
- previous-disabled
- Page 1of 35
- next
Το ζήτημα σήμερα στο Χονγκ Κονγκ δεν είναι απλά το πότε και το πώς θα τελειώσουν οι διαμαρτυρίες. Ακόμη πιο σημαντικό είναι εάν το μοναδικά αυτόνομο καθεστώς του Χονγκ Κονγκ εντός της Κίνας, όπως ορίζεται από το παράδειγμα «μια χώρα, δύο συστήματα», μπορεί να επιβιώσει από την τρέχουσα κρίση.
Καθώς το Πεκίνο γίνεται ολοένα και πιο πρόθυμο να αναπτύξει την παγκόσμια ισχύ του, έχει επενδύσει σε ενεργή και εκτεταμένη διπλωματία. Το ίδιο έχει κάνει και η Τουρκία.
Το Λάος σχεδιάζει να κατασκευάσει στον ποταμό Μεκόνγκ σχεδόν εκατό φράγματα έως το 2020, πολλά με άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη από την Κίνα, σε μια προσπάθεια να γίνει «η μπαταρία της Ασίας», εξάγοντας τα δύο τρίτα της ενέργειας που θα παράγει από τα νερά. Αλλά τα φράγματα απειλούν να πνίξουν το ήδη επιβαρυμένο ποτάμι.
Παρόλο που δεν υπάρχουν εύκολες και γρήγορες λύσεις στο πρόβλημα του πώς να πεισθεί το κοινό περί το ελεύθερο εμπόριο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούν και πρέπει να κάνουν οι οικονομολόγοι και οι πολιτικοί, τα οποία θα μπορούσαν να μαλακώσουν την αντίθεση των ανθρώπων προς το ανοιχτό εμπόριο και αυτό που ονομάζουμε «παγκοσμιοποίηση».
Για να κερδίσει την δεύτερη θητεία του, ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έχει διπλασιάσει τις μεγάλες οικονομικές υποσχέσεις που έκανε στην εκστρατεία του 2014 και προχώρησε ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, η κυβέρνησή του αγωνίστηκε να διατυπώσει το πώς ακριβώς θα επιφέρει την οικονομική ανανέωση της Ινδίας. Προφανώς, δεν μπορεί να υπολογίζει στην απεριόριστη ανοχή των Ινδών ψηφοφόρων.
Η Κίνα είναι πολύ αδύναμη για να αισθάνεται ασφαλής ή ικανοποιημένη από την θέση της στην παγκόσμια τάξη, αλλά αρκετά ισχυρή για να την καταστρέψει. Καθώς το οικονομικό θαύμα της Κίνας τελειώνει και το πολυδιαφημισμένο Κινεζικό Όνειρο του Xi σβήνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιορίσουν τις εκρήξεις της Κίνας με ένα προσεκτικό μίγμα αποτροπής, καθησυχασμού και περιορισμού των ζημιών.
Τι θα συμβεί αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν από το Αφγανιστάν χωρίς ειρηνευτική συμφωνία; Είτε ακολουθήσει καταστροφή είτε οι συνέπειες είναι διαχειρίσιμες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αξιολογήσουν την πορεία δράσης τώρα, εκτός εάν δεν είναι πρόθυμοι να αναλάβουν τους κινδύνους της απόσυρσης.
Η στάση του Τόκυο για τα πυρηνικά όπλα διαμορφώνεται πιο θεμελιωδώς από την πίστη του στην αξιοπιστία των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Με την πάροδο των ετών η αξιοπιστία αυτή αμφισβητήθηκε. Όμως, ο Trump έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον από τους προκατόχους του για να υποσκάψει την αξιοπιστία των πυρηνικών αποτρεπτικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
Η ηγεσία της Κίνας έχει πλήρη επίγνωση των οφελών που αποκομίζει η χώρα από το status quo για την ώρα και θα αποφύγει να βάλει τα οφέλη αυτά σε κίνδυνο οποτεδήποτε σύντομα, εκτός αν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας γίνουν αβέβαια.
Το Πεκίνο πιστεύει ότι οι τοπικοί σύμμαχοί του θα παραμείνουν σταθεροί και ότι οι διαδηλώσεις θα χάσουν σταδιακά την δημόσια στήριξη και τελικά θα σβήσουν. Καθώς οι διαδηλώσεις θα συρρικνωθούν, ορισμένοι απογοητευμένοι ακτιβιστές θα εμπλακούν σε περαιτέρω βία και αυτό με την σειρά του θα επιταχύνει την πτώση του κινήματος.
- previous-disabled
- Page 1of 35
- next