Βαλκάνια | Foreign Affairs - Hellenic Edition

Βαλκάνια

Φίλτρο:
Άρθρα,
Milada Vachudova

Οι υπερασπιστές των Συμφώνων τού Ντέιτον έχουν καλές προθέσεις, αλλά έχουν επίσης ενεργοποιήσει το ξήλωμα της Βοσνίας.

Άρθρα,
Ελευθερία Κ. Μαντά

Η καθαρή νίκη τού Εντί Ράμα στις πρόσφατες εκλογές και η αποχώρηση του Σαλί Μπερίσα από το πολιτικό σκηνικό προδιαγράφουν ένα «τέλος εποχής» για την Αλβανία. Πώς θα επηρεάσει αυτό τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική τής Αλβανίας;

Δοκίμια,
Γιώργος Βοσκόπουλος

Η ηγεσία του Ν. Γκρούεφσκι έχει ανοίξει πολλαπλά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας. Η πρόκληση για τον ίδιο είναι να διατηρήσει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, η οποία απειλείται από έριδες με αφορμή εναλλακτικές προτάσεις για απεμπλοκή από το επί σειρά ετών αδιέξοδο με την Ελλάδα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι ο Ν. Γκρούεβσκι βρίσκεται και υπό διεθνή πίεση για άμεση επίλυση του ζητήματος του ονόματος με την Ελλάδα.

Άρθρα,
Nikolas K. Gvosdev

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία συμφώνησαν τελικά να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους. Η συμφωνία βάζει μερικές ερωτήσεις κατά μέρος και απαιτεί και από τις δύο πλευρές να αποδεχθούν ορισμένους μύθους. Παρ’ όλα αυτά, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την αποκατάσταση άλλων «παγωμένων» συγκρούσεων της περιοχής.

Δοκίμια,
Σταύρος Γ. Ντάγιος

Στην σχετικά σύντομη διαδρομή της ως ανεξάρτητη χώρα, η Αλβανία έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Σήμερα, έχοντας αποκτήσει ιστορική εμπειρία στους δημοκρατικούς θεσμούς και με μια οικονομία που λειτουργεί έστω και με προβλήματα, η Αλβανία καλείται να βάλει τις βάσεις της μελλοντικής της πορείας. Αλλά τα εθνικά της διλήμματα είναι τέτοια που την κρατούν ακόμα καθηλωμένη.

Δοκίμια,
Moisés Naím

Σε όλο τον κόσμο, οι εγκληματικές οργανώσεις και οι κυβερνήσεις διαπλέκονται σε πρωτοφανή βαθμό, θολώνοντας τη διάκριση μεταξύ εθνικών συμφερόντων και αυτών που ταιριάζουν σε γκάνγκστερ. Τα «μαφιόζικα κράτη» απολαμβάνουν τα ανθυγιεινά πλεονεκτήματα της υβριδικής τους
κατάστασης: Είναι τόσο ευκίνητα όσο και οι συμμορίες και τόσο προστατευμένα όσο οι κυβερνήσεις, και, συνεπώς, πιο επικίνδυνα και από τις δύο.

Δοκίμια,
Γιάννης Βαληνάκης

Στον αγώνα της Ελλάδας να διασφαλίσει τα νόμιμα και ζωτικά της συμφέροντα, ιδιαίτερο ρόλο παίζει την τελευταία δεκαετία η ανακήρυξη των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών που της αναλογούν. Αυτές εκτείνονται σε τέσσερις θάλασσες, το Ιόνιο, το Κρητικό – Λιβυκό πέλαγος, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι τώρα υπάρχουν εξελίξεις, τόσο από τη θετική όσο και από την αρνητική πλευρά, αλλά τα σημαντικότερα δεν έχουν ακόμα συμβεί.

Άρθρα,
Μπάμπης Γ. Παπαϊωάνου

Η F.Y.R.O.M. βρίσκεται ενώπιον της βαθιάς διαίρεσης της κοινωνίας και των θρησκευτικών και εθνοτικών διαφορών που οδηγούν στην ανεξέλεγκτη βία ανάμεσα στη Σλαβική και την Αλβανική κοινότητα. Η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να ελέγξει την κατάσταση και πολλές χιλιάδες πολιτών φεύγουν ή ετοιμάζονται να φύγουν από την χώρα.

Άρθρα,
Ντόρα Μπακογιάννη

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών περιγράφει την οικοδόμηση των ελληνορωσικών σχέσεων και τις ισορροπίες που διατηρούσε η Ελλάδα έναντι των ΗΠΑ. Η εποχή εκείνη απέφερε σημαντικές συμφωνίες για αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου που εξυπηρετούσαν τα ελληνικά στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα. Από τις εκλογές του 2009 πολλά έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και σε αυτόν τον τομέα.

Δοκίμια,
Αριστοτέλης Τζιαμπίρης

Ο πρώτος πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας προσπάθησε συνειδητά να προσδώσει ιδιαίτερα εθνικά χαρακτηριστικά στη χώρα του, χωρίς όμως να προσφύγει σε εθνικιστικό παραλήρημα ή χάλκευση της ιστορίας. Ωστόσο, οι προσπάθειές του εκφυλίστηκαν από τους επιγόνους του. Πώς φτάσαμε ως εδώ;

Syndicate content