Ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ για έναν πιο επικίνδυνο κόσμο | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ένα ισχυρότερο ΝΑΤΟ για έναν πιο επικίνδυνο κόσμο

Τι πρέπει να κάνει η Συμμαχία στο Βίλνιους -και πέραν αυτού
Περίληψη: 

Αυτό που κάνουμε -ή δεν κάνουμε- τώρα στο ΝΑΤΟ θα καθορίσει τον κόσμο στον οποίο θα ζούμε για πολλές γενιές. Έτσι θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο, και η αυταρχική επιθετικότητα δεν θα αποδώσει.

Ο JENS STOLTENBERG είναι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο παράνομος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία. Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και οι αντιπαλότητες των μεγάλων δυνάμεων αυξάνονται. Αυταρχικά καθεστώτα έρχονται μαζί για να αμφισβητήσουν τους παγκόσμιους κανόνες και θεσμούς που στηρίζουν την ειρήνη και την σταθερότητα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, περιορίζει τις ελευθερίες και βαθαίνει τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της ίδιας του της χώρας, όπως έδειξε ξεκάθαρα η εξέγερση της παραστρατιωτικής εταιρείας Wagner. Αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την Ρωσία ή τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

11072023-1.jpg

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνάντηση στο Όσλο, στη Νορβηγία, τον Ιούνιο του 2023. Hanna Johre / NTB / Reuters
--------------------------------------------

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ανταποκρίνεται σε έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο με ενότητα και δύναμη. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, καθώς και οι εταίροι μας σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν παράσχει πρωτοφανή οικονομική και στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία. Κατά την τελευταία δεκαετία, το ΝΑΤΟ υλοποίησε τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας μέσα σε μια γενιά. Ενισχύσαμε την στρατιωτική μας παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη και αυξήσαμε τις αμυντικές δαπάνες. Με την ένταξη της Φινλανδίας -και σύντομα της Σουηδίας- το ΝΑΤΟ γίνεται ισχυρότερο και μεγαλύτερο.

Πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την δυναμική και να διατηρήσουμε την ισχύ και την ενότητά μας. Αυτό ακριβώς θα πράξουν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ όταν συναντηθούμε στην Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους. Αναμένω από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσουν την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία, να συνεχίσουν να ενισχύουν την δική μας άμυνα, και να αυξήσουν την συνεργασία μας με τους Ευρωπαίους και τους εταίρους μας στον Ινδο-Ειρηνικό για την υπεράσπιση της βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας τάξης. Αυτές είναι οι κύριες προτεραιότητές μου για το Βίλνιους και πέραν αυτού, καθώς έχω την τιμή να υπηρετώ αυτήν την συμμαχία για έναν ακόμη χρόνο.

Αυτό που κάνουμε -ή δεν κάνουμε- τώρα θα καθορίσει τον κόσμο στον οποίο θα ζούμε για πολλές γενιές. Έτσι θα στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: Το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο, και η αυταρχική επιθετικότητα δεν θα αποδώσει.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Όταν επισκέφθηκα την Ουκρανία αυτήν την άνοιξη, έγινα μάρτυρας των τρομερών δεινών, αλλά και της τεράστιας γενναιότητας και αποφασιστικότητας του ουκρανικού λαού για να υπερασπιστεί την ελευθερία του. Στο τρένο για το Κίεβο, έμεινα έκπληκτος από το πόσα φρέσκα νεκροταφεία βρίσκονταν στις σιδηροδρομικές γραμμές. Επισκέφθηκα την Bucha, ακριβώς βόρεια της πρωτεύουσας, και άκουσα για την φρίκη της ρωσικής κατοχής. Είδα επίσης τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση μιας καλύτερης, ισχυρότερης Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν τώρα σκληρές μάχες για να ανακτήσουν τα κατεχόμενα εδάφη, αλλά αντιμετωπίζουν ισχυρή ρωσική άμυνα και δύσκολο έδαφος. Αν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, θα υπάρξει ειρήνη. Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, θα πάψει να υπάρχει ως έθνος. Οι Ουκρανοί δεν θα παραιτηθούν, διότι όσο περισσότερα κέρδη πετύχουν στο πεδίο της μάχης, τόσο πιο δυνατή θα είναι η θέση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όλοι θέλουν να τελειώσει αυτός ο βάναυσος πόλεμος, αλλά μια δίκαιη ειρήνη δεν μπορεί να σημαίνει το πάγωμα της σύγκρουσης και την αποδοχή μιας συμφωνίας που υπαγορεύεται από την Ρωσία. Μια λάθος ειρήνη θα έδινε μόνο χρόνο στη Μόσχα να ανασυνταχθεί, να επανεξοπλιστεί, και να επιτεθεί ξανά. Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της ρωσικής επιθετικότητας και ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε μια διαρκή ειρήνη αύριο είναι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, ώστε να επικρατήσει ως κυρίαρχο έθνος τώρα.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της πριν από 30 χρόνια. Παρέχουμε πολυετή εκπαίδευση και υποστήριξη μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία και την αποσταθεροποίηση της Ντονμπάς το 2014. Μετά την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022, έχουμε προωθήσει άνευ προηγουμένου υποστήριξη του δικαιώματος της Ουκρανίας στην αυτοάμυνα, που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εκπαιδεύσει και εξοπλίσει νέες ουκρανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες και έχουν παράσχει άρματα μάχης, οχήματα μάχης, και προηγμένη αεράμυνα. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εκπαιδεύσουν επίσης Ουκρανούς πιλότους σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς. Αυτή η υποστήριξη δείχνει ότι είμαστε δεσμευμένοι στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα.

Για να ενισχύσουμε την Ουκρανία, θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πακέτο στήριξης στην σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους. Μέχρι στιγμής φέτος, οι δεσμεύσεις ανέρχονται ήδη σε πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια. Το πακέτο αυτό θα βοηθήσει την Ουκρανία να ανοικοδομήσει τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειάς της, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί έναντι περαιτέρω επιθέσεων. Θα διασφαλίσει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι πλήρως διαλειτουργικές με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Ουκρανία έχει κάνει τεράστια βήματα στη μετάβαση από τα στρατιωτικά δόγματα, τις μεθόδους εκπαίδευσης, και τον εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής προς τα πρότυπα και τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία είναι περισσότερο ενσωματωμένη με την συμμαχία μας από ποτέ άλλοτε, και γι' αυτό πρέπει να λάβουμε μέτρα για να αντικατοπτρίσουμε αυτή την πραγματικότητα.