Η γκάφα του Πούτιν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η γκάφα του Πούτιν

Η Ουκρανία θα κάνει την Ρωσία να μετανιώσει για αυτόν τον πόλεμο
Περίληψη: 

Ο ουκρανικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Μόσχα να χαράξει την πορεία του ή να επιλέξει τον πρόεδρό του. Η επιθυμία για ελευθερία είναι άφατη και οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι θα πεθάνουν γι' αυτήν.

Η MELINDA HARING είναι αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ευρασίας του Atlantic Council.

Η Δύση υποτίμησε ξανά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ξανά και ξανά, ο ηλικιωμένος Ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία δεν είναι μια πραγματική χώρα, ότι τα ιστορικά εδάφη της Ρωσίας βρίσκονται στην Ουκρανία, και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, είναι μια μαριονέτα των Δυτικών και ένας παράνομος ηγέτης. Μέχρι τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωναν την χώρα από τρεις πλευρές, και σύντομα ο Λευκός Οίκος εξέδιδε όλο και πιο τρομερές προειδοποιήσεις για μια επερχόμενη επίθεση. Και όμως με κάποιο τρόπο, οι περισσότεροι στην Δύση ανασήκωσαν τους ώμους τους [αδιάφορα]. Πολλοί έξυπνοι και έμπειροι ειδικοί ήταν πεπεισμένοι ότι ο Πούτιν μπλόφαρε. Απέρριψαν την επίδειξη ισχύος του ως απλώς ένα τέχνασμα για να αυξήσει τη μόχλευσή του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπου αναζήτησε ανεπιτυχώς το δικαίωμα να έχει βέτο για το ποιες χώρες θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Μόνο σε εκείνο το σημείο οι Δυτικές χώρες αύξησαν την πίεση στον Πούτιν.

25022022-2.jpg

Ουκρανοί στρατιώτες κοντά σε ένα κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα, στο Χάρκοβο, στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Maksim Levin / Reuters
------------------------------------------

Τότε ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία. Στις 24 Φεβρουαρίου στις 5:00 π.μ., ώρα Κιέβου, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους σε στρατιωτικές τοποθεσίες και αεροδρόμια σε περισσότερες από 17 από τις 27 περιφέρειες της Ουκρανίας, εκπλήσσοντας τους πολλούς αναλυτές που περίμεναν το πολύ μια περιορισμένη εισβολή. Τα χτυπήματα έγιναν από ξηρά, θάλασσα, και αέρα. Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν επτά ρωσικά αεροπλάνα, επτά ελικόπτερα, και προξένησαν ζημιές ή κατέστρεψαν 24 άρματα μάχης και περισσότερα από 20 τεθωρακισμένα οχήματα. Τουλάχιστον 137 Ουκρανοί σκοτώθηκαν και 316 τραυματίστηκαν. Αν και η ζημιά ήταν εκτεταμένη, η Ουκρανία δεν ανατράπηκε. Ο Andrii Osadchuk, ένα μεταρρυθμιστικό μέλος του κοινοβουλίου της χώρας, μου είπε ότι οι Ρώσοι δεν τα κατάφεραν όπως περίμεναν. «Το συμπέρασμα της πρώτης ημέρας: οι Ρώσοι έχουν [πετύχει] δραματικά λιγότερα από όσα σχεδίαζαν και περίμεναν», είπε. «Η Ουκρανία μάχεται».

Μέχρι το βράδυ, τα ρωσικά στρατεύματα πλησίαζαν το Κίεβο, μια πόλη τριών εκατομμυρίων που βρίσκεται σε έναν λόφο που χωρίζεται από τον ποταμό Δνείπερο. Πολλοί από τους δρόμους της πρωτεύουσας είναι στενοί και δύσκολοι στην πλοήγηση και οι κάτοικοί της μπορεί να είναι οπλισμένοι μέχρι τα δόντια. Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrayinska Pravda, 10.000 επιθετικά τουφέκια παραδόθηκαν σε κατοίκους του Κιέβου για να προστατεύσουν την πόλη τους στην επερχόμενη μάχη. Στους βουλευτές, για την δική τους συνεισφορά, προσφέρθηκαν [πολυβόλα] AK-47.

Ενώ η διεθνής τηλεοπτική κάλυψη ήταν σταθερή στον μπλοκαρισμένο δρόμο από το Κίεβο προς την Lviv, την δυτική ουκρανική πόλη όπου χιλιάδες προσπαθούσαν να διαφύγουν ασφαλείς, χιλιάδες άλλοι που επέλεξαν να μείνουν στην θέση τους, ενώνονταν σε μονάδες εδαφικής άμυνας για να υπερασπιστούν την χώρα τους. Οι εθελοντές αποτελούν επίσημο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων και είναι εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιούν βαρέα όπλα. «Θα πολεμήσουμε», είπε την Πέμπτη η Οκσάνα Μαρκάροβα, πρέσβειρα της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όχι μόνο ο γενναίος και κινητοποιημένος στρατός μας, αλλά όλοι οι Ουκρανοί».

Ο Πούτιν έχει υπολογίσει πολύ άσχημα την εισβολή στην Ουκρανία. Μπορεί να του είναι εύκολο να κάνει μια γρήγορη εισβολή, αλλά μετά έρχεται το δύσκολο μέρος. Ο ουκρανικός λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ στη Μόσχα να χαράξει την πορεία του ή να επιλέξει τον πρόεδρό του. Η επιθυμία για ελευθερία είναι άφατη και οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι θα πεθάνουν γι' αυτήν.

ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ

Θα αποδώσει το στοίχημα του Πούτιν; Εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς τους στόχους της Μόσχας. Ο Πούτιν θέλει να παγώσει την προσπάθεια εκδυτικοποίησης που ξεκίνησε στην Ουκρανία το 2014, να καταστρέψει την ενότητα του ΝΑΤΟ [1], να ταπεινώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες [2], και να ξαναγράψει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας. Έξυπνα, χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως ευκαιρία για να πετύχει και τους τέσσερις στόχους.

Κατά πάσα πιθανότητα, η Ρωσία θα εξαλείψει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας μέσα σε μια μέρα, οπότε θα εισέλθουν και ρωσικά άρματα μάχης. Μόλις το κάνουν, μπορεί να ακολουθήσουν σκληρές μάχες σώμα με σώμα. Αν και οι δυνάμεις της Ρωσίας ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνάμεις της Ουκρανίας, η μικρότερη χώρα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται στην προσπάθεια της Μόσχας να πάρει τα εδάφη τους εδώ και χρόνια —πρώτα την Κριμαία και μετά τη Ντονμπάς. Τα στρατεύματα της Ουκρανίας έχουν υψηλά κίνητρα, γνωρίζουν καλά το έδαφος, και βλέπουν την τρέχουσα κρίση ως υπαρξιακή. Με άλλα λόγια, ο Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να καταλάβει ολόκληρη την χώρα εάν χρησιμοποιήσει συντριπτική δύναμη, αλλά δεν θα μπορέσει να την κρατήσει για πάντα. Η αντίσταση θα είναι σκληρή, ειδικά στην δυτική Ουκρανία, την γενέτειρα του ουκρανικού εθνικισμού. Σε μια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου στους Ουκρανούς που πραγματοποιήθηκε από το Razumkov Center, μια δεξαμενή σκέψης στο Κίεβο, το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα αντισταθούν στην ρωσική εισβολή, με όπλα στο χέρι.