Οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και οι επερχόμενες εκλογές | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και οι επερχόμενες εκλογές

Τι περιέχει το νέο τεύχος του ελληνικού Foreign Affairs
Περίληψη: 

Οι 160 σελίδες του νέου τεύχους της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs είναι γεμάτες αναλύσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας και του κόσμου.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενημέρωσης για το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα, ο Πρέσβυς επί τιμή Ελευθέριος Ν. Καραγιάννης καταγράφει τα όσα υποστηρίζουν τα κόμματα που εισήλθαν στην Βουλή με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το κυπριακό, το ζήτημα των Σκοπίων, το μεταναστευτικό, η ομογένεια, οι ΑΟΖ αλλά και οι σχέσεις με το Ισραήλ και τον αραβικό κόσμο, ιδιαίτερα μετά την Αραβική Άνοιξη, αποτελούν θέματα χάραξης πολιτικής για τα κόμματα, καθένα εκ των οποίων έχει τις δικές του απόψεις. Οι διαφορές σε αρκετά σημεία είναι χαοτικές ωστόσο αλλού η συναίνεση είναι εντυπωσιακή.

Μια χρήσιμη ματιά αποτελεί και το κείμενο του… Κόιντου Τούλιου Κικέρωνα ο οποίος το 64 π.Χ. απευθύνει συμβουλές στον αδελφό του Μάρκο ο οποίος κατέβαινε στις εκλογές για Ύπατος της Ρώμης. Όπως σημειώνει ο σχολιαστής του κειμένου, διάσημος πολιτικός σύμβουλος στις ΗΠΑ James Carville (που βοήθησε τον Μπιλ Κλίντον να κερδίσει την προεδρία) οι βασικές αρχές χειραγώγησης των ψηφοφόρων έχουν ηλικία 2.000 ετών! Με τον ίδιο καμβά πολιτεύεται ακόμα η πλειοψηφία των πολιτικών σε ολόκληρο τον κόσμο και με βάση τις ίδιες κυνικές συμβουλές κερδίζουν εκλογικές μάχες.

Ο Andrew Moravcsik, διάσημος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, υποστηρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσει το ευρώ είναι να εξομαλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των οικονομιών της Ευρώπης. Το χάσμα μεταξύ της Γερμανίας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου πρέπει να καλυφθεί με υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές: Η μεν Γερμανία θα πρέπει να χαλαρώσει τις χρηματοδοτήσεις προς το νότο αλλά και την δική της εσωτερική οικονομική πολιτική ενώ οι χώρες του νότου θα πρέπει να επιμείνουν στις μεταρρυθμίσεις. Σημαντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι ο καθηγητής Moravcsik αποδίδει ευθύνες στη Γερμανία για το γεγονός ότι ο νότος υποφέρει και σημειώνει ότι η συνταγή που επιβάλλει η γερμανία σήμερα στην Ευρώπη είναι καταδικασμένη να αποτύχει καθώς δεν εμπεριέχει αναπτυξιακά στοιχεία.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σικάγο Raghuram G. Rajan σημειώνει ότι η ανάπτυξη που βασίζεται στο δανεισμό και στις αυξημένες κρατικές δαπάνες δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Οι χώρες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τα βασικά δομικά προβλήματά τους προκειμένου να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και μετά από αυτό, την ανάπτυξή τους. Σημαντικά κεφάλαια προς την κατεύθυνση αυτή είναι η βελτίωση της παιδείας, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της φορολόγησης των εισοδημάτων και του εξορθολογισμού της κρατικής παρέμβασης.

Αυτά τα δομικά προβλήματα ευθύνονται και για τα τρία χρεοστάσια που κήρυξε η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της, όπως καταγράφει ο επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος. Η ανικανότητα της πολιτικής διακυβέρνησης, η μεγάλη και δαπανηρή δημόσια διοίκηση και οι υψηλές στρατιωτικές δαπάνες αποτελούσαν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους τις βασικές αιτίες της οικονομικής του κακοδαιμονίας…

Στην υπόλοιπη θεματογραφία, οι διευθυντές στο ίδρυμα Brookings, Martin Indyk, Kenneth Lieberthal και Michael E. O'Hanlon αξιολογούν την μέχρι σήμερα εξωτερική πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα. Θεωρούν ότι ο πραγματισμός του έχει υπερισχύσει του αρχικού του ιδεαλισμού, ωστόσο μετρά και μερικές σημαντικές ήττες, όπως εκείνη των αμερικανικών χειρισμών στις σχέσεις Παλαιστινίων – Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Ο Moisés Naim, ανώτερο επιστημονικό στέλεχος στο Carnegie Endowment αναλύει τον διεθνή κίνδυνο που προκύπτει από την διαπλοκή των εγκληματιών με τις κυβερνήσεις, ιδίως όταν φτάνουν να καταλάβουν την εξουσία και να δημιουργούν κράτη - μαφίες. Το ζήτημα δεν είναι απλό καθώς η δράση των μαφιόζικων κρατών επηρεάζει το διεθνές σύστημα και την διεθνή ασφάλεια. Πρώτο αντίμετρο, η περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την διαφθορά…

Ένα αντίθετο παράδειγμα αποτελεί το Μεξικό όπως γράφει ο πρώην διοικητής της δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ, Robert C. Bonner, το οποίο αναδομεί τους διεφθαρμένους θεσμούς της χώρας και κερδίζει τη μάχη κατά των ναρκο-καρτέλ. Ο απερχόμενος πρόεδρος Καλντερόν κατάργησε τη διεφθαρμένη ομοσπονδιακή αστυνομία, δημιούργησε μια καινούργια, πιο αποτελεσματική και τώρα αναμορφώνει το δικαστικό σύστημα. Η ευθύνη για τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές να διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πορεία, είναι μεγάλη.

Επίσης, ο David G. Victor, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και οι Charles F. Kennel και Veerabhadran Ramanathan του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripps δίνουν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιβραδυνθεί αν αλλάξει η άμεση στόχευση από το διοξείδιο του άνθρακα προς άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους που είναι ευκολότερο να ελεγχθούν. Εξέχοντα παραδείγματα είναι οι υδροφθοράνθρακες (HFC) και η απλή… αιθάλη.

Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Σπύρος Ραψομανίκης, υπογραμμίζει ότι η ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της κλιματικής αλλαγής δείχνει ότι υπάρχει πλειάδα δράσεων με μηδενικό ή αρνητικό κόστος αλλά με μεγάλη θετική επίδραση._

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση https://twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr