Μια ματιά στο τεύχος Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

Η σύγκρουση πολιτισμών, οι στρατηγικές Ρωσίας, Γαλλίας και Ισραήλ, η πορεία της παγκοσμιοποίησης και των παγκόσμιων επιχειρήσεων, τα προβλήματα του διαδικτύου, κ.ά.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα τις διαφορές μεταξύ Κίνας και Αμερικής που μπορούν να οδηγήσουν στην επόμενη σύγκρουση πολιτισμών κυκλοφορεί το τεύχος Δεκεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για τις στρατηγικές της Ρωσίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, για τον νέο άξονα διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρώπη, για την πορεία της παγκοσμιοποίησης και των παγκόσμιων επιχειρήσεων, για τα ζητήματα δικτύωσης και διαδικτύου κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Δεκεμβρίου 2017 - Ιανουαρίου 2018 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τις διαφορές μεταξύ Κίνας και Αμερικής που μπορούν να οδηγήσουν στην επόμενη σύγκρουση πολιτισμών.

Στο δοκίμιό του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Graham Allison, γράφει για το πώς οι εντάσεις μεταξύ αμερικανικών και κινεζικών αξιών, παραδόσεων και φιλοσοφιών θα επιδεινώσουν τις θεμελιώδεις διαρθρωτικές πιέσεις που συμβαίνουν κάθε φορά που μια αναδυόμενη δύναμη, όπως η Κίνα, απειλεί να μετατοπίσει μια καθιερωμένη δύναμη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

08122017-4.jpg

Την φαινομενική υποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή σκηνή επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν και άλλες δυνάμεις, όπως η Γαλλία. Η Natalie Nougayrède, αρθρογράφος στην εφημερίδα The Guardian, περιγράφει τις γαλλικές προσπάθειες αναβίωσης του μεγαλείου της χώρας, ωστόσο τα εμπόδια είναι σημαντικά.

Επίσης, η Ρωσία αποτελεί αναθεωρητικό δρώντα στην παγκόσμια ισορροπία. Στο σχετικό δοκίμιό του, ο διεθνολόγος Δρ. Βασίλειος Αρ. Γκρέκας αναλύει την ρωσική υψηλή στρατηγική (grand strategy) μέσα από τις πρόσφατες κινήσεις τη, ιδίως δε εκείνες στο μέτωπο της Συρίας.

Στην ίδια περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ αναπτύσσει την δική του επεκτατική στρατηγική εναντίον των παλαιστινιακών εδαφών, όπως καταγράφει ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, του ΕΛΙΑΜΕΠ. Οι εβραϊκοί εποικισμοί συνεχίζονται και η διεθνής κοινότητα οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις μιας βιώσιμης επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος.

Αλλά και εκτός της Μέσης Ανατολής, τα πράγματα αλλάζουν και στα Βαλκάνια. Η Δρ. Άννα Μπρεδήμα, υψηλόβαθμο στέλεχος της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής κοινότητας, παρουσιάζει το σχέδιο ποτάμιας σύνδεσης του Αξιού με τον Μοράβα και τελικά με τον Δούναβη, που θα δημιουργήσει έναν πλωτό μεταφορικό άξονα Ελλάδας-ΠΓΔΜ-Σερβίας, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιδράσεις για την Ελλάδα.

Σημαντική εξέλιξη για την ανάδειξη της Ελλάδας στον γεωγραφικό πλαίσιο των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής θα είναι και η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ και η οριοθέτησή της με τις έξι συνορεύουσες χώρες, όπως σημειώνει στο άρθρο του ο νομικός Χρήστος Φασλής. Στο κείμενό του κάνει μια πλήρη αναφορά στο ιστορικό των γεγονότων σχετικά με την ΑΟΖ της Ελλάδας και τα πλεονεκτήματα της χώρας στο θέμα αυτό.

Στο ευρύτερο ζήτημα της παγκόσμιας προόδου, ο νομπελίστας οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Michael Spence, και ο πρόεδρος της Primavera Capital Group, Fred Hu, απαντούν στο ερώτημα γιατί σταμάτησε η παγκοσμιοποίηση και ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να επανεκκινηθεί.

Αλλά και ο Niall Ferguson, συνεργάτης του Ινστιτούτου Hoover και συγγραφέας, συγκρίνει τις επιδράσεις της συμπεριφοράς των δικτύων στην ανθρώπινη ζωή, με έμφαση στην σημερινή διαδικτυακή πραγματικότητα, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα για το πού βαδίζουν οι κοινωνίες και τα άτομα μέσα σε αυτές.

Σε παρεμφερείς ατραπούς, ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IBM Corporation και νυν πρόεδρος του The Center for Global Enterprise, Sam Palmisano, περιγράφει την μετεξέλιξη της πολυεθνικής επιχείρησης στην παγκόσμια επιχείρηση και σηματοδοτεί την πορεία της στον σύγχρονο κόσμο.

Μένοντας στον χώρο της οικονομίας, ο καθηγητής στο King's College του Λονδίνου, Peter R. Neumann, εξηγεί το γιατί απέτυχαν τα μέτρα ελέγχου της ροής κεφαλαίων που στόχευαν την διακοπή της χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων, και πόση ζημιά έκαναν τα μέτρα αυτά στην οικονομική δραστηριότητα. Τώρα είναι καιρός για μια νέα προσέγγιση.

Ακόμη, παρουσιάζονται τρία συγγραφικά θέματα: «Το ισλαμιστικό κίνημα στην Τουρκία: Συμβολή στη μελέτη της σύγχρονης τουρκικής ισλαμιστικής σκέψης» όπως τιτλοφορείται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Χ. Γώγου για το οποίο γράφει ο ιστορικός Ιωάννης Ε. Κωτούλας˙ η πραγματική κατάσταση στην Λιβύη μέσα από το τελευταίο βιβλίο του Hisham Matar με τίτλο the Return αλλά και τα δύο προηγούμενά του (In the Country of Men του 2006 και Anatomy of a Disappearance του 2011), όπως τα αναλύει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Robert F. Worth˙ και, τέλος, η κληρονομιά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μέσα από τα βιβλία Audacity του Jonathan Chait, A Consequential President του Michael D'Antonio και Obama του Peter Baker, τα οποία σχολιάζει ο αρθρογράφος στο περιοδικό Time, Joe Klein.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition