Όλα στο Ίντερνετ! | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Όλα στο Ίντερνετ!

Πώς το «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» αλλάζει τα πάντα
Περίληψη: 

Ίσως είναι δελεαστικό να δει κανείς τις φορητές ψηφιακές συσκευές, όπως τα γυαλιά Google, σαν την τελευταία μόδα. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν μια πιο βαθιά αλλαγή που αναμορφώνει τις μεγάλες βιομηχανίες: την άνοδο του «Ίντερνετ των Πραγμάτων» και του mobile Internet. Συνολικά, οι δύο αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σε ετήσια βάση σχεδόν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά οικονομικά οφέλη από το 2025.

Ο JAMES MANYIKA είναι διευθυντής του McKinsey Global Institute, τον κλάδο των οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών τής McKinsey & Co.
Ο MICHAEL CHUI είναι σχολάρχης στο McKinsey Global Institute, με έδρα στο San Francisco.

Καθώς μοντέλα που φορούσαν τα νέα γυαλιά Google Glass περπατούσαν πάνω σε πασαρέλες στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτό το μήνα, θα ήταν δελεαστικό να δει κανείς τις ψηφιακές συσκευές που φοριούνται- συμπεριλαμβανομένων των πειραματικών συσκευών κεφαλής (αυτό που μοιάζει με ένα ζευγάρι γυαλιά χωρίς φακούς και που βυθίζει τον χρήστη στο Internet), των έξυπνων ρολογιών (ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεδεμένους με το ίντερνετ με τη μορφή ρολογιού χειρός), και των αθλητικών παπουτσιών και ειδών ένδυσης με ενσωματωμένους αισθητήρες δεδομένων – ως την τελευταία μόδα. Στην πραγματικότητα, αντιπροσωπεύουν μια πιο βαθιά αλλαγή που αναμορφώνει μεγάλες βιομηχανίες, και που θολώνει τα όρια ανάμεσα στους ανθρώπους και τους υπολογιστές.

Αυτό που έχει κάνει δυνατή την κατασκευή τέτοιων συσκευών είναι η αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο τεχνολογίες από αυτές που το McKinsey Global Institute έχει χαρακτηρίσει ως από τις πιο επαναστατικές [1] της επόμενης δεκαετίας: το Mobile Internet και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Το κινητό Διαδίκτυο είναι η δυνατότητα για πρόσβαση στο Ίντερνετ από κινητές συσκευές. Το Ίντερνετ των Πραγμάτων είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που ενσωματώνει τον φυσικό κόσμο στον εικονικό κόσμο μέσω δικτύων ηλεκτρονικών αισθητήρων και συσκευών που συνδέονται με τους υπολογιστές. Οι εφαρμογές τού κινητού Ίντερνετ των Πραγμάτων πάνε πέρα από τα ρούχα: Μικροσκοπικοί ανιχνευτές που μπορούν να συγκεντρώνουν και να ξαναπροσφέρουν δεδομένα για την τοποθεσία, την δραστηριότητα και την υγεία (σε πόσο καλή κατάσταση βρίσκεται ένα αντικείμενο ή μια συσκευή) έχουν ήδη ενσωματωθεί στα πάντα, από γέφυρες και φορτηγά μέχρι σε βηματοδότες και αντλίες ινσουλίνης.

