Δοκίμια | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Δοκίμια

Φίλτρο:
Δοκίμια,
Βασίλης Σιταράς

Κατοχή εδάφους χωρίς επαρκή, ποσοτικά και ποιοτικά, στρατεύματα δε νοείται… Όσους «λαγούς» κι αν βγάλουν από το «καπέλο» ο κ. Πούτιν με τους επιτελείς του, ο χρόνος κυλάει εις βάρος τους. Μοναδική λύση, όσο απίθανη κι αν μοιάζει σήμερα, θα ήταν εάν η παρακμάζουσα Ρωσία, αλλάζοντας την Υψηλή Στρατηγική της, πάψει να είναι αναθεωρητικό κράτος και επιστρέψει σε ένα αποτρεπτικό-αμυντικό δόγμα.

Δοκίμια,
Cai Xia

Ο Μάο και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ κέρδισαν την εξουσία τους μέσω των επιτευγμάτων -ο Μάο απελευθερώνοντας την Κίνα από τους Εθνικιστές, και ο Ντενγκ ανοίγοντάς την και εξαπολύοντας μια οικονομική άνθηση. Αλλά ο Xi δεν μπορεί να επισημάνει τέτοιους συγκεκριμένους θριάμβους.

Δοκίμια,
Πέτρος Τασιός

Η συμπλήρωση 20 ετών από την διεξαγωγή του πολέμου των ΗΠΑ εναντίον του Ιράκ επιτρέπει την εξαγωγή ψύχραιμων και αντικειμενικών συμπερασμάτων. Η επιθετική εκείνη ενέργεια της Ουάσινγκτον έπληξε όχι μόνο το Ιράκ το οποίο περιέπεσε σε κατάσταση αποτυχημένου κράτους -από την οποία ακόμη δεν έχει ακόμα αρθεί- αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ και την θέση τους στον κόσμο.

Δοκίμια,
Ιωάννης Κωτούλας

Ασφαλείς μεταξύ δύο ωκεανών, οι ΗΠΑ δεν περικυκλώνονται από έναν δυνητικό αντίπαλο και οπωσδήποτε όχι από μία χερσαία δύναμη, όπως η Γερμανία στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ΕΣΣΔ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, και η Ρωσία ή η Κίνα σήμερα. Η Βόρειος Αμερική είναι το πραγματικό γεωστρατηγικό κέντρο του πλανήτη. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη δύναμη με δυνατότητα προβολής παγκοσμίου ισχύος, καθώς ελέγχουν όλες τις παγκόσμιες θαλάσσιες οδούς.

Δοκίμια,
Δρ. Θρασύβουλος N. Μαρκέτος

Η Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιλογή φιλοδυτικής στάσης, αναδεικνύεται ως υποδοχέας, παραγωγός, και αναδιανομέας ασφάλειας, ικανός να συν-διαμορφώσει περιφερειακές εξελίξεις μέσω νέων συμμαχιών, και ένα αξιόπιστο στρατιωτικό εργαλείο.

Δοκίμια,
Δημήτριος Καλογιάννης

Ο ρόλος των UAV θα συνεχίσει να εξελίσσεται ραγδαία σε πολλές περιφέρειες της υφηλίου, όπου κυριαρχεί ένα περιβάλλον σύγκρουσης, ανοιχτής ή λανθάνουσας. Τα UAV μεταμορφώνουν και μετεξελίσσουν την διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων και θέτουν πρωτοφανείς επιχειρησιακές, τεχνικές και πολιτικές προκλήσεις σε όλα τα γεωπολιτικά επίπεδα.

Δοκίμια,
Boris Bondarev

Εάν η Ουκρανία κερδίσει και ο Πούτιν πέσει, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει η Δύση είναι να μην επιφέρει ταπείνωση. Πρέπει να κάνει το αντίθετο: να παράσχει υποστήριξη. Τούτο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό ή δυσάρεστο, και οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική μεταρρύθμιση. Αλλά η Ρωσία θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια μετά την ήττα.

Δοκίμια,
Richard N. Haass

Η πλοήγηση σε μια δεκαετία που υπόσχεται να είναι τόσο απαιτητική και επικίνδυνη όσο αυτή -μια δεκαετία που θα παρουσιάσει παλιομοδίτικους γεωπολιτικούς κινδύνους παράλληλα με τις αυξανόμενες παγκόσμιες προκλήσεις- απαιτεί μια εξωτερική πολιτική που αποφεύγει τα άκρα του να θέλει να μεταμορφώσει τον κόσμο ή να τον αγνοεί, του να θέλει να δουλεύει κατά μόνας ή με όλους. Θα απαιτήσει πολλά από τους πολιτικούς και τους διπλωμάτες…

Δοκίμια,
Kenneth S. Rogoff

Το να αποδίδεις την ευθύνη για τον πληθωρισμό κυρίως στον πόλεμο του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία, στον πόλεμο του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, κατά της COVID-19, ή στις καταστροφές της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά την πανδημία είναι λάθος.

Δοκίμια,
Moisés Naím

Είναι ένα σύνηθες λάθος να αντιμετωπίζουμε τον λαϊκισμό ως ιδεολογία. Είναι καλύτερα κατανοητός ως μια τεχνική για την επιδίωξη εξουσίας που είναι συμβατή με ένα σχεδόν απεριόριστο φάσμα συγκεκριμένων ιδεολογιών.

Syndicate content