Τα καλύτερα του 2021 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα καλύτερα του 2021

Μια επιλογή από τα άρθρα και τα δοκίμια της χρονιάς που τελείωσε
Περίληψη: 

Σαν δείγμα αυτής της δουλειάς που εκτέλεσε, στο κλείσιμο του 2021, όπως και στο τέλος κάθε χρονιάς από το 2012 οπότε και συμπλήρωσε ένα έτος έκδοσης, η συντακτική ομάδα του ForeignAffairs.gr διάλεξε μερικά από τα εκατοντάδες κείμενα –όλα τους προϊόν μόχθου- που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό και στον ιστότοπό του, με γνώμονα ότι αυτά προσέφεραν στους αναγνώστες σημαντικές πληροφορίες και ιδιαίτερα κίνητρα για σκέψη.

Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από την έκδοση του Foreign Affairs στην Ελλάδα, τόσο διαδικτυακά όσο και στο χαρτί. Και παρότι αυτή η επέτειος είναι σημαντική, τουλάχιστον για εμάς που εργαζόμαστε σε αυτό, τα προβλήματα που κυκλώνουν τις κοινωνίες σε ολόκληρο τον κόσμο και στην Ελλάδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαλάρωση και εορτασμούς.

Αυτό που μένει, και αυτό που κρατά τις κοινωνίες όρθιες είναι η συνέχιση της σκληρής δουλειάς σε κάθε μέτωπο, έτσι ώστε όταν τελειώσουν τα προβλήματα –γιατί όλα τα προβλήματα κάποτε τελειώνουν- να βρεθούμε σε καλύτερη θέση από πριν, ή έστω χωρίς συντριπτικές απώλειες.

Σαν δείγμα αυτής της σκληρής δουλειάς, στο κλείσιμο του 2021, όπως και στο τέλος κάθε χρονιάς από το 2012 οπότε και συμπλήρωσε ένα έτος έκδοσης, η συντακτική ομάδα του ForeignAffairs.gr διάλεξε μερικά από τα εκατοντάδες κείμενα –όλα τους προϊόν μόχθου- που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό και στον ιστότοπό του, με γνώμονα ότι αυτά προσέφεραν στους αναγνώστες σημαντικές πληροφορίες και ιδιαίτερα κίνητρα για σκέψη.

31122021-a.jpg

Κυρίαρχα ζητήματα του 2021 ήταν, φυσικά, η πανδημία με όλες της τις επιπτώσεις στην ζωή των ανθρώπων (υγειονομικές, οικονομικές, πολιτικές κ.λπ.), η θεληματικότητα της Κίνας στην διεθνή σκηνή, οι ενέργειες της Ρωσίας, η απόκριση της Δύσης, η κλιματική αλλαγή, και για την Ελλάδα το πανταχού παρόν ζήτημα του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Ιδού, λοιπόν:

Η πανδημία που δεν θα τελειώσει

Οι μεταλλάξεις της COVID-19 και ο κίνδυνος της ανισότητας των εμβολίων

Michael T. Osterholm και Mark Olshaker

Η εμφάνιση των πρώτων ανησυχητικών παραλλαγών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2020 ανάγκασε την επιστημονική κοινότητα να αναγνωρίσει, με τον δέοντα βαθμό ταπεινότητας, ότι ο τερματισμός της πανδημίας δεν θα είναι τόσο απλός.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

31122021-1.jpg

Εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ταξιδεύουν για να χορηγήσουν εμβόλια COVID-19 στη Manacapuru, στην Βραζιλία, τον Φεβρουάριο του 2021. Bruno Kelly / Reuters

---------------------------------------------------------------------

Η Νέα Συμφωνία των Δυνάμεων

Πώς να αποτραπεί η καταστροφή και να προωθηθεί η σταθερότητα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Richard N. Haass και Charles A. Kupchan

Το καλύτερο όχημα για την προώθηση της σταθερότητας τον 21ο αιώνα είναι μια παγκόσμια Συμφωνία των Μεγάλων Δυνάμεων. Όπως έδειξε η ιστορία της Συμφωνίας της Ευρώπης του 19ου αιώνα, με μέλη της το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ρωσία, την Πρωσία και την Αυστρία, μια ομάδα ηγετικών χωρών μπορεί να περιορίσει τον γεωπολιτικό και ιδεολογικό ανταγωνισμό που συνήθως συνοδεύει την πολυπολικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

31122021-2.jpg

Ηγέτες των ΗΠΑ και της Κίνας στο Πεκίνο, τον Δεκέμβριο του 2011. Andy Wong / Pool / Reuters

---------------------------------------------------------------------

Η Κομμούνα του Παρισιού ζει στην γαλλική πολιτική

Μια έμφορτη επέτειος γίνεται το φυλαχτό για αμφότερες την δεξιά και την αριστερά

Robert Zaretsky

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 150ή επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού, ένα ζήτημα που ακόμη διχάζει την Γαλλία και αποτελεί εφαλτήριο για πολιτικές φιλοδοξίες. Οι πολιτικοί έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν θέση, με την εξαίρεση της Marine Le Pen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

31122021-3.jpg

Διαδηλωτές που φορούν κίτρινα γιλέκα στο Παρίσι, τον Δεκέμβριο του 2019. Benoit Tessier / Reuters

---------------------------------------------------------------------

Κι όμως, ένα σκοτεινό πανδημικό έτος θα μπορούσε να προμηνύει ένα λαμπρότερο μέλλον

Ο κόσμος μετά την COVID-19 θα μπορούσε να είναι το ίδιο καλός ή και καλύτερος από τον προηγούμενο

Charles Kenny

Η ανάκαμψη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αποτελεί σημάδι ότι ο κόσμος στο σύνολό του ίσως να είναι έτοιμος για μια ισχυρή ανάκαμψη από την βαθύτερη εν καιρώ ειρήνης ύφεση μετά το 1929. Πολλοί δείκτες υποδηλώνουν ότι μια δεκαετία που ξεκίνησε τραγικά θα μπορούσε να καταλήξει πολύ καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

31122021-4.jpg