Καταπολεμήστε τις πανδημίες όπως τις πυρκαγιές | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Καταπολεμήστε τις πανδημίες όπως τις πυρκαγιές

Με την πρόληψη και ένα σχέδιο για την κατανομή των δαπανών
Περίληψη: 

Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να λάβουν μέτρα για να προλάβουν τα χειρότερα, να διοχετεύσουν κονδύλια όπου χρειάζονται, και να μοιραστούν το κόστος της ανάκαμψης εάν δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί μια επιδημία.

Η CATHERINE MACHALABA είναι σύμβουλος πολιτικής και ερευνητική επιστήμων στο EcoHealth Alliance.
Ο WILLIAM B. KARESH είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Υγεία και την Πολιτική στο EcoHealth Alliance.

Καθώς ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας την πτώση των αγορών και τους αναλυτές να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, η πιθανότητα η επιδημία να βλάψει την παγκόσμια οικονομία ξεκαθαρίζει γρήγορα. Οι περιοχές της Κίνας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, ο οποίος προήλθε από την [κινεζική] επαρχία Hubei στα τέλη του περασμένου έτους, αποτελεί την έδρα για εκατομμύρια επιχειρήσεις που με την σειρά τους προμηθεύουν κατ’ εκτίμηση 56.000 πολυεθνικές εταιρείες. Ήδη, πολλές από αυτές τις πολυεθνικές αντιμετωπίζουν διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, καθώς ζωτικά κατασκευαστικά στοιχεία από την Κίνα καθυστερούν. Οι επιπτώσεις πιθανότατα θα φτάσουν στους τεχνολογικούς γίγαντες, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις βαριές βιομηχανίες και άλλες βιομηχανίες επίσης.

08032020-1.jpg

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες ραντίζουν απολυμαντικό στο διεθνές αεροδρόμιο στην Daegu, στη Νότια Κορέα, τον Μάρτιο του 2020. Kim Kyung-Hoon / Reuters
------------------------------------------------------------------------

Η Κίνα τελικά φαίνεται να βάζει την επιδημία υπό έλεγχο. Αφότου μπερδεύτηκε στην αρχική αντίδρασή της, η κυβέρνηση σπεύδει να ανοίξει εκ νέου τα εργοστάσια και να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι [Κινέζοι] εργοδότες προσφέρουν δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια για να παροτρύνουν τους εργαζόμενους [να γυρίσουν] πίσω στα εργοστάσια και στα γραφεία τους. Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες ενδέχεται να παρεμποδιστούν από τον δισταγμό των εργαζομένων και από την έλλειψη εμπιστοσύνης στους κινεζικούς θεσμούς. Και ακόμα κι αν η Κίνα μπορέσει να ξαναρχίσει ένα κανονικό επίπεδο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι αλυσίδες εφοδιασμού ίσως να χρειαστούν περισσότερο καιρό για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο. Διαταραχές μπορεί να γίνουν αισθητές επί μήνες, με τη μορφή μειωμένης προσφοράς και υψηλότερων τιμών.

Η επιδημία εξαπλώνεται επίσης γρήγορα έξω από την Κίνα, προκαλώντας χάος σε μεγάλες οικονομίες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία. Ο κορωνοϊός τώρα έχει επιβεβαιωθεί σε 77 χώρες, με περισσότερα από 93.000 κρούσματα COVID-19 (η ασθένεια που προκλήθηκε από τον ιό) και 3.198 θανάτους (οι περισσότεροι από αυτούς στην Κίνα). Συναυλίες, συνέδρια και αθλητικά γεγονότα ακυρώνονται καθημερινά σε όλη την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη. Ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες, χώροι εκδηλώσεων και ασφαλιστικές εταιρείες όλοι δέχονται ένα χτύπημα.

Ωστόσο, σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί αντιμετώπισαν τη νέα επιδημία κορωνοϊού ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας παρά ως ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα του οποίου οι αιτίες και οι συνέπειες θα επηρεάσουν τα πάντα, από τα χρηματοοικονομικά και τις ασφαλίσεις μέχρι τον τουρισμό και την γεωργία. Σχεδόν κάθε άλλος τύπος καταστροφής καλεί για απόκριση και πρόληψη από πολλούς τομείς. Για παράδειγμα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταπολεμούν τις πυρκαγιές, αλλά οι οικοδομικοί κανονισμοί και τα επιβραδυντικά πυρός μειώνουν την πιθανότητα να ξεσπάσουν πυρκαγιές, ενώ οι συναγερμοί παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο. Όταν επαπειλείται ένας τυφώνας, οι τοπικές Αρχές εκκενώνουν τις περιοχές από τους ανθρώπους πριν από την αναμενόμενη θύελλα, αλλά ο καθορισμός ζωνών και η τιμολόγηση της ασφάλισης θα έχει βοηθήσει στην πρόβλεψη του προβλήματος, αποτρέποντας την ανάπτυξη περιοχών που είναι επιρρεπείς σε πλημμύρες. Σε αμφότερους τους τύπους καταστροφών, μια ποικιλία φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών, επιβαρύνεται τελικά με το κόστος. Οι πανδημίες είναι μοναδικές στο ότι αντιμετωπίζονται σχεδόν αποκλειστικά ως απειλές για την δημόσια υγεία, με ελάχιστες πρότυπες προσπάθειες πρόληψης και χωρίς μηχανισμό κατανομής του κόστους σε όλους τους τομείς που πλήττονται.

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ

Η ιστορία υποδηλώνει ότι η επιδημία του ιού COVID-19 θα προκαλέσει πιο μακροχρόνιες ζημίες σε μεμονωμένες χώρες και οικονομίες παρά στις παγκόσμιες αγορές ή στο διεθνές εμπόριο συνολικά. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρήθηκαν δραματικές επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πιθανό να είναι δραστικές, αλλά ενδέχεται να είναι βραχύβιες. Οι αγορές επλήγησαν κατά την διάρκεια της επιδημίας του SARS (severe acute respiratory syndrome, σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) το 2002 και το 2003, αλλά ανέκαμψαν γρήγορα. Το ίδιο ισχύει και για την βιομηχανία αερομεταφορών, η οποία υπέστη ζημίες στην Ανατολική Ασία ως αποτέλεσμα του SARS, αλλά επανήλθε γρήγορα σε ανοδική τάση που συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους. Δύο παράγοντες καθιστούν την τρέχουσα επιδημία του κορωνοϊού δυνητικά πιο αποδιοργανωτική από εκείνη του κορωνοϊού που σχετίζεται με το SARS: Το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες αγορές παραγωγής και τουρισμού είναι πολύ μεγαλύτερο σήμερα από ό, τι το 2003 και ο ιός COVID-19 φαίνεται να διασχίζει τα σύνορα πολύ πιο γρήγορα από ό, τι ο κορωνοϊός που σχετίζονταν με το SARS.