Οράματα και Χίμαιρες | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οράματα και Χίμαιρες

Προτάσεις για την ελληνική διπλωματία

Λίγα λόγια για ένα βιβλίο «αλλιώτικο απ’ τα άλλα».

Λίγα λόγια για ένα βιβλίο «αλλιώτικο απ’ τα άλλα». Γλώσσα απλή και κατανοητή. Γλαφυρή εξιστόρηση βιωμάτων μιας πολύ ενδιαφέρουσας και επιτυχημένης διπλωματικής καριέρας, με σύντομη προέκταση στον χώρο της πολιτικής.

Ένα πόνημα γεμάτο από άμεσες εμπειρίες γεγονότων, εμπρός και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και από πολύτιμες διαπιστώσεις και επισημάνσεις. Διαπιστώσεις όχι μόνο για τις επιτυχίες και τα κατορθώματά μας αλλά, το σπουδαιότερο, με τολμηρές επισημάνσεις για τα λάθη μας, τις ολιγωρίες και τα διαχρονικά ελλείμματα, τόσο σε σχέση με την χάραξη και εφαρμογή μιας ελληνικής εθνικής πολιτικής όσο και με την επικρατούσα παγκόσμια γεωπολιτική στρατηγική.

Μια καταγραφή της πολύχρονης διαδρομής ενός Έλληνα διπλωμάτη σε περιοχές μεγάλου ιστορικού αλλά και σύγχρονου ενδιαφέροντος για την χώρα του. Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος και ευρύτερη περιοχή, βόρεια Αφρική. Μια ομόκυκλη ανάλυση του έμπειρου, βαθύ γνώστη και καταξιωμένου διπλωμάτη Αλέξανδρου Μαλλιά, με αναφορές στην απώτερη αλλά και νεώτερη ελληνική ιστορία. Μια πολιτική ανάλυση, που επεκτείνεται στην άμεση γειτονιά της χώρας μας, στην ευρύτερη περιφέρεια της, στον ευρωπαικό χώρο και τέλος στα παγκόσμια δρώμενα.

Διαπιστώσεις και επισημάνσεις πάνω στα φλέγοντα εθνικά μας θέματά που ακουμπάνε άμεσα ή έμμεσα τις εξελίξεις στην Κύπρο, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, αλλά και την μετα-Αραβική Άνοιξη, την Λιβύη, την ευρύτερη Μέση Ανατολή, τις ΗΠΑ και την Διεθνή Κοινότητα.

Ο συγγραφέας, με επανειλημμένες αναφορές στην πρόσφατη αλλά και στην απώτερη ελληνική ιστορία, καταφέρνει να καταδείξει με έναν απλοϊκό αφηγηματικό τρόπο την αξία της Γνώσης, της Συνέχειας και της Συνέπειας για την επιτυχή ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Σχεδιασμού Εθνικής Πολιτικής σε βάθος χρόνου.

Αυτό που καθιστά, όμως, το βιβλίο τούτο «αλλιώτικο απ’ τα άλλα» είναι το ότι αποτελεί ένα υπεύθυνο γραπτό, γεμάτο από θαρραλέες και εφικτές προτάσεις.

Η πλέον χαρακτηριστική και σπουδαιότερη, κατά την ταπεινή μου άποψή, πρόταση του είναι η επανάληψη της διαρκούς θέσης του για την ανάγκη κάλυψης «του επικίνδυνου κενού στην πολιτική ζωή της χώρας». Αφορά την απαραίτητη θεσμική ανασυγκρότηση της Εθνικής Πολιτικής Ασφάλειας, ενός εργαλείου που κάθε σοβαρό και σύγχρονο κράτος έχει και κατά περίπτωση χρησιμοποιεί, για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών. Και δυστυχώς, δεν είναι μια ή δύο οι απειλές που η χώρα μας επι μακρόν αντιμετωπίζει: Οικονομική, Μεταναστευτικό, Ξένη Επιβουλή. Αυτή είναι μια πρόταση του συγγραφέα που έχει πρόσφατα κατατεθεί από το κόμμα «Το Ποτάμι» στην Βουλή σαν νομοσχέδιο προς συζήτηση και ψήφιση. Μαζί με τον συγγραφέα, κάποιοι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι θα πρυτανεύσει πλέον στους ταγούς μας η συνεννόηση και η συναίνεση. Αν όχι τώρα, πότε;
Επίσης, η αγωνία του Αλέξανδρου Μαλλιά για την απαραίτητη βελτίωση της Παγκόσμιας Εικόνας και της προοπτικής της είναι εύγλωττη. Υποστηρίζει με στοιχεία και με σπάνια τόλμη την ανάγκη αναθεώρησης του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, που θα ξεκινάει από την αναμόρφωση του Συμβουλείου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τέλος, θεωρώ ότι το βιβλίο αυτό, «Οράματα και Χίμαιρες», είναι ένα σύγγραμμα το οποίο πρέπει να αποτελεί:

α. πολύτιμο εφόδιο για κάθε σοβαρό και ευσεινήδητο πολιτικό και δημιουργό πολιτικής, ανεξαρτήτως κομματικού χώρου,
β. πλούσια πηγή γνώσης και αναφοράς για κάθε ιστορικό ερευνητή - ακαδημαϊκό, δημασιογράφο ή συγγραφέα,
γ. απαραίτητο οδηγό και θησαυρό επιμόρφωσης για κάθε νέο διπλωμάτη, και
δ. έγκυρη βάση για την υπεύθυνη ενημέρωση και πληροφόρηση κάθε ενεργού πολίτη.

Δεν μπορώ παρά ανεπιφύλακτα να ευχηθώ το βιβλίο αυτό να διαβαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους. Θα ωφεληθούμε όλοι.

Copyright © 2015 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition