Πώς αντέδρασαν οι αγορές στον Trump
Σημαντικές αλλαγές πολιτικής δεν είναι εύκολο να περάσουν μέσα από το Κογκρέσο, ακόμη και όταν ένα κόμμα ελέγχει τόσο τον εκτελεστικό όσο και τον νομοθετικό κλάδο, και ο Trump θα είναι κάτω από πραγματική πίεση για να ανταμείψει τους λαϊκιστές υποστηρικτές του με αντι-αναπτυξιακές πολιτικές όπως ο προστατευτισμός και η μειωμένη μετανάστευση.
Ο SCOTT SUMNER κατέχει την έδρα Νομισματικής Πολιτικής Ralph G. Hawtrey στο Κέντρο Mercatus Center στο Πανεπιστήμιο George Mason και είναι καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Bentley. Μπορείτε να τον ακολουθείτε στο TheMoneyIllusion.com.
- previous-disabled
- Page 1of 2
- next
Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν μια ασυνήθιστη αντίδραση για την απροσδόκητη νίκη του Donald Trump στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Παρέμειναν σχετικά ήρεμες, και κάποιοι μπορεί να πουν ότι ακόμα και ανταποκρίθηκαν θετικά. Σε αντίθεση με την βρετανική λίρα μετά το δημοψήφισμα του Brexit, η οποία υποχώρησε γρήγορα μετά από αυτό, το δολάριο ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τραμπ στην πραγματικότητα ενισχύθηκε ελαφρώς έναντι ξένων νομισμάτων όπως το γεν, το ευρώ και το γουάν. Τα επιτόκια στην αγορά ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου έχουν αυξηθεί, τόσο σε ονομαστικούς όσο και σε πραγματικούς όρους. Ο πληθωρισμός αναμένεται επίσης να αυξηθεί συγκρατημένα.
Η αντίδραση των παγκόσμιων αγορών μετοχών ήταν ίσως η πιο εκπληκτική από όλες. Τα futures των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν μέχρι και 5% την Τρίτη το βράδυ, όταν έγινε φανερό ότι ο Trump εξασφάλισε τη νίκη. Η συμπεριφορά ήταν σύμφωνη με το προεκλογικό πρότυπο. Κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις έδειχναν αυξημένη πιθανότητα μιας νίκης του Trump, οι μετοχές έτειναν να βυθίζονται (όπως έκαναν μετά τις εκθέσεις ότι ο Διευθυντής του FBI, James Comey, θα ξανάνοιγε μια έρευνα σχετικά με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον). Αλλά λίγες ώρες μετά την πτώση της Τρίτης, οι μετοχές ξεπέρασαν τις προσδοκίες και σύρθηκαν πάλι προς τα επάνω. Μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας διαπραγμάτευσης, η αγορά ήταν πάνω από τα επίπεδα πριν από τις εκλογές.
Δεν είναι σαφές γιατί οι επενδυτές μετοχών απάντησαν με αυτόν τον τρόπο. Μερικοί προτείνουν ότι η συμβιβαστική νικητήρια ομιλία του Τραμπ την Τετάρτη χαλάρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών. Πριν από τις εκλογές, οι επενδυτές μετοχών ανησυχούσαν για τις λαϊκίστικες πτυχές της εκστρατείας του Τραμπ. Μετά την εκλογή, οι επενδυτές φάνηκε να έχουν προβλέψει τις πιθανές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς [στην οικονομία], όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και η απορύθμιση σημαντικών βιομηχανικών κλάδων, αντανακλώντας ίσως το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών ήταν (και μάλλον απροσδόκητα) σε θέση να διατηρήσει τον έλεγχο τόσο της Βουλής όσο και της Γερουσίας.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να μην δίνεται πάρα πολύ σημασία σε αυτές τις αρχικές αντιδράσεις της αγοράς. Σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι συνήθως, οι επενδυτές είναι αβέβαιοι ως προς το τι ακριβώς θα κάνει ο εκλεγμένος πρόεδρος. Οτιδήποτε κι αν σκέφτεται κάποιος για τον Trump, σαφώς δεν είναι ένας κανονικός πολιτικός. Επιπλέον, αν και οι διάφορες αλλαγές στην αγορά ήταν αρκετά μεγάλες για μια και μόνη μέρα, δεν άλλαξαν δραματικά τις τιμές των αξιών όπως τα ομόλογα ή οι μετοχές. Τα έσοδα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, ή τα επιτόκια που πληρώνει η κυβέρνηση για το νέο χρέος, είναι λίγο υψηλότερα από ό, τι πριν, αλλά συνολικά εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων. Και δεδομένου ότι οι αγορές κοιτάζουν προς το μέλλον, αυτές οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων δεν αντανακλούν μόνο την τρέχουσα πραγματικότητα, αντανακλούν επίσης την επίδραση που οι πολιτικές του Trump αναμένεται να έχουν για τις μελλοντικές τιμές των αξιών. Αυτό σημαίνει ότι η συναίνεση της αγοράς δεν αναμένει, αυτή την στιγμή, ότι η εκλογή του Trump, για παράδειγμα, θα επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώνει το χρέος της ή οι εταιρείες των ΗΠΑ να αποφέρουν κέρδη.
