Το επείγον έργο της Ταϊβάν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το επείγον έργο της Ταϊβάν

Μια ριζοσπαστική νέα στρατηγική για να κρατήσει μακριά την Κίνα
Περίληψη: 

Η Ταϊβάν πρέπει να επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της οργανώνονται, οπλίζονται, και αναπτύσσονται, ώστε να μπορεί να αρνηθεί στην Κίνα μια γρήγορη νίκη. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον πρέπει να εξελίξει την δική της πολιτική, καθιστώντας σαφές ότι η άμεση στρατιωτική υποστήριξη είναι διαθέσιμη στην Ταϊβάν σήμερα και θα ενισχυόταν εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εισβολή.

Ο MICHAEL BROWN είναι επισκέπτης υπότροφος στο ίδρυμα Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και είναι πρώην διευθυντής της Μονάδας Αμυντικής Καινοτομίας στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών αξιωματούχων έχουν τονίσει την επείγουσα ανάγκη αποτροπής της κινεζικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ταϊβάν. Τα σχόλια του προέδρου Σι Τζινπίνγκ τον Οκτώβριο ενίσχυσαν αυτή την άποψη όταν δήλωσε ότι η Κίνα ήταν έτοιμη να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» κατά της ξένης «παρέμβασης» στο νησί και ότι «οι τροχοί της ιστορίας κινούνται προς την επανένωση της Κίνας» με αυτό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι το Πεκίνο ίσως να σκοπεύει να καταλάβει την Ταϊβάν με ένα «πολύ ταχύτερο χρονοδιάγραμμα» από όσο πιστευόταν προηγουμένως.

27012023-1.jpg

Ταϊβανοί στρατιώτες στην Kaohsiung, στην Ταϊβάν, τον Ιανουάριο του 2023. Ann Wang / Reuters
--------------------------------------------

Παρά την εκτίμηση αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν αφιερώσει επαρκή προσοχή στην τρέχουσα προσέγγιση για την αποτροπή —και κατά πόσο είναι επαρκής για την αντιμετώπιση μιας επιταχυνόμενης απειλής. Για χρόνια, η Ταϊβάν προετοιμάζεται για έναν συμβατικό πόλεμο με την Κίνα, για τον οποίο έχει αποκτήσει πολύ στρατιωτικό υλικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως άρματα μάχης Abrams και τζετ F-16. Αλλά η Ταϊβάν δεν μπορεί φτάσει την Κίνα σε αυτές τις κατηγορίες, και μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση είναι κάτι που δεν μπορεί να κερδίσει. Επιπλέον, παρά τη μακροχρόνια πολιτική της στρατηγικής ασάφειας, η Ουάσιγκτον έχει υπονοήσει ότι θα ερχόταν σε βοήθεια της Ταϊβάν εάν η Κίνα εισέβαλε. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για να θέσουν επί τόπου στρατιωτικούς πόρους και να αυξήσουν την δική τους ικανότητα για ανεφοδιασμό αυτών των πόρων εν όψει ενός τέτοιου γεγονότος.

Μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν δεν θα έμοιαζε με την σύγκρουση της Ουκρανίας στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους μπόρεσαν να δημιουργήσουν οικονομικές κυρώσεις και να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όλο και πιο ισχυρά όπλα για πολλούς μήνες. Δεδομένης της τοποθεσίας της Ταϊβάν -μόλις 100 μίλια από την ηπειρωτική Κίνα και 5.000 μίλια από την έδρα της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Χαβάη- η Ουάσιγκτον δεν θα είχε χρόνο να προετοιμάσει μια απάντηση μόλις μια εισβολή μπει σε πορεία. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειαζόταν να υπερασπιστούν την Ταϊβάν χωρίς επαρκή προγραμματισμό, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πραγματικά καταστροφικό. Εάν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πάνε σε πόλεμο, θα υπήρχαν λίγα κίνητρα σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει και πολλά μονοπάτια για ταχεία κλιμάκωση. Με την προοπτική μιας ιστορικά καταστροφικής σύγκρουσης να είναι διαφαινόμενη, η διασφάλιση αποτελεσματικής αποτροπής είναι η πιο κρίσιμη πρόκληση εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στην Ασία και μακράν η πιο επείγουσα.

