Τι να αναμένετε από έναν τολμηρότερο Σι Τζινπίνγκ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι να αναμένετε από έναν τολμηρότερο Σι Τζινπίνγκ

Ετοιμαστείτε για μια πιο φιλόδοξη κινεζική εξωτερική πολιτική
Περίληψη: 

Θα ήταν ίσως λογικό να σκεφτούμε ότι ο Κινέζος ηγέτης θα επαναβαθμονομήσει μόλις διασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον του. Αλλά εκείνοι που αναμένουν από τον Σι να αμβλύνει τις πολιτικές του μετά το 20ο Συνέδριο του Κόμματος είναι πιθανό να απογοητευτούν.

H YUN SUN είναι ανώτερη συνεργάτις και συν-διευθύντρια του East Asia Program και διευθύντρια του China Program στο Stimson Center.

Καθώς η Κίνα προετοιμάζεται για το 20ο Συνέδριο του [Κομμουνιστικού] Κόμματος (20th Party Congress) του φθινοπώρου, οι πιθανότητες αυξάνονται ημέρα με την ημέρα ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα αναδυθεί από τη συνάντηση έχοντας εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία στα καθήκοντα του. Αυτό θα σηματοδοτήσει μια ρήξη με το κινεζικό προηγούμενο, από τότε που ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ έγραψε ένα όριο δύο θητειών στο σύνταγμα της χώρας το 1982—ένα όριο που αφαιρέθηκε το 2018. Ο Σι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2013 και είναι τώρα 69 ετών, θα μπορούσε προβλέψιμα να παρατείνει την θητεία του έως και την δεκαετία του 2030.

29072022-1.jpg

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, τον Σεπτέμβριο του 2021. CarlosGarciaRawlins / Reuters
----------------------------------------------------------

Η εδραίωση της εξουσίας του Σι έρχεται καθώς η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η πολιτική [1] μηδενικής COVID της Κίνας έχει προκαλέσει οικονομική επιβράδυνση και λαϊκή δυσαρέσκεια. Η αντιπαλότητα της με τις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνεται, και η ευθυγράμμιση [2] του Σι με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα λογάριαζε το Πεκίνο. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν ίσως λογικό να σκεφτούμε ότι ο Κινέζος ηγέτης θα επαναβαθμονομήσει μόλις διασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον του. Αλλά εκείνοι που αναμένουν από τον Σι να αμβλύνει τις πολιτικές του μετά το 20ο Συνέδριο του Κόμματος είναι πιθανό να απογοητευτούν.

Η προσωπικότητα και οι πολιτικές πεποιθήσεις του Σι [3] αφήνουν ελάχιστα περιθώρια για μια επανεξέταση, πόσω μάλλον για μια ανατροπή, του οράματός του για την χώρα. Αυτό που έχει περιγράψει ως το «Κινεζικό Όνειρο» - ή αλλιώς τη «μεγάλη αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους» - βλέπει το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) να οδηγεί την επανεμφάνιση της Κίνας ως μεγάλης δύναμης. Ο Σι έχει δείξει σημάδια αυτοσυγκράτησης από τότε που το Πεκίνο φιλοξένησε [4] τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο, δίνοντας προτεραιότητα στην σταθερότητα έναντι της τολμηρής δράσης, που θα διακινδύνευε να υπονομεύσει την ατζέντα του στο Συνέδριο του Κόμματος, αλλά η απογοήτευσή του για την στρατηγική θέση της Κίνας και τα εσωτερικά προβλήματα έχει αυξηθεί. Όταν αρθεί η πολιτική πίεση μετά το Συνέδριο του Κόμματος, ο Σι φαίνεται έτοιμος να ανανεώσει την διεκδικητική εξωτερική του πολιτική, επεμβαίνοντας πιο άμεσα στις διαμάχες στην περιφέρεια της Κίνας και απωθώντας πιο σθεναρά την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στον Ειρηνικό. Ο Σι θα επιστρέψει δυναμικά - και θα έχει την αδιαμφισβήτητη εξουσία και την πλήρη ισχύ του κινεζικού κράτους πίσω του.

Η ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ

Μέχρι στιγμής, το 2022 δεν έχει πάει καλά για την Κίνα. Το Πεκίνο είχε ελπίσει ότι ο ανταγωνισμός με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβραδυνόταν υπό τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά αντίθετα έχει επιταχυνθεί, καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει το δίκτυο των συμμαχιών και των συνεργασιών της για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα την Κίνα. Σε μια προσπάθεια να μειώσει την απομόνωσή του, το Πεκίνο ενδυνάμωσε την στρατηγική ευθυγράμμιση του με τη Μόσχα. Ο Σι και ο Πούτιν διακήρυξαν [5] ότι «δεν υπάρχουν όρια» στην συνεργασία των δύο χωρών κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στην Κίνα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες - και ο Πούτιν δοκίμασε αυτή την δήλωση με την εισβολή του στην Ουκρανία, γνωρίζοντας προφανώς ότι εκμεταλλευόταν την κινεζική αφέλεια ενόσω βασιζόταν στην κινεζική υποστήριξη. Ο ρωσικός πόλεμος προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή και τις κυρώσεις, περιπλέκοντας τις εξωτερικές σχέσεις της Κίνας και θέτοντας εν αμφιβόλω την λογική της απόφασης του Σι να ευθυγραμμιστεί στενά με την Ρωσία. Σκεπτικιστικές απόψεις για την πολιτική της Κίνας όσον αφορά την Ρωσία έχουν κυκλοφορήσει στις κινεζικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Σε ευρέως αναγνωσμένες αναρτήσεις, ο Hu Wei, ένας ανώτερος μελετητής που είναι συνδεδεμένος με το Γραφείο Συμβούλων (Counselors’ Office) του Κρατικού Συμβουλίου (State Council), ενός κυβερνητικού συμβουλευτικού οργάνου, αμφισβήτησε την «αυτοδέσμευση με την Ρωσία» της Κίνας, και ο Gao Yusheng, πρώην πρέσβυς της Κίνας στην Ουκρανία, προέβλεψε ότι «ο Πούτιν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει» στην πολεμική του προσπάθεια.

Η πολιτική του Πεκίνου για μηδενική COVID και τα παρατεταμένα lockdown στην Σαγκάη και σε άλλες πόλεις αυτή την άνοιξη ήταν άλλη μια πηγή εσωτερικής δυσαρέσκειας. Κάποιοι Κινέζοι παρατηρητές είκασαν [6] ότι η πολιτική μηδενικής COVID αναπτύχθηκε για να υπονομεύσει την βάση της ισχύος της «συμμορίας της Σαγκάης» -μιας ομάδας κομματικών στελεχών που απέκτησαν επιρροή υπό τον πρώην πρόεδρο Jiang Zemin- αφότου η ηγεσία της πόλης της Σαγκάης υιοθέτησε μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στην διαχείριση της πανδημίας και την οικονομική ανάπτυξη από όσο προτιμούσε ο Σι. Ο απολογισμός των περιορισμών για την COVID [7] ήταν τεράστιος τόσο σε ανθρώπινη δυστυχία όσο και σε οικονομικό κόστος. Το ΑΕΠ της Σαγκάης συρρικνώθηκε κατά 5,7% το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η συνολική αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν 0,4%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και δεκαετίες.