Μια ματιά στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019

Το ΝΑΤΟ, μια νέα ελληνική στρατηγική, τα Δυτικά Βαλκάνια, η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, ο πόλεμος στα social media κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τα εσωτερικά προβλήματα του ΝΑΤΟ, τα φλέγοντα ζητήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, τους προβληματισμούς περί την δέουσα στρατηγική της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας και των άλλων εθνικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά και τον πόλεμο στα social media, το Σχέδιο Μάρσαλ κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Δεκεμβρίου 2018 – Ιανουαρίου 2019, του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βορειοατλαντική Συμμαχία στο εσωτερικό της μέτωπο, προκλήσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε υπαρξιακές απειλές.

Στο σχετικό δοκίμιό της, η Αμερικανίδα πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Celeste A. Wallander, υποστηρίζει ότι η άνοδος του αυταρχισμού σε χώρες της συμμαχίας όπως η Ουγγαρία, η Τουρκία και η Πολωνία, αλλά και η ενίσχυση της ακροδεξιάς σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, πλήττει ευθέως τις αρχές και τις αξίες της συμμαχίας όπως καταγράφονται στην ιδρυτική της χάρτα. Θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός προειδοποίησης για τα μέλη που οπισθοδρομούν, που θα μπορεί να φθάνει μέχρι και την αναστολή των δικαιωμάτων τους ως μέλη.

14122018-1.jpg

Στον αντίποδα, ο Ivo H. Daalder, πρόεδρος του Chicago Council on Global Affairs και πρώην πρέσβυς των ΗΠΑ στο NATO, και ο James M. Lindsay, του Council on Foreign Relations, στο δοκίμιό τους προτείνουν ότι οι μεγάλες χώρες της Δύσης, όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία προστασίας της φιλελεύθερης δημοκρατικής διεθνούς τάξης χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, οι οποίες σήμερα δείχνουν μια απροθυμία να υπερασπιστούν την τάξη που εκείνες δημιούργησαν. Η διάδοση των αυταρχικών τάσεων καθιστά την ανάληψη δράσης μια επείγουσα ανάγκη.

Πιο κοντά στην Ελλάδα, όπως γράφει ο νομικός Γεώργιος Κ. Οικονόμου, το πείραμα της μεταπολεμικής Βοζνίας-Ερζεγοβίνης έχει αποτύχει. Η χώρα παραμένει θεμελιωδώς διχασμένη και βρίσκεται στο περιθώριο του ενδιαφέροντος της ΕΕ και της Δύσης. Αλλά και γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, επικρατεί και πάλι αναταραχή, και η ΕΕ που αποτελεί τον βασικό μοχλό προόδου στην περιοχή, πρέπει να δράσει άμεσα. Αν το στοίχημα των Δυτικών Βαλκανίων χαθεί, όπως επισημαίνει ο Πολιτικός Επιστήμων του ΑΠΘ, Γεώργιος Μαυροδημητράκης, η περιοχή θα αρχίσει να εξάγει αστάθεια στην Ευρώπη.

Ο υποναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης, αναλύει τον ρόλο και η σημασία της θαλάσσιας ισχύος στην ενεργειακή γεωπολιτική της Αν. Μεσογείου, με επίκεντρο την Ελλάδα. Καταγράφει την κατάσταση των ΑΟΖ στην περιοχή και εξηγεί γιατί η χώρα μας πρέπει να επενδύσει στις ναυτικές της δυνάμεις. Επίσης, ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας, σκιαγραφεί το νέο αμυντικό περιβάλλον στον 21ο αιώνα και προτείνει μια στροφή προς την βληματοκεντρική αντιμετώπιση των ελληνικών αμυντικών αναγκών.

Ο στρατηγικός αναλυτής του Geneva Centre for Security Policy, Κωνσταντίνος Θ. Λαμπρόπουλος, παραθέτει τις αδυναμίες της ελληνικής στρατηγικής επιλογής του κατευνασμού έναντι της αναθεωρητικής Τουρκίας και προτείνει μια νέα στρατηγική αποτροπής που θα εξασφαλίσει καλύτερες αμυντικές προοπτικές για την Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, Αθανάσιος Ρέντζιος, αναλύει την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και καταγράφει τους πυλώνες της υψηλής στρατηγικής αλλά και της στρατιωτικής στρατηγικής που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά της.

Οι Alexander Betts και Paul Collier, αμφότεροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μελετούν την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής που μπορεί να εφαρμόσει η Ευρώπη προκειμένου να είναι αποτελεσματική και διατηρήσιμη, ενώ ο Στέλιος Βασίλαρος, ΜΑ Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΕΚΠΑ, φωτίζει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Και ο πρέσβυς ε.τ. Βασίλης Μούτσογλου παραθέτει τα στοιχεία με βάση τα οποία ο ρόλος των συνόρων είναι ακόμα ισχυρός στην σύγχρονη εποχή.

Σε ένα καινοτόμο δοκίμιο, ο P. W. Singer, στρατηγιστής στο New America, και ο Emerson T. Brooking, πρώην ερευνητής του Council on Foreign Relations, γράφουν για τον ιδιότυπο πόλεμο που μαίνεται στα social media και ενισχύει ή υπονομεύει την κρατική ισχύ κατά περίπτωση. Θεωρούν ότι οι αρχές του Carl von Clausewitz «περί πολέμου» μπορούν να εφαρμοστούν και στο διαδίκτυο, και περιγράφουν πώς αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Melvyn P. Leffler, αναλύει το βιβλίο του Benn Steil, «The Marshall Plan: Dawn of the Cold War», το οποίο ασχολείται με το Σχέδιο Μάρσαλ και το γιατί πέτυχε να αναστήσει την Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και αντλεί διδάγματα για την σημερινή ταραγμένη εποχή στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition