Μέση Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μέση Ανατολή

Φίλτρο:
Άρθρα,
Dalia Dassa Kaye

Η αμερικανική απόσυρση δεν είναι μόνο ένας μύθος, αλλά εμποδίζει έναν σημαντικό διάλογο στην Ουάσιγκτον σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους για να βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών της περιοχής και να συμβάλουν σε μια πιο δίκαιη πολιτική τάξη στη Μέση Ανατολή.

Άρθρα,
Philip Zelikow

Από το 1979, ένας συχνά βίαιος αγώνας για το πώς να προσαρμοστεί στη νεωτερικότητα έχει συγκλονίσει τον ισλαμικό κόσμο, από την Δυτική Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία, και έχει κατακλύσει τις ομογενειακές μουσουλμανικές κοινότητες, ειδικά εκείνες στην Ευρώπη. Το να το δούμε αυτό ως μια «σύγκρουση πολιτισμών» που φέρνει το Ισλάμ ενάντια στην Δύση θα ήταν μια βαθιά εσφαλμένη εκτίμηση.

Άρθρα,
Renad Mansour

Οι πρόσφατες εκλογές στο Ιράκ, παρά την τεράστια αποχή, φάνηκε να παρέχουν κάποιους λόγους για αισιοδοξία. Μερικά κόμματα και πολιτικές προσωπικότητες που ήταν συνδεδεμένοι με τις τεράστιες διαδηλώσεις του 2019 κέρδισαν έδρες στο νέο κοινοβούλιο. Μοιράζονται μια δυσπιστία και ανυπομονησία για το ιρακινό πολιτικό σύστημα και επιδιώκουν να περιορίσουν την παγιωμένη διαφθορά που έχει δημιουργήσει μια μικρή κυρίαρχη ελίτ.

Δοκίμια,
Ιπποκράτης Δασκαλάκης

Η κατάρρευση των προσπαθειών σχηματισμού νέας εκλεγμένης και αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στην Λιβύη και η επανάληψη των εχθροπραξιών μεταξύ των δύο πλευρών θα διαιωνίσει την υφιστάμενη κατάσταση και μάλλον θα καταστήσει ακόμη μεγαλύτερη την εξάρτηση της Τρίπολης από την Τουρκία.

Άρθρα,
Mohammad Ayatollahi Tabaar

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη στο Ιράν, το μέγεθος, η ιστορία, η γεωστρατηγική θέση, και οι οικονομικοί πόροι της χώρας την καθιστούν φυσικό περιφερειακό ηγεμόνα και πιθανή απειλή για τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ως εκ τούτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να κρατήσουν το Ιράν υπό οικονομική και στρατιωτική πίεση.

Άρθρα,
Kelebogile Zvobgo

Το ICC κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι είναι νεοαποικιακός θεσμός, με τις έρευνές του να επικεντρώνονται σε χώρες του Παγκόσμιου Νότου. Η άρνηση να ερευνήσει μια ισχυρή χώρα του Παγκόσμιου Βορρά, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να ρίξει λάδι σε αυτή την φωτιά. Αν συνεχίσει έτσι, το ICC θα θεωρείται ευρέως ως ένας προκατειλημμένος και αναξιόπιστος θεσμός, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να είναι ένα δικαστήριο.

Άρθρα,
Asher Orkab

Αν και μπορεί να φαίνεται πρόωρο να εξεταστεί το μεταπολεμικό μέλλον της Υεμένης, δεδομένων των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, είναι αναμφισβήτητα προς το συμφέρον της Σαουδικής Αραβίας όχι μόνο να σταματήσει την στρατιωτική της επέμβαση αλλά και να βοηθήσει στην πολιτική και οικονομική στήριξη της γείτονός της.

Άρθρα,
Γαβριήλ Χαρίτος

Στις 25/10 εκδηλώθηκε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, μια χώρα που καταβάλει προσπάθειες τα τελευταία χρόνια να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, τον περιφερειακό σουνιτικό παράγοντα, και τον Δυτικό κόσμο εν γένει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η δήλωση της, ανατραπείσας πλέον, κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ότι προτίθεται να εξομαλύνει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, υπογράφοντας την τέταρτη κατά σειρά «Συμφωνία του Αβραάμ». Κατά πόσον η φιλοδυτική πορεία του Σουδάν πρόκειται να συνεχισθεί; Ποιες θα είναι οι περιφερειακές προεκτάσεις που απορρέουν από την παρούσα πολιτική αστάθεια στη συγκεκριμένη αφρικανική χώρα;

Άρθρα,
Frederic Wehrey και Andrew S. Weiss

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τα αμερικανικά παραπατήματα και τις αμφιβολίες μεταξύ ορισμένων μακροχρόνιων εταίρων των ΗΠΑ για να διευρύνει το αποτύπωμά της στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων της Ρωσίας στην περιοχή αυτή.

Άρθρα,
Ray Takeyh

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τους Σαουδάραβες να στέκονται αδρανείς ενώ ο κύριος αντίπαλός τους, το Ιράν, θα κατέχει ένα ατομικό οπλοστάσιο. Η Τουρκία, απελπισμένη να είναι μια σημαντική δύναμη στην περιοχή, μπορεί επίσης να αναλάβει δράση. Η Μέση Ανατολή θα γινόταν ξαφνικά πιο ασταθής, και το Ιράν θα ήταν λιγότερο ασφαλές.

Syndicate content