Η Αμερική και η Κίνα πρέπει να μιλήσουν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Αμερική και η Κίνα πρέπει να μιλήσουν

Η έλλειψη διαλόγου, συναντήσεων, και ανταλλαγών [ιδεών] αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης
Περίληψη: 

Η ανεπάρκεια επαφών και διαλόγου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ έχει καταστήσει την σχέση εύθραυστη˙ δεν υπάρχει πλέον σχεδόν κανένα περιθώριο για λάθη ή παρεξηγήσεις. Δεδομένων των πιθανοτήτων μιας τυχαίας κρίσης, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο SCOTT KENNEDY είναι ανώτερος σύμβουλος και επικεφαλής του συμβουλίου για τις Κινεζικές Επιχειρήσεις και τα Οικονομικά στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (Center for Strategic and International Studies -CSIS).
Ο WANG JISI είναι ιδρυτικός πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.
Είναι οι συν-συγγραφείς του βιβλίου με τίτλο Breaking the Ice: The Role of Scholarly Exchange in Stabilizing U.S.-China Relations, μιας επικείμενης έκθεσης του CSIS, από την οποία το παρόν δοκίμιο αντλεί.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχουν πέσει στα πιο σκοτεινά τους βάθη από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, συναντήθηκε με τον Κινέζο ηγέτη, Μάο Τσετούνγκ, (και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Νίξον, Χένρι Κίσινγκερ, συναντήθηκε με τον αναπληρωτή του Μάο, Τσου Εν Λάι) σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η εχθρότητα που χαρακτήριζε την σχέση [των δυο χωρών] από τότε που το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) θριάμβευσε στον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο το 1949. Οι δεκαετίες αποκλιμάκωσης και συνεργασίας που τελικά προέκυψαν από τον διάλογο του Νίξον και του Μάο μοιάζουν πλέον με αρχαία ιστορία. Σήμερα, αξιωματούχοι και σχολιαστές σε όλο τον κόσμο φοβούνται ότι όχι μόνο είναι αναπόφευκτος ένας ψυχρός πόλεμος μεταξύ των δύο δυνάμεων, αλλά και ότι αργά ή γρήγορα θα συγκρουστούν, αν όχι για την Ταϊβάν, τότε στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή αλλού. Εν τω μεταξύ, ο οικονομικός κολοσσός που κάποιοι αποκαλούσαν «Chimerica», που παρήχθη από την αλληλεξάρτηση των οικονομιών των ΗΠΑ και της Κίνας, διαλύεται σταδιακά από τους αυξανόμενους τεχνολογικούς περιορισμούς και των δύο χωρών, τις προσπάθειες αναδρομολόγησης των αλυσίδων εφοδιασμού, και την εστίαση στην οικοδόμηση οικονομικής ανθεκτικότητας.

07042023-1.jpg

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Μπαλί, στην Ινδονησία, τον Νοέμβριο του 2022 Kevin Lamarque / Reuters
---------------------------------------------------------

Είτε πιστεύει κανείς ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα προορίζονται να είναι αντίπαλοι, είτε ότι θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να βρουν έναν δρόμο επιστροφής πίσω στην μεγαλύτερη συνεργασία, είτε ότι θα έχουν μια πιο περίπλοκη σχέση, θα πρέπει να είναι σαφές ότι θα ήταν καλύτερο για τους λαούς και των δυο χωρών -κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκούς, και απλούς πολίτες- να έχουν μεγαλύτερη κατανόηση ο ένας για τον άλλον. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να οικοδομηθεί αυτή η αμοιβαία κατανόηση από τις δια ζώσης αλληλεπιδράσεις και επισκέψεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν ο ένας την κοινωνία του άλλου και να μιλήσουν εκτενώς σε επίσημα και ανεπίσημα πλαίσια για τις προοπτικές και τις εμπειρίες τους.

Στα τρία χρόνια από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, οι επαφές μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων έχουν σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς. Μεταξύ του 2019 και του 2022, οι πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών μειώθηκαν κατά πάνω από 95%, οι ανταλλαγές ακαδημαϊκών στέρεψαν, ο αριθμός των φοιτητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα που σπούδαζαν στην άλλη χώρα μειώθηκε κατακόρυφα, οι εταιρικοί υπάλληλοι εγκατέλειψαν μαζικά την Κίνα, και οι τάξεις των ξένων ανταποκριτών μειώθηκαν μετά τις πρωτοφανείς απελάσεις και από τις δύο κυβερνήσεις. Οι διαδικτυακές συναντήσεις έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις πραγματικές συναντήσεις. Η έλλειψη προσωπικής επαφής δεν είναι η πηγή των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί εμπόδιο για την σταθεροποίηση των δεσμών, την αποφυγή μιας κρίσης, και την συνεργασία σε διμερή ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η δημόσια υγεία.

Ανησυχώντας για την πορεία των αμερικανο-κινεζικών σχέσεων και απογοητευμένοι από την αδυναμία μας να κάνουμε έρευνα πεδίου, κάναμε τα λόγια μας πράξη (και βάλαμε τις μάσκες μας) και υπομείναμε σχεδόν 70 ημέρες καραντίνας στην Κίνα προκειμένου να πραγματοποιήσουμε εκτεταμένες επισκέψεις την άνοιξη και το φθινόπωρο του 2022 -ο Kennedy στην Κίνα, και ο Wang στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συναντηθήκαμε με κυβερνητικούς αξιωματούχους, στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, και ξένους διπλωμάτες. Σε μια εποχή που Αμερικανοί και Κινέζοι μιλούσαν συχνά ο ένας για τον άλλον αλλά ελάχιστα μιλούσαν μεταξύ τους, οι επισκέψεις μας προσέφεραν ένα σπάνιο παράθυρο στην κατάσταση της σχέσης [μεταξύ των χωρών]. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν τόσο ανησυχητικό όσο και καθησυχαστικό, και φύγαμε πιστεύοντας ότι ο δρόμος για μια πιο εποικοδομητική σχέση περνάει μέσα από την ανοικοδόμηση μιας βαθιάς και ολοκληρωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης: δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων, επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο, πολιτιστικές ανταλλαγές, και έρευνα και παρατήρηση στο πεδίο.

ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Έχουμε επισκεφθεί ο ένας την χώρα του άλλου πολλές φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, και οι πιο πρόσφατες επισκέψεις μας μάς άφησαν την ισχυρή εντύπωση ότι τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μια περίοδος σημαντικών κοινωνικών ζυμώσεων και μετασχηματισμών και στους δύο τόπους. Η διαμαρτυρία και η διαφωνία είναι μόνιμες πτυχές της αμερικανικής ζωής, αλλά τα τελευταία χρόνια, οι δημόσιες εκφράσεις θυμού για τους περιορισμούς της πανδημίας, την αστυνομική βία, και τις προεδρικές εκλογές του 2020 [1] παρήγαγαν ασυνήθιστη ποσότητα αταξίας και αναταραχής. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της εγκληματικότητας και η συνεχιζόμενη ένοπλη βία έχουν προκαλέσει σε πολλούς Αμερικανούς ανησυχία.