Το πρόβλημα των ανθρώπων του ρωσικού στρατού | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το πρόβλημα των ανθρώπων του ρωσικού στρατού

Είναι δύσκολο να νικήσει η Μόσχα ενόσω κακομεταχειρίζεται τους στρατιώτες της
Περίληψη: 

Η ρωσική ανώτατη διοίκηση συμπεριφέρεται σαν οι στρατιώτες της να είναι δευτερεύοντες, παίρνοντας αποφάσεις τακτικής, σαν να μπορεί απλώς να ρίχνει ανθρώπους σε κακοσχεδιασμένους στόχους μέχρι να επιτύχει. Αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική στάση που μειώνει το ηθικό των στρατιωτών και υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα στη μάχη.

Η DARA MASSICOT είναι ανώτερη ερευνητής πολιτικής στην RAND Corporation.

Έξι ημέρες πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, μια μικρή ομάδα Ρώσων στρατιωτών συγκεντρώθηκαν στις σκηνές τους στην Λευκορωσία. Ένας από αυτούς είχε αποκτήσει κρυφά ένα smartphone —κάτι που ήταν απαγορευμένο από τον στρατό— και, μαζί, η ομάδα συνδέθηκε σε Δυτικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους. Εκεί, διάβασαν μια ιστορία που τους συγκλόνισε: σύμφωνα με αναφορές των Δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει στην γείτονά της.

20052022-1.jpg

Ένας φιλορώσος στρατιώτης στη Μαριούπολη, στην Ουκρανία, τον Μάιο του 2022. AlexanderErmochenko / Reuters

-------------------------------------------------

Ένας από τους στρατιώτες κάλεσε τη μητέρα του, συγκλονισμένος για όσα είχε διαβάσει. Εκείνη του είπε ότι ήταν μόνο Δυτική προπαγάνδα και ότι δεν θα γινόταν πόλεμος. Έκανε λάθος. Πέντε μέρες αργότερα, την παραμονή της εισβολής, οι διοικητές των στρατιωτών αποκάλυψαν ότι θα εισέβαλαν στην Ουκρανία [1]. Οι διοικητές απείλησαν επίσης ότι θα κατηγορήσουν τους κατώτερούς τους για λιποταξία εάν δεν πήγαιναν. «Μαμά, μας έβαλαν σε αυτοκίνητα, φεύγουμε», είπε ο στρατιώτης στη μητέρα του σε μια κλήση προτού η μονάδα μετακινηθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Σε αγαπώ, αν [μου] γίνει κηδεία, μην το πιστέψεις αμέσως, έλεγξε το μόνη σου». Έκτοτε δεν έχει νέα του, και παρά τις εκκλήσεις για πληροφορίες, οι στρατιωτικές Αρχές δεν της παρείχαν καμία ενημέρωση. (Τελικά, απευθύνθηκε στον Τύπο.)

Παρά τον προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό της και τα, στα χαρτιά, πολλαπλά πλεονεκτήματά της, η Ρωσία έχει παραπατήσει [2] στρατηγικά, επιχειρησιακά, και τακτικά στην Ουκρανία. Έχει παρεμποδιστεί από λανθασμένες υποθέσεις στον σχεδιασμό, μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, και μη πρακτικούς στόχους. Έχει υποφέρει από τις ανεπαρκείς προμήθειες, την κακή επιμελητεία, και την ανεπαρκή προστασία των δυνάμεών της. Έχει αποδυναμωθεί από την κακή ηγεσία. Αυτά τα προβλήματα δεν σταματούν σε ζητήματα τεχνικού εξοπλισμού, κακής εκπαίδευσης, ή διαφθοράς. Μάλλον, συνδέονται με ένα βασικό υποβόσκον θέμα: την έλλειψη ενδιαφέροντος του στρατού για την ζωή και την ευημερία του προσωπικού του. Στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός δυσκολεύεται να ανασύρει τα πτώματα των νεκρών του, κρύβει τις απώλειες, και είναι αδιάφορος για τις ανήσυχες οικογένειες των στρατιωτικών του. Ίσως δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια σε νέο εξοπλισμό, αλλά δεν αντιμετωπίζει σωστά τους τραυματισμούς των στρατιωτών, και, γενικά, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται τρομερά για το εάν οι στρατιώτες τραυματίζονται ψυχολογικά.