Παρ’ όλα αυτά, μερικά σχήματα φαίνονται προφανή. Οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές βιοτεχνολογίας τα πήγαν ιδιαίτερα καλά κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών, προφανώς λόγω της αναμενόμενης χαλάρωσης των κανονισμών μετά τις εκλογές. Η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε κάποιους πολύ δαπανηρούς κανόνες για τον τραπεζικό τομέα, και η αντίπαλος του Τραμπ, η Χίλαρι Κλίντον, είχε υποσχεθεί πολύ αυστηρότερους ελέγχους στις τιμές των φαρμάκων, κάτι που θα έθετε πρόσθετη πίεση στην βιομηχανία βιοτεχνολογίας. Τομείς που συνδέονται με πιθανές αυξήσεις των δαπανών για τα οπλικά συστήματα και τις υποδομές πήγαν επίσης καλά.
Κοιτάζοντας μπροστά, το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν ο Trump θα βαδίσει με τις λαϊκίστικες υποσχέσεις του ή θα ακολουθήσει μια πιο παραδοσιακή συντηρητική πορεία από την πλευρά της προσφοράς [στην οικονομία]. Αν ο Trump ακολουθήσει τις υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας όπως η αναίρεση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και η διάλυση της Trans-Pacific Partnership (TPP), θα επιβάλει πιθανόν εμπορικούς φραγμούς στις ξένες χώρες, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την αδυναμία νομισμάτων όπως ως το μεξικανικό πέσο. Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να προβλέπουν ότι ο Τραμπ θα επικεντρωθεί περισσότερο σε πολιτικές στην πλευρά της προσφοράς όπως η φορολογική μεταρρύθμιση και η απορρύθμιση. Αυτά τα είδη των μεταρρυθμίσεων θα αυξήσουν συγκρατημένα την οικονομική ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αυτό πιθανώς εξηγεί τόσο την μετεκλογική αύξηση των πραγματικών επιτοκίων (το ονομαστικό επιτόκιο προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) και την ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ.
Υπήρξαν επίσης πολλές εικασίες ότι ο Trump, ο οποίος έχει υποσχεθεί να επιδιορθώσει τους δρόμους και τις γέφυρες της χώρας, θα ξεδιπλώσει ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών. Ορισμένοι ειδήμονες έχουν πει ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό πιθανότατα υπερεκτιμά τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής τόνωσης. Ο Trump υποσχέθηκε κάποτε μια επένδυση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε έργα υποδομής. Ακόμα κι αν ξοδέψει λιγότερα, είναι πολύ πιθανό να αυξήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά τα επόμενα χρόνια, και αυτό μπορεί να θέσει μέτρια ανοδική πίεση στα επιτόκια. Αλλά θυμηθείτε ότι οι αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων, όπως των δεκαετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, ήδη ενσωματώνουν οποιαδήποτε μελλοντική επίπτωση στα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι αυτή την στιγμή, οι αγορές μακροπρόθεσμων ομολόγων δεν προβλέπουν δραματική αλλαγή στη νομισματική πολιτική υπό μια διοίκηση Trump.
- previous-disabled
- Page 1of 2
- next