Όσο πιο στενή γίνεται η σχέση μας με τον δικτυωμένο κόσμο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης των δεδομένων για να κάνουν την ζωή καλύτερη. Και είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι αυτές οι αλλαγές δεν θα είναι επαναστατικές - δηλαδή, θα έχουν μια βαθιά, ευρεία, και μετασχηματιστική επίπτωση στο πώς ζούμε και εργαζόμαστε. Συνολικά, η εκτιμώμενη οικονομική αξία αυτών των τεχνολογιών αποτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Για να καταλάβουμε γιατί ο συνδυασμός τού κινητού Internet και του Διαδικτύου των Πραγμάτων είναι τόσο ισχυρός, αξίζει να εξετάσουμε αυτές τις τεχνολογίες ξεχωριστά. Πρώτα, το κινητό Διαδίκτυο: Όπως τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σαφές, η επέκταση του Internet σε φορητές συσκευές έχει κάνει δυνατή μια ολόκληρη σειρά από νέες χρήσεις. Τα smartphones, τα «έξυπνα κινητά τηλέφωνα», η βασική συσκευή για την χρήση τού κινητού Διαδικτύου, έχουν εμπνεύσει εκατομμύρια εφαρμογών (apps) που δεν επιτρέπουν απλώς τυπικές λειτουργίες Web, όπως το ψάξιμο στο διαδίκτυο και τα e-mail στους ανθρώπους όπου κι αν βρίσκονται, αλλά και χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τοποθεσίας και άλλα δεδομένα για την παροχή υπηρεσιών σε χρήστες. Αυτές κυμαίνονται από ασήμαντες (ένα παιχνίδι κυνηγιού οδοκαθαριστών που σας δίνει οδηγίες με βάση το πού λέει το τηλέφωνό σας ότι είστε), σε βολικές (η εφαρμογή που σας λέει πότε θα φτάσει το επόμενο λεωφορείο), σε εμπορικές (π.χ. προτάσεις αγορών με βάση το πού ακριβώς βρίσκεστε σε ένα κατάστημα), ως τις σωτήριες (ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης που ειδοποιεί τα άτομα που έχουν πιστοποιηθεί για παροχή Πρώτων Βοηθειών όταν είναι στην περιοχή ενός θύματος που έχει ανάγκη).

Αυτές οι εφαρμογές έχουν βοηθήσει να κάνουν το κινητό Διαδίκτυο μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες στην ιστορία: Υπάρχουν ήδη πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια smartphones και tablets σε χρήση σε όλο τον κόσμο. Συγκριτικά, χρειάστηκε να φθάσουμε μέχρι το 2008 για να πουληθεί ο δισεκατομμυριοστός προσωπικός υπολογιστής - 30 χρόνια αφότου τα πρώτα PC τέθηκαν σε χρήση. Βάζοντας στην άκρη την ταχεία ανάπτυξη, η πλειοψηφία τού πληθυσμού τού κόσμου δεν έχει ακόμη συνδεθεί στο Internet. Ως εκ τούτου, το κινητό Διαδίκτυο θα μπορούσε να έχει μια πραγματικά βαθιά επίδραση: Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να εισαχθούν στο διασυνδεδεμένο κόσμο μέσω των κινητών συσκευών Internet στην επόμενη δεκαετία, αποκτώντας πρόσβαση στην εκπαίδευση, σε online αγορές και άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του βιοτικού τους επιπέδου. Εκτιμούμε ότι το mobile Internet θα μπορούσε να δημιουργήσει σε ετήσια βάση περίπου 11 τρισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικά οικονομικά οφέλη από το 2025.

Από αυτά τα 11 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεταξύ ενός τρισ. και 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα αφορά στο «πλεόνασμα του καταναλωτή», το οποίο είναι η αξία που πραγματοποιήθηκε με την αγορά αγαθών και υπηρεσιών φθηνότερα από την μέγιστη τιμή αλλά και τα πρόσθετα οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση τους, όπως η ευκολία και η εξοικονόμηση χρόνου. Αυτό το πλεόνασμα του καταναλωτή θα έπρεπε να διαιρεθεί μεταξύ των χρηστών στις προηγμένες οικονομίες και των καταναλωτών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες που αποκτούν συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Μέχρι 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια θα είναι η αξία των ωφελημάτων που θα αποκομίσουν οι εταιρείες, οι οποίες θα μπορούσαν να κερδίσουν δίνοντας στους εργαζομένους τους πρόσβαση σε πληροφορίες όπου κι αν βρίσκονται, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται πιο εύκολα. Η περισσότερη από αυτή την αξία (900 δισ. ως 1,3 δισ. δολάρια ετησίως) θα υλοποιηθεί με την αύξηση της παραγωγικότητας των λεγόμενων «εργαζομένων αλληλεπίδρασης», οι οποίοι περιλαμβάνουν ειδικούς και διευθυντές – τα ακριβότερα ταλέντα ενός οργανισμού. Το υπόλοιπο από τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις τού κινητού Internet θα προέρχεται από απομακρυσμένες υπηρεσίες υγείας, καθώς και από εφαρμογές για εκπαίδευση, δημόσιες υπηρεσίες και λιανικό εμπόριο.