Ο μύθος του περιορισμένου χτυπήματος στην Βόρεια Κορέα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο μύθος του περιορισμένου χτυπήματος στην Βόρεια Κορέα

Οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ θα διακινδύνευε έναν πόλεμο
Περίληψη: 

Οποιοδήποτε χτύπημα κατά της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη ενός πλήρους πολέμου στην κορεατική χερσόνησο που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και τελικά θα μείωνε την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Ο ABRAHAM M. DENMARK διευθύνει το πρόγραμμα Ασίας στο Διεθνές Κέντρο για Μελετητές Woodrow Wilson. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας για την Ανατολική Ασία. Οι απόψεις που εκφράζονται στο κείμενο αυτό είναι προσωπικές.

Αντιμέτωποι με την ταχεία πρόοδο των πυρηνικών και πυραυλικών δυνατοτήτων του Πιονγκγιάνγκ [1], οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να συζητούν την δυνατότητα ενός περιορισμένου προληπτικού χτυπήματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, το οποίο θα μπορούσε να αποτρέψει το καθεστώς από περαιτέρω [πυρηνικές] δοκιμές, αποφεύγοντας παράλληλα ένα ολομέτωπο πόλεμο [ 2]. Μια πιθανότητα είναι το λεγόμενο χτύπημα της «ματωμένης μύτης» [3], το οποίο θα συνεπαγόταν την καταστροφή μιας βορειοκορεατικής βάσης εκτόξευσης πυραύλων (ματώνοντας τη μύτη του καθεστώτος, κατά κάποιο τρόπο), για να επιδείξει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ορισμένοι το έχουν προχωρήσει ακόμα περισσότερο, κάνοντας έκκληση για [4] «αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις σε όλες τις γνωστές εγκαταστάσεις πυρηνικών δοκιμών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης και υποστήριξης πυραύλων» σε περίπτωση βορειοκορεατικής ατμοσφαιρικής πυρηνικής δοκιμής πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

11012018-1.jpg

Φορτηγά μεταφέρουν Βορειοκορεάτες αξιωματούχους μέσα στην Πιονγκγιάνγκ, τον Ιανουάριο του 2018. KCNA / REUTERS
-----------------------------------------------------------------------

Ο στόχος ενός περιορισμένου χτυπήματος θα ήταν αρκετά απλός: Θα έδειχνε στην Πιονκγιάνκ ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να διεξάγει δοκιμές χωρίς να διακινδυνεύσει μια απάντηση των ΗΠΑ. Βασικά, οι υποστηρικτές μιας τέτοιας επίθεσης υποθέτουν ότι οι μαζικές συμβατικές και πυρηνικές ικανότητες των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν να αποτρέψουν τον Βορειοκορεάτη ανώτατο ηγέτη Kim Jong Un από τα αντίποινα, καθώς μια τέτοια κλιμάκωση θα διακινδύνευε την δική του καταστροφή. Οι υποστηρικτές ενός περιορισμένου χτυπήματος τείνουν επίσης να υποστηρίζουν ότι, με το να διαβεβαιωθεί η Πιονγκγιάνγκ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν την αλλαγή καθεστώτος αλλά δεν θα δεχθούν ποτέ μια πυρηνική Βόρεια Κορέα, η Ουάσινγκτον μπορεί να πείσει τον Κιμ ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος βιώσιμος δρόμος προς τα εμπρός [5].

Είναι όμως απίθανο ότι ένα χτύπημα θα λειτουργήσει όπως θα προγραμματιστεί. Δεν θα είχε καμία εγγύηση να καταστρέψει επιτυχώς τις ικανότητες της Βόρειας Κορέας, και ο Kim ίσως αισθανθεί υποχρεωμένος να ανταποκριθεί ακόμη και σε μια περιορισμένη επίθεση. Οποιοδήποτε χτύπημα συνεπώς θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη ενός πλήρους πολέμου [6] στην κορεατική χερσόνησο που θα έθετε σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές και τελικά θα μείωνε την ισχύ και την επιρροή των ΗΠΑ στην Ασία-Ειρηνικό.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Ένα επιτυχημένο προληπτικό χτύπημα πιθανόν απαιτεί αιφνιδιασμό. Εάν η Πιονγκγιάνγκ έχει πεισθεί ότι ένα χτύπημα των ΗΠΑ είναι επικείμενο, θα μπορούσε να βρεθεί σε μια κατάσταση «χρησιμοποίησε ή χάσε» και να επιτεθεί πριν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα όπλα τους –στην ουσία προλαμβάνοντας την πρόληψη.

Ωστόσο, η επίτευξη αιφνιδιασμού θα είναι δύσκολη. Η Ουάσιγκτον θα προσπαθήσει πιθανώς να συνεργαστεί με την Σεούλ και το Τόκιο για να προετοιμάσει τους στρατούς τους για μια πιθανή απάντηση της Βόρειας Κορέας, η οποία θα περιλαμβάνει τη μεταφορά στρατευμάτων και άλλων πόρων στην περιοχή. Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα ήθελαν επίσης να προετοιμάσουν τους πολίτες τους [7] για να τους δώσουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε περίπτωση πολέμου. Τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επιθυμούν να εκκενώσουν τα εξαρτώμενα μέλη [8] του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ (και υπάρχουν πάνω από 10.000 από αυτά) από τη Νότια Κορέα πριν από ένα χτύπημα. Πρόκειται για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που θα ήταν αδύνατο να μην τις αντιληφθεί η Βόρεια Κορέα.

Η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να παραιτηθεί από αυτές τις προετοιμασίες για να διατηρήσει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ωστόσο, θεωρώντας ότι υπάρχουν 100.000 έως 500.000 Αμερικανοί πολίτες στη Νότια Κορέα (και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι στην Ιαπωνία) ανά πάσα στιγμή, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο έναν πολύ μεγάλο αριθμό αμερικανικών ζωών. Επιπλέον, η πραγματοποίηση μιας αιφνιδιαστικής επίθεσης χωρίς να παρασχεθεί στην Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία επαρκής χρόνος για προετοιμασία, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε αυτές τις κρίσιμες συμμαχίες των ΗΠΑ.

11012018-2.jpg

Νοτιοκορεάτης φρουρός σε ένα σημείο ελέγχου πλησίον της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, τον Ιανουάριο του 2018. KIM HONG-JI / REUTERS
--------------------------------------------------------------

Μια άλλη βασική πτυχή του οποιουδήποτε περιορισμένου στρατηγικού χτυπήματος θα ήταν να περιοριστούν τα βορειοκορεατικά αντίποινα. Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να πείσει τον Κιμ ότι, παρά την επίθεση στην πυρηνική και την πυραυλική υποδομή του, δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος. Ωστόσο, η Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να πεισθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί δεκαετίες, ένα βασικό στοιχείο της βορειοκορεατικής κρατικής ιδεολογίας [9] είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να εισβάλουν και ότι τα πυρηνικά όπλα είναι απαραίτητα για τις αποτρέψουν. Στην πραγματικότητα, ο Kim το δήλωσε αυτό κατά την διάρκεια της ομιλίας του 2018 για το νέο έτος [10]: «Ακόμα κι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες χειρίζονται το πυρηνικό ραβδί και ενθουσιάζονται για έναν άλλο πόλεμο, δεν θα τολμήσουν να εισβάλουν σε εμάς επειδή έχουμε σήμερα ένα ισχυρό πυρηνικό αποτρεπτικό».