Οι στρατηγοί του Σουδάν σέρνουν την χώρα προς την καταστροφή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι στρατηγοί του Σουδάν σέρνουν την χώρα προς την καταστροφή

Μόνο οι πολιτικοί ηγέτες μπορούν να χαράξουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη
Περίληψη: 

Εάν οι Δυτικές και περιφερειακές δυνάμεις ενωθούν με τις σουδανικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για να πιέσουν για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τελικά μια μετάβαση υπό την ηγεσία των πολιτών στην δημοκρατία, ίσως ακόμα να είναι σε θέση να σταματήσουν διολίσθηση του Σουδάν στον εμφύλιο πόλεμο.

Η MAI HASSAN είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).
Ο AHMED KODOUDA είναι υπάλληλος ανθρωπιστικής βοήθειας που κατοικούσε στο Σουδάν μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Λιγότερο από πέντε χρόνια μετά το σταμάτημα του ταξιδιού του προς την δημοκρατία, το Σουδάν οδεύει προς έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο. Στις 15 Απριλίου, ξέσπασαν μάχες μεταξύ των δύο βασικών οργάνων ασφαλείας της χώρας, του στρατού και μιας παραστρατιωτικής ομάδας γνωστής ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες αγωνίζονται για την εξουσία από τότε που ανέτρεψαν από κοινού τον επί μακρό χρόνο δικτάτορα Omar al-Bashir το 2019. Οι εχθροπραξίες ήταν πιο έντονες στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αλλά η βία έχει ξεσπάσει σε τουλάχιστον οκτώ από τις 13 πολιτείες του Σουδάν. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και περιφερειακές δυνάμεις παρατάσσονται πίσω από τους κύριους εμπόλεμους, υποσχόμενες να αναπληρώσουν τα πολεμικά τους αποθέματα και να τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να διαλύουν την χώρα.

01052023-1.jpg

Τα αποτελέσματα των συγκρούσεων στο Χαρτούμ, στο Σουδάν, τον Απρίλιο του 2023. Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters
---------------------------------------------------------

Στην ρίζα της σύγκρουσης [1] βρίσκεται ο κατακερματισμός του μηχανισμού ασφαλείας του Σουδάν. Δύο αντίπαλα κέντρα εξουσίας έχουν αναδυθεί μετά την επανάσταση της χώρας 2018–19 και το στρατιωτικό πραξικόπημα που ακολούθησε: οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν (SAF), με επικεφαλής τον στρατηγό Abdel Fattah al-Burhan, και οι RSF, με επικεφαλής τον Mohamed Hamdan Dagalo, γνωστό ως Hemedti. Και οι δύο άνδρες έχουν εκμεταλλευτεί την αστάθεια της εκτροχιαζόμενης πλέον δημοκρατικής μετάβασης της χώρας -πρώτα παραγκωνίζοντας την πολιτική μεταβατική κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2021 και μετά αντιστεκόμενοι στην διεθνή πίεση να επιλύσουν τις διαφορές τους και να παραδώσουν την εξουσία σε μια νέα πολιτική διοίκηση τον περασμένο μήνα.

Τώρα ο ανταγωνισμός τους έχει φέρει την χώρα στο χάος και απειλεί να αναζωπυρώσει μακροχρόνιες συγκρούσεις στο Νταρφούρ [2] και αλλού οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν στους γείτονες του Σουδάν. Αλλά το Σουδάν δεν χρειάζεται να ακολουθήσει τον δρόμο της Λιβύης ή της Συρίας. Η καλύτερη ευκαιρία να σβήσει η σύγκρουση βρίσκεται σε ένα ενιαίο μέτωπο: εάν οι Δυτικές και περιφερειακές δυνάμεις ενωθούν με τις σουδανικές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για να πιέσουν για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός και τελικά μια μετάβαση υπό την ηγεσία των πολιτών στην δημοκρατία, ίσως ακόμα να είναι σε θέση να σταματήσουν διολίσθηση του Σουδάν στον εμφύλιο πόλεμο. Αλλά ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η σύγκρουση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κλιμάκωσης -και τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να τεθεί ξανά η χώρα σε έναν ειρηνικό δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό.

ΘΑΝΑΣΙΜΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Οι σπόροι της τρέχουσας σύγκρουσης φυτεύτηκαν πολύ πριν από την επανάσταση του Σουδάν το 2018-19. Αφού κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1989, ο Μπασίρ προσπάθησε να αποτρέψει τον εκτροχιασμό της δικής του βασιλείας με παρόμοιο τρόπο. Έτσι, το καθεστώς του δημιούργησε πολλά όργανα ασφαλείας των οποίων οι εντολές αλληλεπικαλύπτονταν με των SAF, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών πολιτοφυλακών που αναπτύχθηκαν για να πολεμήσουν τους αυτονομιστές στο νότιο Σουδάν την δεκαετία του 1990. Όταν ξέσπασε μια εξέγερση στο Νταρφούρ το 2003, ο Μπασίρ ακολούθησε την ίδια στρατηγική και βασίστηκε σε πολιτοφυλακές που προέρχονταν από αραβικές φυλές της περιοχής, γνωστές ως Janjaweed, για να καταστείλουν τους αντάρτες αντί [να το κάνουν] οι SAF.

Μετά την άμβλυνση της σύγκρουσης στο Νταρφούρ, ο Μπασίρ [3] μετονόμασε τις Janjaweed ως RSF, ενσωματώνοντας τους μαχητές τους σε μια πιο τακτική παραστρατιωτική δύναμη το 2013 υπό την εξουσία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφαλείας. Το 2017, το κοινοβούλιο του Σουδάν ενέκρινε νόμο που έθεσε τις RSF υπό την άμεση διοίκηση του Μπασίρ, τοποθετώντας τις σε ίση θεσμική βάση με τις SAF, παρόλο που οι μαχητές τους ως επί το πλείστον δεν είχαν επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων μόνο εντάθηκε μετά από αυτό. Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί του Σουδάν θεωρούσαν τις RSF ως ανεκπαίδευτες και ασθενώς πειθαρχημένες, και περιφρονούσαν τον Hemedti, ο οποίος δεν αποφοίτησε από το γυμνάσιο, πόσω μάλλον να παρακολουθήσει στρατιωτική ακαδημία. Εν τω μεταξύ, οι κατώτερες τάξεις των SAF περιφρονούσαν τους ομολόγους τους των RSF επειδή λάμβαναν υψηλότερους μισθούς και καλύτερο εξοπλισμό, ενώ οι στρατιώτες των RSF δυσανασχετούσαν που τους θεωρούσαν παράνομη και κατώτερη δύναμη.

Ο ανταγωνισμός είχε και φυλετική διάσταση. Αν και οι SAF και οι RSF στρατολογούσαν αμφότερες από όλες τις κύριες εθνοτικές κοινότητες του Σουδάν, ο Μπασίρ γέμισε τις κορυφαίες τάξεις των SAF με μια χούφτα αραβικές φυλές από το βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ στρατολόγησε ηγέτες των RSF κυρίως από τους Άραβες του Νταρφούρ -από την φυλή Rizeigat του Hemedti και ειδικά από το σόι του, Mahariya.