Αυτή η κουλτούρα αδιαφορίας για το προσωπικό του, υπονομεύει θεμελιωδώς την αποτελεσματικότητα του ρωσικού στρατού [3], ανεξάρτητα από το πόσο εκτεταμένα έχει εκσυγχρονιστεί. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο καλός στρατιώτης είναι ο ευτυχισμένος στρατιώτης, αυτός που τρέφεται και πληρώνεται σωστά, και αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Αλλά η ρωσική ανώτατη διοίκηση συμπεριφέρεται σαν οι στρατιώτες της να είναι δευτερεύοντες, παίρνοντας αποφάσεις τακτικής, σαν να μπορεί απλώς να ρίχνει ανθρώπους σε κακοσχεδιασμένους στόχους μέχρι να επιτύχει. Αυτή είναι μια αυτοκαταστροφική στάση που και μειώνει το ηθικό των στρατιωτών και υποβαθμίζει την αποτελεσματικότητα στη μάχη. Τα αποτελέσματα είναι προφανή.

ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ

Ο ρωσικός στρατός έχει μακρά ιστορία κακομεταχείρισης του προσωπικού του και των φοβισμένων οικογενειών τους. Κατά την διάρκεια του πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, πολλοί κληρωτοί δεν ήταν ενημερωμένοι [4] εκ των προτέρων ότι στέλνονταν σε μάχη. Όταν πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, οι σοβιετικές Αρχές ήταν αγενείς και απορριπτικές προς τους πενθούντες γονείς, ιδιαίτερα τις μητέρες που οργανώθηκαν για να λάβουν απαντήσεις. Την δεκαετία του 1990, ο ρωσικός στρατός έστειλε απροετοίμαστους κληρωτούς στην Τσετσενία για εξαντλητικές αστικές εχθροπραξίες σε πόλεις όπως το Γκρόζνι. Πολλοί από αυτούς τους στρατιώτες σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν, ή αιχμαλωτίστηκαν. Οι μητέρες των στρατιωτών που ήθελαν να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των φυλακισμένων παιδιών τους, συχνά παρακαλούσαν τους διοικητές των βάσεων για βοήθεια, μόνο και μόνο για να αγνοηθούν. Πολλές μητέρες ταξίδεψαν απευθείας στην Τσετσενία για να βρουν τους γιους τους και περιστασιακά έκλειναν συμφωνίες ή κανόνιζαν ανταλλαγές αιχμαλώτων με τις τσετσενικές αντάρτικες ομάδες για την απελευθέρωσή τους. Το 2014, όταν η Ρωσία έστειλε μυστικά δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, οι οικογένειες των στρατιωτικών υπέστησαν ξανά εκφοβισμό ή τους είπαν ψέματα για την κατάσταση και τις συνθήκες [ζωής] των γιων τους. Σε κάποιους, για παράδειγμα, είπαν ότι οι γιοι τους πέθαναν σε εκπαιδευτικά ατυχήματα στην Ρωσία αντί στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτή η κουλτούρα της περιφρόνησης έχει επεκταθεί σαφώς στην πιο πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας. Αν η υπερβολική επιχειρησιακή ασφάλεια δεν υπερίσχυε της προστασίας των [στρατιωτικών] δυνάμεων, για παράδειγμα, ο στρατός θα μπορούσε να είχε προετοιμάσει και εκπαιδεύσει καλύτερα την [στρατιωτική] δύναμη για τα είδη των εξουθενωτικών αστικών μαχών που ήταν βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει. Αλλά επειδή ανησυχούσε για διαρροές, ο ρωσικός στρατός κράτησε μυστικά τα σχέδιά του σχεδόν από όλους τους στρατιωτικούς (ή τουλάχιστον από τα απλά στελέχη), θέτοντας σε κίνδυνο την ετοιμότητα και βάζοντας εμπόδια στον εαυτό του. Ομοίως, εάν η Μόσχα ήθελε να αποφύγει τις μεγάλες απώλειες, δεν θα είχε προχωρήσει με την ίδια στρατηγική μόλις κατέστη σαφές ότι οι Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αποκαλύψει και δημοσιεύσει τα σχέδια της εισβολής της. Αλλά το Κρεμλίνο προχώρησε στον πόλεμο όπως αυτός είχε προσχεδιαστεί, στέλνοντας τους στρατιώτες του να συγκρουστούν με τις ουκρανικές δυνάμεις [5] που, σε κάποιες περιπτώσεις, παραμόνευαν.