Η κλιματική πρόοδος μπορεί να είναι made in USA | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η κλιματική πρόοδος μπορεί να είναι made in USA

Πώς να εξαχθεί η τεχνολογία καθαρής ενέργειας της Αμερικής
Περίληψη: 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επεκτείνουν στον κόσμο την δύσκολα κερδισμένη πρόοδό τους στο κλίμα. Χωρίς αυτήν, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να προχωρήσουν πολύ στην επίτευξη των εγχώριων στόχων τους για τη μείωση των εκπομπών, αλλά άλλες χώρες ίσως να μείνουν πίσω στους δικούς τους στόχους.

Ο SAGATOM SAHA είναι επίκουρος ερευνητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Υπηρέτησε στην Διοίκηση Διεθνούς Εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και στο Γραφείο του Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα.

Στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούσαν να συμμετάσχουν με ανανεωμένη αξιοπιστία. Τον Αύγουστο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε σε νόμο τη μεγαλύτερη επένδυση των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού (Inflation Reduction Act) κινητοποιεί 374 δισεκατομμύρια δολάρια για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη μείωση του κόστους των τεχνολογιών καθαρής ενέργειας που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.

22112022-2.jpg

Ανεμογεννήτριες, στο Palm Springs, στην Καλιφόρνια, τον Νοέμβριο του 2019. Lucy Nicholson / Reuters
----------------------------------------------------

Ωστόσο, η εσωτερική δράση των ΗΠΑ από μόνη της δεν θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής [1], οι οποίες περιλαμβάνουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τα κύματα καύσωνα, τις πυρκαγιές, και τις ξηρασίες. Οι ανεπτυγμένες χώρες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όμως σήμερα, οι αναπτυσσόμενες χώρες ευθύνονται για περισσότερες από τις μισές ετήσιες εκπομπές και για το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των εκπομπών. Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες χώρες υλοποιήσουν τις υποσχέσεις για τις οποίες δεσμεύτηκαν [2] στην προηγούμενη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, την COP26 στην Γλασκώβη, ο κόσμος θα μείνει πίσω στους παγκόσμιους στόχους για το κλίμα, εν μέρει επειδή οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπορούν να έχουν οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε πολλές από τις τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για την ταχεία απεξάρτηση από τον άνθρακα. Ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού θα καταστήσει τις περισσότερες από αυτές τις τεχνολογίες -όπως οι ανθεκτικοί στην τήξη πυρηνικοί αντιδραστήρες και το καθαρό υδρογόνο- φθηνότερες στο εσωτερικό της χώρας. Για να καμφθεί η παγκόσμια καμπύλη εκπομπών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δεσμευτούν για την εξαγωγή αυτών των καινοτομιών ώστε να μειωθεί το κόστος των αναπτυσσόμενων χωρών για τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια.

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν [3] έχει εκστρατεύσει δυναμικά υπέρ της δράσης για το κλίμα. Ως ο πρώτος ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για το κλίμα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πηγαινοέρχεται μεταξύ των πρωτευουσών για να αναπτύξει δυναμική για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Την πρώτη εβδομάδα της θητείας του, ο Μπάιντεν εξέδωσε το Εκτελεστικό Διάταγμα για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης στο Εσωτερικό και στο Εξωτερικό (Executive Order on Tackling the Climate Crisis at Home and Abroad), το οποίο κατευθύνει όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες και τους οργανισμούς των ΗΠΑ που ασχολούνται με το διεθνές έργο να ενσωματώσουν τα ζητήματα του κλίματος στις πολιτικές τους πρωτοβουλίες.

Όμως, αυτή η νέα κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής έχει εκτυλιχθεί ανομοιόμορφα στην πράξη και παραμένει αποσυνδεδεμένη από την εγχώρια ατζέντα για το κλίμα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ιστορικά η αμερικανική κυβέρνηση ήταν κακή στο να συμβάλλει στην δημιουργία εγχώριων αγορών για τις τεχνολογικές καινοτομίες των οποίων βοηθά στην χρηματοδότηση. Από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ψήφισαν τον Νόμο για την Αμερικανική Ανάκαμψη και Επανεπένδυση (American Recovery and Reinvestment Act) το 2009, η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα κίνητρα για την ανάπτυξη βιομηχανιών καθαρής ενέργειας [4], όπως η αιολική και η ηλιακή. Αλλά μόνο με την ψήφιση του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού η κυβέρνηση επένδυσε πραγματικά στην επέκταση της εγχώριας παραγωγικής ικανότητας καθαρής ενέργειας [5]. Αυτό είχε καθυστερήσει από καιρό. Όπως έχει επισημάνει ο δημοσιογράφος Robinson Meyer, πολλές τεχνολογίες καθαρής ενέργειας στην δημιουργία των οποίων συνέβαλλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως οι ηλιακοί συλλέκτες, τελικά εμπορευματοποιήθηκαν από ξένες εταιρείες. Η κινεζική κυβέρνηση, ειδικότερα, χρησιμοποίησε αναγκαστικές μεταφορές τεχνολογίας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, και νόμιμες κοινοπραξίες για να επωφεληθεί από την έρευνα και την ανάπτυξη που χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ. Στην συνέχεια προσέφερε κρατική στήριξη για την κατασκευή αυτών των προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, η Κίνα εξήγαγε πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες τις ίδιες τεχνολογίες που είχε δημιουργήσει η αμερικανική τεχνική τεχνογνωσία.

Ο Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού, καθώς και ο Νόμος για τις Επενδύσεις σε Υποδομές και την Απασχόληση (Infrastructure Investment and Jobs Act) και ο Νόμος για την Δημιουργία Χρήσιμων Κινήτρων για την Παραγωγή Ημιαγωγών και την Επιστήμη (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors [CHIPS] and Science Act), συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος με την παροχή χρηματοδότησης [6] για την εγχώρια μεταποίηση και την αύξηση των φορολογικών εκπτώσεων για έργα που έχουν αρκετό εγχώριο περιεχόμενο -για παράδειγμα, χάλυβα και σίδηρο αμερικανικής κατασκευής ή κρίσιμα ορυκτά που εξορύσσονται εγχώρια. Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν την διεθνή δράση για το κλίμα, αυξάνουν την παγκόσμια αγορά για λύσεις για το κλίμα, όπως το καθαρό υδρογόνο και τα ηλεκτρικά οχήματα, στα οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη κάποια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η ενίσχυση των εξαγωγών αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν ο προτιμώμενος κόμβος παραγωγής καθαρών τεχνολογιών παγκοσμίως.