Μέση Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μέση Ανατολή

Φίλτρο:
Άρθρα,
Μιχάλης Σαρλής

Οι προεδρικές εκλογές του Ιουνίου αποτελούν τον πρώτο σταθμό προσαρμογής του καθεστώτος στις κοινωνικές και πολιτικές δυσκολίες που βρίσκονται στον ορίζοντα του Ιράν. Βασικός στόχος του καθεστώτος, ως αντίβαρο στις μετατοπίσεις της ιρανικής κοινωνίας, είναι η μετατόπιση του πολιτικού κέντρου βάρους του καθεστώτος ακόμη περισσότερο προς την θεοκρατική πλευρά του συστήματος και η παράλληλη αποδυνάμωση των θεσμών του δημοκρατικού συστήματος.

Άρθρα,
Αλέξης Λεκάκης Κερκυραίος

Θα επισημοποιηθεί η στροφή του Ιράν προς τη Μόσχα και το Πεκίνο, ή με την πιθανή διευθέτηση του ζητήματος σχετικά με την πυρηνική συμφωνία της Δύσης με το Ιράν θα ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη; Αν και οι περισσότερες πιθανότητες δείχνουν προς το πρώτο σενάριο, δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ανατροπή.

Άρθρα,
Jamsheed K. Choksy και Carol E. B. Choksy

Γιατί η κυβέρνηση του Ιράν εξακολουθεί να χρειάζεται την πυρηνική συμφωνία; Διότι μακροπρόθεσμα, η Τεχεράνη έχει να κερδίσει πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά, ενώ δίνει λίγα από τακτική άποψη.

Άρθρα,
Steven A. Cook

Η έξοδος από τη Μέση Ανατολή δεν είναι μια καλή πολιτική. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να έχει κρίσιμα συμφέροντα εκεί που αξίζει να προστατευθούν, ακόμη και αν πολιτικές, τεχνολογικές και κοινωνικές αλλαγές έχουν κάνει αυτά τα συμφέροντα λιγότερο ζωτικά από όσο πριν από δεκαετίες. Πρέπει τώρα να υιοθετηθεί ο πιο ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος στόχος της δημιουργίας και της διατήρησης της σταθερότητας.

Άρθρα,
Khalil Shikaki

Μεταξύ πολλών Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν την επιστροφή σε μια παλαιότερη φάση της σύγκρουσης. Οι τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν ενισχύσει την πεποίθηση ότι η σχέση τους είναι και πάλι υπαρξιακή και μηδενικού αθροίσματος, ότι η διπλωματία για την επίλυση της σύγκρουσης είναι μάταιη και η βία αναπόφευκτη.

Άρθρα,
Asli Aydintasbas

Παρά τον αδυσώπητο εθνικισμό των φιλοκυβερνητικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση μεταξύ του λαού ότι ο Ερντογάν πιέζει πολύ σκληρά στην εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία φαίνεται να έχει χάσει την αίσθηση του σκοπού της και να έχει αποξενώσει πάρα πολλούς από τους φίλους της, κάνοντας μερικά από τα ίδια στρατηγικά λάθη που, ίσως, κόστισαν στους Οθωμανούς την αυτοκρατορία τους.

Άρθρα,
Martin Indyk

Μόλις οι φλόγες κατασιγάσουν, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα χρειαστεί να διαχειριστεί την σύγκρουση με τρόπο που να βοηθά στην δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα για τους Παλαιστινίους δίνοντάς τους ελπίδα ότι, όπως και οι Ισραηλινοί, θα απολαύσουν τελικά τα «ίσα μέτρα ελευθερίας, ασφάλειας, ευημερίας και δημοκρατίας».

Άρθρα,
Marwan Muasher

Η σύγκρουση Ισραήλ και Παλαιστινίων έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής και η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί ένα νέο παράδειγμα ειρήνευσης το οποίο να εστιάζει όχι στον διαχωρισμό των ισραηλινών και παλαιστινιακών κοινοτήτων αλλά στην ισότητα, την ελευθερία και την δικαιοσύνη και για τους δύο πληθυσμούς μέσα σε ένα μόνο δημοκρατικό κράτος.

Δοκίμια,
Βασίλης Σιταράς

Κατά την δεκαετία του 2010 και παρά την κρίση εξαιτίας της κατάρριψης του Su-24 από τους Τούρκους, παρατηρήθηκε μια πρωτοφανής εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Οι δυο χώρες αποτελούν σήμερα οιονεί στρατηγικούς εταίρους παρά τα αποκλίνοντα γεωπολιτικά συμφέροντα σε πολλά επί μέρους θέματα και το ΝΑΤΟϊκό status της τελευταίας σε επίπεδο αρχιτεκτονικής διεθνούς ασφάλειας.

Άρθρα,
Γαβριήλ Χαρίτος

Οι βίαιες συμπλοκές μεταξύ Εβραίων και Αράβων νεαρών στην Ιερουσαλήμ απειλούν να προκαλέσουν γενικότερη ανάφλεξη στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστινίων, με φόντο τον ανταγωνισμό Φατάχ-Χαμάς ενόψει των επερχόμενων παλαιστινιακών βουλευτικών εκλογών της 22ας Μαΐου. Ποιες είναι οι αφορμές και τα πραγματικά αίτια της αναταραχής που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τι θα μπορούσε να αναμένεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά την πρώτη του δημόσια παρέμβαση με αφορμή τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Syndicate content