Δεδομένης της αυξανόμενης απειλής εισβολής, το να αποτραπεί η Κίνα θα απαιτήσει μια πολύ πιο ενεργητική προσέγγιση. Η Ταϊβάν πρέπει να επανασχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις της οργανώνονται, οπλίζονται, και αναπτύσσονται, ώστε να μπορεί να αρνηθεί στην Κίνα μια γρήγορη νίκη. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον πρέπει να εξελίξει την δική της πολιτική, καθιστώντας σαφές ότι η άμεση στρατιωτική υποστήριξη είναι διαθέσιμη στην Ταϊβάν σήμερα και θα ενισχυόταν εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εισβολή. Πάνω απ' όλα, με τις ενέργειες και τις προετοιμασίες τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ταϊβάν πρέπει να επιδιώξουν να αυξήσουν σημαντικά την αβεβαιότητα στο μυαλό του Xi σχετικά με το εάν η στρατιωτική δράση εναντίον του νησιού θα πετύχει. Η αποτροπή απέτυχε στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι δεν θα αποτύχει στην Ταϊβάν.

ΤΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ

Οποιαδήποτε αποτελεσματική στρατηγική αποτροπής κατά της Κίνας πρέπει να ξεκινήσει με την άμυνα της ίδιας της Ταϊβάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν σήμα στο Πεκίνο ότι η Ταϊβάν θα αντισταθεί σε μια εισβολή εξίσου σκληρά και δημιουργικά με την Ουκρανία. Για να είναι αξιόπιστη, η Ταϊβάν θα πρέπει να διπλασιάσει το ποσοστό του προϋπολογισμού της που προορίζεται για την άμυνα και να διπλασιάσει την τρέχουσα ισχύ των στρατευμάτων της, των 169.000 ατόμων. Επί του παρόντος, η Ταϊπέι ξοδεύει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια για την άμυνα, αριθμός που ωχριά σε σύγκριση με τα 293 δισεκατομμύρια δολάρια της Κίνας. Και παρόλο που η Ταϊβάν δεν θα μπορέσει να κλείσει το χάσμα με τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό της Κίνας (PLA), μπορεί να αυξήσει σημαντικά την αποτροπή με έναν ισχυρότερο και πιο προετοιμασμένο στρατό. Ο στόχος πρέπει να είναι η άρνηση της εύκολης πρόσβασης στο νησί και η πρόκληση σημαντικής ζημιάς στις επιτιθέμενες κινεζικές δυνάμεις, αγοράζοντας χρόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους για να βοηθήσουν.

Αλλά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ταϊβάν πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τη μονόπλευρη απειλή που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν. Ιστορικά, η Ταϊβάν έχει ξοδέψει τον αμυντικό της προϋπολογισμό για τον εξοπλισμό του στρατού της για μια μετωπική σύγκρουση με την Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω της εκτεταμένης αγοράς αμερικανικών αρμάτων μάχης και μαχητικών αεροσκαφών. Αλλά δεδομένου του συντριπτικού αριθμού τανκς, πλοίων, και αεροπλάνων που μπορεί τώρα να τοποθετήσει η Κίνα, αυτό δεν αποτελεί αποτελεσματική χρήση των κεφαλαίων για προμήθειες. Για παράδειγμα, αν και η Ταϊβάν έχει τώρα 400 μαχητικά αεροσκάφη και 800 τανκς, οι δυνάμεις της είναι μικρές σε σύγκριση με τα 1.600 μαχητικά και τα 6.300 τανκς της Κίνας. Η Κίνα διαθέτει επίσης 450 βομβαρδιστικά, εννέα πυρηνικά υποβρύχια, δύο αεροπλανοφόρα, και άλλον εξοπλισμό που η Ταϊβάν δεν διαθέτει. Και όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, η Κίνα έχει έναν μόνιμο στρατό με περισσότερους από δύο εκατομμύρια στρατιώτες —σχεδόν 12 φορές περισσότερους από της Ταϊβάν.