
- previous-disabled
- Page 1of 93
- next
Η σύγκλιση των ευρύτερων στρατηγικών συμφερόντων της Κίνας, του Ιράν, και της Σαουδικής Αραβίας υποδηλώνει ότι η προσέγγιση του Πεκίνου με το Ιράν και την Σαουδική Αραβία είναι πιθανό να αποτελέσει το θεμέλιο μιας νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας στη Μέση Ανατολή. Αυτός ο μετασχηματισμός αποτελεί μια ιστορική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από τους σεισμούς. Η κρίσιμη φάση ανάκαμψης μόλις αρχίζει. Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει ή δεν επενδύσει στην ανάκαμψη της χώρας, εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν.
Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να εμπλέκονται στις συγκρούσεις των περιφερειακών εταίρων τους, καθιστώντας τον εαυτό τους μέρος του προβλήματος παρά της λύσης, τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών τους θα περιορίζονται όλο και περισσότερο, παραχωρώντας τον ρόλο του ειρηνοποιού στην Κίνα.
Προκειμένου να προχωρήσει στους κορυφαίους στόχους του σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, ο Νετανιάχου θα πρέπει να προχωρήσει σε αντισταθμίσεις. Θα πρέπει να συμβιβαστεί σε πτυχές της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ και να προβεί σε χειρονομίες καλής θέλησης προκειμένου να λάβει την πλήρη συνεργασία του Μπάιντεν.
Οι σημερινοί ηγέτες του Ιράν φαίνεται να ενδιαφέρονται λιγότερο για την πυρηνική διπλωματία καθώς οι πυρηνικές δυνατότητες της Τεχεράνης προχωρούν. Η στρατιωτική αποτροπή δεν είναι πλέον απλώς ένα συμπλήρωμα της διπλωματίας˙ γίνεται γρήγορα η Δυτική εναλλακτική στρατηγική. Η συγκρουσιακή προσέγγιση του Ισραήλ κερδίζει τις εντυπώσεις.
Εάν ο Ερντογάν δεν μπορέσει να αποκαταστήσει την εικόνα του ως συμπονετικού και αποτελεσματικού reis, η εποχή του Ερντογάν ως ηγέτη που τον φοβούνται και τον σέβονται στην Τουρκία έχει τελειώσει. Ο θυμός και η αγωνία συσσωρεύονται σε όλη την χώρα.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του Νετανιάχου ισοδυναμούν με επίθεση στην ήδη προβληματική δημοκρατία του Ισραήλ. Η ατζέντα της κυβέρνησης και η αυταρχική στροφή που προμηνύει έχουν ήδη προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας. Έχουν επίσης προκαλέσει ευρεία ανησυχία εκτός του Ισραήλ.
Η απόφαση του Ιράν να παράσχει στην Ρωσία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναμενόμενα βάθυνε την οργή της Δύσης για την Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία με την σειρά της ώθησε την Τεχεράνη ακόμη πιο κοντά στη Μόσχα. Σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, νικητές θα είναι οι σκληροπυρηνικοί που πάντα ευνοούσαν τους στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας και την αποσύνδεση από την Δύση.
Για τον Ερντογάν, τα πάντα κινούνται πλέον για τις εκλογές. Μετά από 20 χρόνια αδιαμφισβήτητης διακυβέρνησης, μια ήττα θα είχε σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο, την οικογένειά του, τους συντρόφους του, και πολλούς άλλους στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που επωφελήθηκαν προσωπικά από την κυριαρχία του και πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη.
Για να επιβιώσει το Ισραήλ, υπάρχει πολιτική συναντίληψη ότι πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Η επιβίωση απαιτεί ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών. Στην οικονομία ο κρατικός παρεμβατισμός ελαχιστοποιείται ώστε να ξεδιπλωθούν οι ιδιωτικές εκείνες πρωτοβουλίες που μετέτρεψαν μια έρημο σε τεχνολογικό κόμβο και ειδικά στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της αμυντικής καινοτομίας.
- previous-disabled
- Page 1of 93
- next