Τεύχος 71: Ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 71: Ποιος θα είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόσμο

Ο τουρισμός ως απειλή, η σημασία Ελλάδας και Κύπρου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, το πολιτικό φινάλε της Μέρκελ, η ελληνική εξωτερική πολιτική και στρατηγική έναντι της Τουρκίας κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον κόσμο: θα παραμείνουν δεσμευμένες στην διεθνή κοινότητα ή θα στραφούν στον απομονωτισμό; Επίσης περιλαμβάνει αναλύσεις σχετικά με την άποψη της Κίνας για τον κόσμο, την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και η σημασία Ελλάδας και Κύπρου σε αυτήν, την Γερμανίδα καγκελάριο που αποσύρεται από την πολιτική, τον τουρισμό που αναδύεται και ως απειλή κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και επικεφαλής του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στον κόσμο: θα παραμείνουν δεσμευμένες στην διεθνή κοινότητα ή θα στραφούν στον απομονωτισμό;

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο καθηγητής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Bard College, Walter Russel Mead, παραθέτει την ιστορία του Ουιλσονισμού, του ρεύματος της αμερικανικής σκέψης που ευνοεί την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στις διεθνείς υποθέσεις, βασικός εμπνευστής της οποίας ήταν ο Woodrow Wilson, πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1913 ως το 1921.
Ο Mead αφού περιγράψει και τις άλλες σχολές σκέψης στις ΗΠΑ, καταλήγει στο σήμερα και τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν, και στους πολιτικούς συμβιβασμούς στους οποίους θα πρέπει να προβεί προκειμένου να διατηρήσει κάποια από τα σημαντικά κέρδη του Ουιλσονισμού.

06082021-1.jpg

Από την δική του σκοπιά, ο Robert Kagan, ανώτερος συνεργάτης στο Brookings Institution, εστιάζει στο αναντίρρητο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι μια υπερδύναμη και ως τέτοια ανέλαβαν κατά το παρελθόν παγκόσμιες πρωτοβουλίες όπως εκείνες στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Αλλά και σήμερα, η μόνη δύναμη που μπορεί να υποστηρίξει μια φιλελεύθερη τάξη είναι η Αμερική, υπογραμμίζει.

Αλλά υπάρχει και το ζήτημα της Κίνας. Ο Rana Mitter, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γράφει για τον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τον υπόλοιπο κόσμο και συμπεραίνει ότι τα εσωτερικά διλήμματα του συστήματος διακυβέρνησής της θα είναι εκείνα που θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο περιοριστικό παράγοντα στην πορεία της προς την κορυφή του κόσμου.

Ως μια απάντηση στις προσπάθειες των αυταρχικών να επιβληθούν στην σύγχρονη παγκόσμια τάξη, οι Jared Coben, από το Counsil on Foreign Relations, και ο Richard Fontaine από το Center for a New American Security, προτείνουν την δημιουργία ενός κλαμπ 12 δημοκρατικών χωρών που είναι τεχνολογικά προηγμένες ώστε με την συνεργασία τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις στον κυβερνοχώρο που προέρχονται από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.

Ο πρώην υπουργός και νυν βουλευτής της ΝΔ, Δρ. Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, αναλύει το πώς διαρθρώνεται ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης και φωτίζει τον ρόλο που η Ελλάδα και η Κύπρος παίζουν για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.

Επίσης, ο επίκουρος Καθηγητής στο Παν/μιο Πελοποννήσου, Ευστάθιος Τ. Φακιολάς, στο δοκίμιό του απαντά σε σειρά ερωτημάτων σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας της έννοιες της πολιτικής και της στρατηγικής στο ζήτημα αυτό.

Ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γιάννης Σιώτος εντρυφεί στις όχι τόσο προφανείς αλλά πάντως ιδιαιτέρως σημαντικές πτυχές του τουρισμού που αφορούν στην συμβολή του στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην εθνική ασφάλεια. Ο τουρισμός, υποστηρίζει, μπορεί να δράσει εξαιρετικά αρνητικά αν δεν εντάσσεται στο σωστό πλαίσιο ρυθμίσεων και κρατικής στρατηγικής.

Μια αποτίμηση στην πορεία της Άνγκελα Μέρκελ και την επίδρασή της όχι μόνο στην Γερμανία αλλά και στον κόσμο, επιχειρεί η Constanze Stelzenmüller από το Brookings Institution. Η κληρονομιά της είναι αμφίσημη, επισημαίνει, ωστόσο το χειρότερο είναι ότι δεν έχει προετοιμάσει την χώρα για την διαδοχή της και τα όσα θα συμβούν νομοτελειακά στο μέλλον.

Τέλος, ο Bilahari Kausikan, πρώην μόνιμος γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, παρουσιάζει τρία εξαιρετικά βιβλία για τη Νοτιοανατολική Ασία: το αριστοτεχνικό και μνημειώδες Under Beijing’s Shadow του Murray Hiebert, το στο In the Dragon’s Shadow του Sebastian Strangio, και το Where Great Powers Meet του David Shambaugh. Και τα τρία αναλώνουν πολλή μελάνη στον ρόλο της Κίνας στην περιοχή αλλά και το τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις για να σταθεροποιήσουν τη Νοτιοανατολική Ασία. Ο ίδιος πάντως δίνει έμφαση στα συμφέροντα του κάθε κράτους, θεωρώντας τα ως το κλειδί για την κατανόηση των δυναμικών στη Νοτιοανατολική Ασία.

Copyright © 2021 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition