Ασία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ασία

Φίλτρο:
Άρθρα,
David Shambaugh

Στις αρχές της θητείας του, επειδή ήταν σχετικά άγνωστος, ο Jiang Zemin κέρδισε το περιφρονητικό παρατσούκλι «η γλάστρα». Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός ο Jiang εδραίωσε την εξουσία στο εσωτερικό και κέρδισε τον σεβασμό στο εξωτερικό. Επέδειξε μια δυναμική και ζωηρή προσωπικότητα. Ήταν επίσης καλά μορφωμένος, ένας κοσμοπολίτης και καλλιεργημένος διανοούμενος με ευρεία γνώση πολλών τομέων και ξένων πολιτισμών.

Συνεντεύξεις,
Justin Vogt

Τον Οκτώβριο, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ελέγχους εξαγωγών που αποσκοπούν στον περιορισμό της δυνατότητας της Κίνας να αγοράζει ή να κατασκευάζει τους προηγμένους ημιαγωγούς, τα τσιπ, και τους υπερυπολογιστές που χρειάζεται το Πεκίνο για να ενισχύσει τον στρατό του και να προωθήσει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Τα βήματα αυτά αντικατοπτρίζουν την επιταχυνόμενη στροφή της Ουάσινγκτον προς την «βιομηχανική πολιτική».

Δοκίμια,
Matt Pottinger, Matthew Johnson, και David Feith

Οι φιλοδοξίες του Πεκίνου, όπως και της Μόσχας, μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσες μπορεί ρεαλιστικά να επιτύχει. Αλλά ο Σι, όπως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν φαίνεται να πιστεύει ότι εκτείνεται πέρα από τις δυνατότητές του. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να το λάβουν υπόψη. Θα ήταν καλύτερο να περιοριστούν και να μετριαστούν οι φιλοδοξίες του Xi τώρα αντί να περιμένουμε μέχρι να κάνει μοιραία και αμετάκλητα βήματα που θα οδηγούσαν σε σύγκρουση υπερδυνάμεων.

Άρθρα,
Stephen Roach

Η ιστορία δείχνει ότι υπάρχει μια δυνητικά επικίνδυνη ένταση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και ασφάλειας. Στην θεμελιώδη μελέτη του για την άνοδο και την πτώση των μεγάλων δυνάμεων, ο ιστορικός Paul Kennedy τόνισε τους κινδύνους της «αυτοκρατορικής υπερέκτασης» -την τάση των μεγάλων δυνάμεων να επεκτείνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις πέρα από αυτό που μπορούν να υποστηρίξουν οι οικονομίες τους.

Άρθρα,
Eun A Jo

Τώρα, εν μέσω ενός καταιγισμού διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Ιαπωνίας και Νοτίου Κορέας, μια διπλωματική επανεκκίνηση ίσως φαίνεται εφικτή: οι δυο χώρες θα μπορούσαν να ξαναχτίσουν τις εμπορικές σχέσεις τους, να εμβαθύνουν την στρατιωτική συνεργασία, και να ενισχύσουν την τόσο αναγκαία συνεργασία σε πιεστικά ζητήματα, όπως οι αναδυόμενες τεχνολογίες, η παγκόσμια υγεία, και η κλιματική αλλαγή. Αλλά χρειάζεται προσοχή στην διαδικασία…

Άρθρα,
Ali Wyne

Με την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία υπονόμευσε τις οικονομικές της προοπτικές, εξάντλησε τα στρατιωτικά της περιουσιακά στοιχεία, και ενίσχυσε το διατλαντικό σχέδιο. Η κινεζική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, αυξάνει τον έλεγχό της στον ιδιωτικό τομέα, προκαλεί αντισταθμιστικές κινήσεις στην Ασία, και επιφέρει μεγαλύτερο διπλωματικό συντονισμό στην Δύση.

Άρθρα,
Richard Fontaine

Παρόλο που ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί ήδη την συμβατική στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας, η Μόσχα διατηρεί το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και μια σειρά από μη συμβατικές δυνατότητες που, μαζί με τα υπόλοιπα στρατιωτικά και πληροφοριακά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της, θα της επιτρέψουν να απειλεί τους γείτονες, να παρεμβαίνει στις δημοκρατίες, και να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες.

Άρθρα,
Christopher K. Johnson

Ο πρόεδρος της Κίνας είναι ένας αδίστακτος και επίμονος ηγέτης, γεμάτος φιλοδοξίες που δεν θα υποταχθεί σε κανόνες. Με το να διορίσει στο Πολιτικό Γραφείο ένα μείγμα από πιστούς προστατευομένους του και καταξιωμένους τεχνοκράτες, ο Xi κατέστησε επίσης σαφές ότι είναι ένας άνθρωπος που βιάζεται, επιδιώκοντας γρήγορα αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Xi τρώγεται για μάχη.

Άρθρα,
Kevin Rudd

Η Κίνα έχει πλέον ένα ολοκληρωμένο εθνικό και διεθνές όραμα για αυτό που αποκαλεί «εκσυγχρονισμό κινεζικού τύπου». Αυτό το όραμα απαιτεί την αποσύνδεση της οικονομικής νεωτερικότητας από τα Δυτικά πολιτικά και κοινωνικά πρότυπα και τις υποκείμενες πολιτιστικές πεποιθήσεις. Και περιλαμβάνει την δημιουργία ενός συνόλου θεσμών και κανόνων που είναι συμβατοί με τα συμφέροντα και τις αξίες της ίδιας της Κίνας και όχι με εκείνα της Δύσης.

Άρθρα,
Michael Auslin

Το Τόκιο είναι εξαιρετικά καλά εξοπλισμένο για να βοηθήσει την Καμπέρα, το Λονδίνο, και την Ουάσιγκτον να αναπτύξουν κρίσιμες αμυντικές τεχνολογίες και να ενισχύσουν την σταθερότητα στην Ασία. Η μετάβαση από την AUKUS στην JAUKUS θα αντιπροσώπευε την φυσική εξέλιξη της ομάδας.

Syndicate content