Οι κολοσσοί της τεχνολογίας πηγαίνουν στον πόλεμο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας πηγαίνουν στον πόλεμο

Η Ουάσιγκτον και η Silicon Valley πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία
Περίληψη: 

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αποδείξει το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις ασφαλείας καθώς και την ανεξάρτητη ισχύ τους και την προθυμία τους να δράσουν. Τώρα είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με τους ηγέτες των εταιρειών τεχνολογίας και να ξεκινήσουμε ουσιαστικές και συνεχείς συζητήσεις σχετικά με τις ικανότητες και τα σχέδια αυτών των εταιρειών

Η CHRISTINE H. FOX υπηρέτησε ως ασκούσα καθήκοντα υφυπουργού Άμυνας (2013-2014) και διευθύντρια της Εκτίμησης Κόστους και Αξιολόγησης Προγράμματος στο γραφείο του υπουργού Άμυνας (2009-2013).
H EMELIA S. PROBASCO είναι ανώτερη συνεργάτης στο Center for Security and Emerging Technology (CSET) στο Georgetown University.

Ακόμη και πριν κάνει την προσφορά για να αγοράσει το Twitter, ο Ίλον Μασκ ήταν φανατικός χρήστης του ιστότοπου. Αυτός είναι ένας λόγος που ο υπουργός Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας, Mykhailo Fedorov, άρχισε να δείχνει προτίμηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να παρακινήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX να ενεργοποιήσει την Starlink, ένα τμήμα της SpaceX που παρέχει δορυφορικό Διαδίκτυο, για να βοηθήσει την χώρα του στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας. «Ενώ προσπαθείτε να αποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία!» έγραψε ο Fedorov έγραψε στις 26 Φεβρουαρίου: «Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink».

20102022-1.jpg

Ένας πύραυλος της SpaceX που μεταφέρει 53 δορυφόρους Starlink εκτοξεύεται στην Φλόριντα, τον Απρίλιο του 2022. Steve Nesius / Reuters
------------------------------------------------------

«Η υπηρεσία Starlink είναι πλέον ενεργή στην Ουκρανία», έγραψε ο Μασκ την ίδια μέρα στο Twitter. Αυτός ήταν ένας θρίαμβος για την Ουκρανία: διευκόλυνε τις ουκρανικές επικοινωνίες στην σύγκρουση. Η Starlink συνέβαλε αργότερα στην απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων με παρεμβολές εναντίον της υπηρεσίας της στην Ουκρανία με μια γρήγορη και σχετικά απλή ενημέρωση του κώδικα. Τώρα, ωστόσο, ο Μασκ αμφιταλαντεύεται για το εάν η εταιρεία θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την δορυφορική υπηρεσία Starlink που έχει διατηρήσει την Ουκρανία [1] και τον στρατό της συνδεδεμένο κατά την διάρκεια του πολέμου.

Οι εντάσεις και η αβεβαιότητα που προσθέτει ο Μασκ στην πολεμική προσπάθεια καταδεικνύουν τις προκλήσεις που μπορούν να αναδυθούν όταν οι εταιρείες διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην στρατιωτική σύγκρουση. Εταιρείες τεχνολογίας που εκτείνονται από την Microsoft έως τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley έχουν παράσχει υπηρεσίες κυβερνοάμυνας, παρακολούθησης και αναγνώρισης—όχι με τις οδηγίες μιας σύμβασης με την κυβέρνηση ή ακόμη και ως μέρος ενός κυβερνητικού σχεδίου, αλλά μέσω της ανεξάρτητης λήψης αποφάσεων μεμονωμένων εταιρειών. Οι προσπάθειες αυτών των εταιρειών δικαίως έχουν κερδίσει σεβασμό και αναγνώριση· η εμπλοκή τους, άλλωστε, ήταν συχνά pro bono και θα μπορούσε να προκαλέσει ρωσικές επιθέσεις στα δίκτυά τους, ή ακόμα και στους ανθρώπους τους, ως αντίποινα.

