Μέση Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μέση Ανατολή

Φίλτρο:
Άρθρα,
Soner Cagaptay και Rich Outzen

Τα τελευταία χρόνια, τα drones έχουν παίξει αποφασιστικό ρόλο σε πολυάριθμες συγκρούσεις στον Καύκασο, στην Αφρική, και στη Μέση Ανατολή. Με το να προωθεί drones σε σχεδόν δύο ντουζίνες χώρες, κυρίως χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Άγκυρα κατάφερε να επεκτείνει την γεωπολιτική της επιρροή.

Άρθρα,
Γαβριήλ Χαρίτος

Τα πρόσφατα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ προκάλεσαν ηθικά διλήμματα στα στελέχη του αραβικού ισλαμιστικού κόμματος Ράαμ που στηρίζει την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να αποταθούν στο Ιερατικό Συμβούλιο του Ισλαμιστικού Κινήματος του Νοτίου Ισραήλ, στο οποίο υπάγονται. Κι εκείνο έκανε την έκπληξη.

Άρθρα,
Αντώνιος Πλατιάς

Η τουρκική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Ερντογάν, αρνούμενη την διεθνή και περιφερειακή γεωπολιτική και νομική πραγματικότητα, φαίνεται ότι έχει πιστέψει ως αληθή τα τερατώδη ψέματα που χρησιμοποιεί ως βάση για τις μονομερείς και νομικά μετέωρες διεκδικήσεις όχι μόνον έναντι της χώρας μας αλλά και έναντι άλλων. Αυτό δεν έγινε τυχαία.

Άρθρα,
Δρ. Θρασύβουλος N. Μαρκέτος

Η περιθωριοποίηση της Μόσχας είναι, παρόλα τα επιφαινόμενα, διακαής πόθος της Τουρκίας, η οποία μέσω του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» επιθυμεί ηγεμονικό ρόλο μέσω προβολής ισχύος στον στρατηγικό δίαυλο ανατολικής Μεσογείου, Σουέζ, Ερυθράς Θάλασσας, Ινδικού ωκεανού.

Άρθρα,
Ιπποκράτης Δασκαλάκης

Στις περιπτώσεις έντασης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης η γεωστρατηγική αξία της Άγκυρας αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι προσπάθειες προσεταιρισμού της εκατέρωθεν. Ιστορικά η πλάστιγγα γέρνει προς την Δυτική πλευρά καθώς η υπερβολική ενίσχυση της γειτονικής Ρωσίας προκαλεί βάσιμους φόβους στην Τουρκία.

Άρθρα,
Martin Indyk

Η δημόσια σιωπή των χωρών της Μέσης Ανατολής σε αυτήν την κρίση αποκαλύπτει πολλά για τη νέα γεωπολιτική στην περιοχή. Η Ρωσία έχει γίνει παίκτης εκεί, καλύπτοντας εν μέρει το κενό που αφήνει η υποχώρηση των ΗΠΑ. Και σε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ η Μόσχα φαίνεται πιο αξιόπιστη από την Ουάσιγκτον.

Άρθρα,
Amir Tibon

Μακροπρόθεσμα, η σχέση του Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα μεγαλύτερο από οποιαδήποτε συγκεκριμένη διαφωνία με τον Μπάιντεν: την φθίνουσα σημασία της Μέσης Ανατολής. Η περιοχή διολισθαίνει ως προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον και θεωρείται περισπασμός από πιο επείγοντα προβλήματα, από τον ανταγωνισμό με την Κίνα έως την ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19.

Άρθρα,
Mona Yacoubian

Τα κράτη της Μέσης Ανατολής δεν έχουν επιλογή παρά να ζήσουν με τον Σύρο δικτάτορα. Αλλά οι Δυτικές χώρες πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστήσουν υπόλογους τα πρωτοπαλίκαρά του, να προστατεύσουν τους Σύρους πρόσφυγες από εξαναγκαστικούς επαναπατρισμούς, και να ανακουφίσουν τα ανθρωπιστικά βάσανα των Σύρων.

Άρθρα,
Soner Cagaptay

Σε 18 μήνες, η Τουρκία θα πραγματοποιήσει προεδρικές εκλογές που ο Ερντογάν είναι πολύ απίθανο να κερδίσει. Φαίνεται ξεκάθαρο ότι θα προσπαθήσει να κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης μιας δίκαιης εκλογικής διαδικασίας, της αγνόησης του αποτελέσματος, ή ακόμη και της υποκίνησης μιας εξέγερσης όπως εκείνη της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον.

Άρθρα,
Graeme Smith

Η πείνα και η φτώχεια μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν φαίνονται έτοιμες να σκοτώσουν περισσότερους Αφγανούς αυτόν τον χειμώνα από όσους σκότωσε όλη η βία τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Η κλίμακα της καταστροφής είναι αδιανόητα μεγάλη: 23 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και ένα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό.

Syndicate content