Σχόλια | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Σχόλια

Φίλτρο:
Σχόλια,
Λουκάς Γ. Κατσώνης

Το νέο τεύχος του Foreign Affairs, The Hellenic Edition κυκλοφόρησε με αναλύσεις και δοκίμια των καθηγητών Στέλιου Περράκη, Νίκου Μαραντζίδη, Δημήτρη Καιρίδη, Δημήτρη Σωτηρόπουλου αλλά και -μεταξύ άλλων- των C. Fred Bergsten που γράφει για το ευρώ, Charles King για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και Neil Gershenfeld από το ΜΙΤ που παρουσιάζει την επανάσταση των ψηφιακών κατασκευών.

Σχόλια,
Λουκάς Γ. Κατσώνης

Στο τεύχος Οκτωβρίου του Foreign Affairs, ο αναγνώστης μπορεί να βρει αναλύσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και ενοποίησης, αλλά και για την Γερμανία και την Ελλάδα ειδικότερα. Επίσης για τις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και την εξέλιξη της ανάπτυξης στην Ινδία. Σχετικά με το περιβάλλον, αναλύεται το ζήτημα της καύσης άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οι σχετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που μπορούν πια να ανατραπούν αλλά και το ζήτημα της ερημοποίησης που αγγίζει και την Ελλάδα.

Σχόλια,
Ιωάννης Π. Σωτηρόπουλος

Απέναντι στις αιτιάσεις του Kenneth N. Waltz σχετικά με το ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική δυνατότητα θα υπάρξει μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή, όπως δείχνουν ανάλογα ιστορικά παραδείγματα, ο έλληνας επιστήμονας επισημαίνει ότι η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί επικίνδυνα στην περιοχή, ιδίως σε σχέση με δύο άλλες πυρηνικές δυνάμεις, την Ινδία και το Πακιστάν.

Σχόλια,
Dirk Vandewalle

Υπό το βάρος της δολοφονίας του πρέσβη των ΗΠΑ, είναι δελεαστικό να είναι κανείς απαισιόδοξος για τη Λιβύη. Αλλά ακριβώς ένα χρόνο μετά την πτώση του μακροχρόνιου τύραννου, η χώρα κινείται προς τα εμπρός και έχει εκλέξει ειρηνικά μια νέα κυβέρνηση. Όπως αποδεικνύεται, η δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους από το μηδέν μπορεί να είναι καλό πράγμα.

Σχόλια,
Λουκάς Γ. Κατσώνης

Οι 160 σελίδες του νέου τεύχους της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs είναι γεμάτες αναλύσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας και του κόσμου.

Σχόλια,
Alexandre Debs και Nuno P. Monteiro

Το να θεωρήσουμε ότι ένα πυρηνικό Ιράν θα οδηγούσε σε ραγδαία εξάπλωση των πυρηνικών στη Μέση Ανατολή, αγνοεί την δύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσει τους πελάτες του από το να δημιουργήσουν τις δικές τους βόμβες.

Σχόλια,
Michael Bernhard

Η Κίνα δεν είναι η πρώτη μεγάλη δύναμη που πετυχαίνει να κάνει ελκυστική μια αυταρχικού τύπου ανάπτυξη. Όπως αποκαλύπτει η νέα βιογραφία του Μπίσμαρκ από τον Jonathan Steinberg, η αυτοκρατορική Γερμανία το πέτυχε πολύ εύκολα. Όμως, μπορούν -άραγε- ακόμη και τα επιτυχημένα αντιδημοκρατικά πολιτικά συστήματα να ευδοκιμούν και να αναπτύσσονται ειρηνικά σε μακροπρόθεσμη βάση; Η απάντηση εξαρτάται από το κατά πόσον οι αυταρχικές ελίτ είναι ανεκτικές στη μοιρασιά της εξουσίας.

Σχόλια,
Abraham Newman

Η κρίση του ευρώ δεν είναι μια απλή ιστορία ελλήνων αμαρτωλών και γερμανών αγίων. Στην πραγματικότητα, η επιβολή λιτότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης πολύ λίγα θα καταφέρει. Για να σωθεί η ήπειρος, οι πλουσιότερες χώρες και οι ιδιώτες επενδυτές πρέπει να μοιραστούν τα βάρη.

Σχόλια,
Maurizio Viroli

Για τους ξένους, ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια ιταλική υπερβολή. Αλλά πίσω από τα πολιτικά και σεξουαλικά σκάνδαλα κρύβεται μια ιστορία ηθικής κατάπτωσης.

Σχόλια,
Robert C. Lieberman

Η αυξανόμενη ανισότητα στις Ηνωμένες Πολιτείας έχει αποδοθεί εδώ και καιρό στους ξέφρενους ρυθμούς στους οποίους κινούνται οι δυνάμεις της αγοράς. Στη πραγματικότητα, όπως υποδεικνύουν οι Jacob Hacker και Paul Pierson, η ανισότητα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του Κογκρέσου που συνειδητά – αν και μερικές φορές ακούσια— έχει γείρει τη πλάστιγγα προς το συμφέρον των πλουσίων.

Syndicate content