
- previous-disabled
- Page 1of 51
- next
Με πειθαρχία και σαφήνεια ως προς τους στόχους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα ήταν ίσως ακόμη σε θέση να αδράξουν την στιγμή για να συγκρατήσουν την διολίσθηση στις σχέσεις εκατέρωθεν του Στενού και να βάλουν την Ταϊβάν σε πιο σταθερή βάση.
Η Ρωσία μετατρέπεται σε ένα γιγάντιο ευρασιατικό Ιράν: αρκετά απομονωμένο, με μια μικρότερη και πιο καθυστερημένη τεχνολογικά οικονομία χάρη, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλη και πολύ σημαντική για να θεωρείται άσχετη. Η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός εταίρος της Ρωσίας, μείζων αγοραστής εξαγωγών, μείζων πηγή εισαγωγών, και μείζων διπλωματικός εταίρος.
Παρά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού, οι Πακιστανοί ηγέτες πιστεύουν ακόμη ότι το στοίχημα της χώρας με την Κίνα αξίζει τον κόπο. Εάν κάνουν λάθος, η σχέση με την Κίνα απειλεί να αφήσει το Πακιστάν ευάλωτο στην αυξανόμενη πολιτική αναταραχή, εν μέσω μιας ήδη επικίνδυνης οικονομικής πτώσης.
Μελλοντικά, η εξωτερική πολιτική της Κίνας θα ορίζεται όλο και περισσότερο από μια πιο φιλοπόλεμη διεκδίκηση των συμφερόντων της και την εξερεύνηση νέων οδών προς την παγκόσμια ισχύ, που θα παρακάμπτουν τα σημεία συμφόρησης που ελέγχονται από την Δύση.
Θα ήταν ίσως λογικό να σκεφτούμε ότι ο Κινέζος ηγέτης θα επαναβαθμονομήσει μόλις διασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον του. Αλλά εκείνοι που αναμένουν από τον Σι να αμβλύνει τις πολιτικές του μετά το 20ο Συνέδριο του Κόμματος είναι πιθανό να απογοητευτούν.
Ο επιβλεπόμενος στρατηγικός ανταγωνισμός θα μπορούσε να συμβάλει στην σταθεροποίηση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας την επόμενη δεκαετία, όταν η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων θα έφτανε διαφορετικά στην πιο επικίνδυνη φάση της, καθώς θα πλησιάζουν στην οικονομική ισότητα.
Ο έλεγχος των εξαγωγών έχει δημιουργήσει ένα άνοιγμα στην Ουάσιγκτον και στους συμμάχους της να προχωρήσουν ακόμη περαιτέρω και να υιοθετήσουν ένα νέο επίσημο καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών, ένα καθεστώς που όχι μόνο θα αποδυναμώσει την Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και θα μεταφέρει τους ελέγχους των εξαγωγών στον εικοστό πρώτο αιώνα.
Για να χειριστούν τους μελλοντικούς κραδασμούς και να μετριάσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις συμμαχικές τους πρωτεύουσές πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να σταθεροποιήσουν τις τιμές και να διευκολύνουν μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα.
Στην προνοητικότητα, την οξυδέρκεια και την προσαρμοστικότητά του, η Ιαπωνία έχει χάσει έναν περίφημο ηγέτη που ακόμη διαμόρφωνε ενεργά τις συζητήσεις για την πολιτική σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών. Το μέγεθος της απώλειας του εγείρει πραγματικά ερωτήματα για το εάν το όραμά του θα επιτευχθεί ποτέ.
Η πεποίθηση ότι η επέκταση των αμυντικών προϋπολογισμών θα συμβάλει αναγκαστικά στην διαφύλαξη του κόσμου είναι τόσο εσφαλμένη όσο και επικίνδυνη. Αντί να αποτρέψουν την βία, οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες μπορεί να συμβάλουν σε ένα πιο τεταμένο και εκρηκτικό διεθνές σύστημα.
- previous-disabled
- Page 1of 51
- next