Αλλά αυτός είναι ένας νέος τομέας για τις εταιρείες των ΗΠΑ και για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν [2] πρέπει τώρα να βρει λύση στο πώς να αξιοποιήσει την ισχύ και την προθυμία αυτών των εταιρειών με τρόπους που θα βοηθήσουν και δεν θα βλάψουν τα στρατηγικά συμφέροντα στο μέλλον. Για να γίνει αυτό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά γιατί εμπλέκονται οι εταιρείες και τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για να συνεργαστεί πιο ουσιαστικά μαζί τους ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ

Οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ εν μέσω πολέμου. Κατά την διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου [3], η Ford Motor Company βρήκε νέα χρήση για τις γραμμές παραγωγής της για να κατασκευάσει εξοπλισμό που χρειαζόταν ο στρατός, όπως οχήματα, κινητήρες αεροσκαφών, ακόμη και το βομβαρδιστικό B-24. Πιο πρόσφατα, εργολάβοι υπηρεσιών όπως οι Kellogg, Brown και Root οικοδόμησαν και στελέχωσαν βάσεις, παρέχοντας υποστήριξη επιμελητείας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Αλλά αυτές οι εταιρείες είχαν συμβάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για ετούτες τις υπηρεσίες. Αυτό δεν ισχύει για πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία.

Εταιρείες τόσο μικρές όσο και μεγάλες, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, έχουν υποστηρίξει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ουκρανίας. Οι τεχνολογίες Planet, Capella Space και Maxar —όλες τους εταιρίες δορυφόρων— έχουν παράσχει εικόνες [4] που ήταν χρήσιμες για την ουκρανική κυβέρνηση και την υπόθεση της. Οι εικόνες έχουν κάνει τα πάντα, από το να ενημερώνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις έως το να κινητοποιούν την παγκόσμια κοινή γνώμη, χάρη στην δημοσιότητα που συγκεντρώθηκε στο Twitter και σε εξέχοντα ειδησεογραφικά μέσα. Η Primer.AI, μια νεοφυής επιχείρηση της Silicon Valley, τροποποίησε γρήγορα την σύνθεση των εργαλείων της για να αναλύει τις ειδήσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και για να λαμβάνει, να μεταφράζει και να αναλύει μη κρυπτογραφημένες φωνητικές επικοινωνίες των Ρώσων στρατιωτικών ηγετών. Ακόμη και η Clearview AI, μια νεοφυής επιχείρηση με έδρα τη Νέα Υόρκη που εστιάζει κυρίως στην επιβολή του νόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες αναγνώρισης προσώπου της για να βοηθήσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και να συμβάλει στον εντοπισμό θυμάτων και εγκληματιών πολέμου.

Η Microsoft έχει διαδραματίσει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο, ανακοινώνοντας την έναρξη νέων ομάδων που θα εργάζονται «όλο το εικοσιτετράωρο» για να υπερασπιστούν [5] οργανισμούς και κυβερνητικές υπηρεσίες της Ουκρανίας από μια «επίθεση κυβερνοπολέμου». [Η Microsoft] έχει προστατεύσει από επιθέσεις σε υποδομές κρίσιμης σημασίας, οι οποίες εκτελούνται με προϊόντα της Microsoft. Η Microsoft έφτασε στο σημείο να λάβει νομικά και τεχνικά μέτρα για να αφαιρέσει τα σημεία εκκίνησης του Διαδικτύου που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι για τις επιθέσεις τους. Τον Απρίλιο, η Microsoft δημοσίευσε την δική της έκθεση πληροφοριών, αποδίδοντας συγκεκριμένες επιθέσεις σε ρωσικές μονάδες και κατασκευάζοντας ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα των γεγονότων, πριν από την ανακοίνωση της Κυβερνο-Διοίκησης (Cyber Command) των ΗΠΑ τον Ιούλιο.