η Nord Pool, ένα σύστημα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας με βάση μια δημοπρασία που συνδέει εννέα διαφορετικά εθνικά δίκτυα, έχουν σχεδιαστεί για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και αξιοπιστίας σε ολόκληρη την ήπειρο. Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, ο κινεζικός Παγκόσμιος Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας Ενέργειας (Global Energy Interconnection Development and Cooperation Organization), ο οποίος ιδρύθηκε το 2016, έχει υψηλές φιλοδοξίες [3] να συνδέσει τα κινεζικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με εκείνα σε άλλες χώρες της Ασίας και ακόμη και τόσο μακριά όσο η Λατινική Αμερική. Η Ινδία κατασκευάζει επίσης συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες όπως το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ.

Συνολικά, αυτές είναι θετικές εξελίξεις. Τα αξιόπιστα κατανεμημένα δίκτυα θα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, μια από τις μεγαλύτερες αδυναμίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επειδή οι καιρικές συνθήκες ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια σποραδικά καθίστανται ανίκανοι να ικανοποιήσουν πλήρως τις τοπικές ανάγκες. Αξιοποιώντας πηγές ενέργειας από διαφορετικές τοποθεσίες, τα πολυεθνικά δίκτυα μειώνουν τον κίνδυνο ότι τοπικά καιρικά ή τεχνικά ζητήματα θα προκαλέσουν διαταραχές, επιτρέποντας στις χώρες να βελτιώσουν ορισμένες πτυχές της ενεργειακής ασφάλειας και μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα.