Πώς η Ρωσία έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε πεδίο κυβερνο-μάχης | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς η Ρωσία έχει μετατρέψει την Ουκρανία σε πεδίο κυβερνο-μάχης

Οι χάκερς του Κρεμλίνου ήδη στοχεύουν το Κίεβο
Περίληψη: 

Όταν πρόκειται για την κυβερνοάμυνα, η καλύτερη στιγμή για προετοιμασία είναι χθες. Εάν η Ρωσία έχει ήδη θέσει τις βάσεις για μια εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας, είναι πιθανότατα πολύ αργά για την Ουκρανία να αμυνθεί πλήρως.

Ο DMITRI ALPEROVITCH είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Silverado Policy Accelerator και συνιδρυτής και πρώην στέλεχος τεχνολογίας της εταιρείας κυβερνοασφάλειας CrowdStrike.

Κάθε μέρα φέρνει νέα δυσοίωνα σημάδια μιας επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, έχει αποσύρει τις οικογένειες των διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, και έχει αναπτύξει στρατεύματα στην γειτονική Λευκορωσία για απρογραμμάτιστες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον λευκορωσικό στρατό, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία σε πολλαπλά μέτωπα.

31012022-1.jpg

Ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα, τον Δεκέμβριο του 2021. Xose Bouzas / Hans Lucas / Redux
-------------------------------------------------

Οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και υποστήριξε ένα αποσχιστικό κίνημα στην ανατολική Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται έτοιμος για άλλη μια εισβολή στον δυτικό γείτονα της Ρωσίας. Ως απάντηση στην συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα, το Κίεβο πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει προμηθεύσει τον ουκρανικό στρατό με όπλα, τακτική υποστήριξη, και στρατιωτικούς συμβούλους. Ο Πούτιν τώρα επιδιώκει να σταματήσει την επέκταση της συμμαχίας προς ανατολάς και να διασφαλίσει το εγγύς εξωτερικό της Ρωσίας, επαναδημιουργώντας την σφαίρα επιρροής που κάποτε απολάμβανε η Σοβιετική Ένωση. Οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να μεσολαβήσει για μια ειρηνική επίλυση του αδιεξόδου έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής - και η Μόσχα έχει συνεχίσει την εμφανή πορεία της προς τον πόλεμο.

Οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο δεν θα είναι από μόνες τους αρκετές για να επιτύχουν τον απώτερο στόχο του Πούτιν να φέρει την Ουκρανία σταθερά στην σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και να εμποδίσουν το ΝΑΤΟ να επεκταθεί στην αυλή της Ρωσίας. Προς τούτο, ο Πούτιν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει συμβατικά στρατιωτικά μέσα. Αλλά οι κυβερνο-επιχειρήσεις μπορούν να δώσουν στη Μόσχα ένα πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, να εμποδίσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στρατιωτικά σε μια εισβολή, και να σπείρουν διχασμό και σύγχυση μεταξύ του ουκρανικού κοινού -όλα εκ των οποίων προμηνύουν δεινά για το Κίεβο.

ΚΥΒΕΡΝΟ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Στην περίπτωση εισβολής πλήρους κλίμακας, η Ρωσία πιθανώς θα διεξαγάγει τρεις τύπους εκστρατειών στον κυβερνοχώρο, για να υποστηρίξει τους στρατιωτικούς της σκοπούς: επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών, επιχειρήσεις που στοχεύουν να διαταράξουν ή να εξαπατήσουν τον ουκρανικό στρατό, και ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά του ουκρανικού κοινού. Οι πρώτες θα επιδίωκαν να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Υποκλέπτοντας τις επικοινωνίες μεταξύ των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων, οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αφιλτράριστες πληροφορίες για τις αναπτύξεις ουκρανικών στρατευμάτων, τις αμυντικές τακτικές, και άλλα θέματα επιμελητείας στο πεδίο της μάχης.

Εκτός από το να δώσει στην Ρωσία στρατιωτικό πλεονέκτημα, αυτού του είδους η επιχείρηση κυβερνο-κατασκοπείας θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Ρωσία να προετοιμαστεί για μια ενδεχόμενη κατοχή τμημάτων της Ουκρανίας. Με το να διεισδύσει στις βάσεις δεδομένων της ουκρανικής εθνικής αστυνομίας, η Μόσχα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να ταυτοποιήσει και να εξουδετερώσει δυνητικούς ηγέτες μιας μελλοντικής εξέγερσης ή να εντοπίσει Ουκρανούς πολίτες που ίσως είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τη Μόσχα σε μια μελλοντική φιλορωσική κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, η Ρωσία πιθανώς ήδη διεξάγει ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις, στην προετοιμασία για μια πιθανή σύγκρουση.

Δεύτερον, η Ρωσία πιθανώς θα χρησιμοποιούσε επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο για να εξαπατήσει τον ουκρανικό στρατό ή να διαταράξει τις επιχειρήσεις του. Για παράδειγμα, Ρώσοι χάκερς θα μπορούσαν να στοχεύσουν τα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου των ουκρανικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων αμφότερων των ασύρματων και ενσύρματων δικτύων επικοινωνιών τους, καθιστώντας δύσκολο για τους Ουκρανούς στρατιωτικούς ηγέτες να συντονίσουν τις αναπτύξεις των στρατευμάτων ή να κινητοποιήσουν αποτελεσματικά τους εφέδρους και τους εθελοντές. Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να διαταράξει τους μεγάλους ουκρανικούς παρόχους τηλεπικοινωνιών ή να στοχεύσει τις ψηφιακές βάσεις δεδομένων των κόμβων επιμελητείας του ουκρανικού στρατού, υπονομεύοντας την ικανότητα του Κιέβου να διανείμει εξοπλισμό και προμήθειες σε στρατιώτες και βοήθεια σε πολίτες. Εναλλακτικά, χάκερς θα μπορούσαν να επιτεθούν στα ουκρανικά δίκτυα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, διακόπτοντας τις πολιτικές πτήσεις και εμποδίζοντας την διεθνή στήριξη και βοήθεια προς την Ουκρανία.

Τέλος, η Ρωσία θα μπορούσε να διεξαγάγει ψυχολογικές επιχειρήσεις για να σπείρει σύγχυση και αμφιβολία στον ουκρανικό πληθυσμό, διαβρώνοντας έτσι την βούληση του κοινού να αντισταθεί στην ρωσική επιθετικότητα. Η Μόσχα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξαπολύσει μια κυβερνοεπίθεση εναντίον του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας του Κιέβου, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς θέρμανση ή ηλεκτρισμό στην καρδιά του βάναυσα κρύου χειμώνα της Ουκρανίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επιτεθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας και να δυσκολέψει τους πολίτες να αγοράσουν τρόφιμα με πιστωτική κάρτα ή να τραβήξουν μετρητά από ένα ΑΤΜ.