Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες για την κινεζική απειλή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένες για την κινεζική απειλή

Χρειάζεται μια θεμελιώδης ανακατάταξη για να αντιμετωπιστεί το Πεκίνο
Περίληψη: 

Το Πεκίνο επιδιώκει να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι φιλοδοξίες του είναι χωρίς αμφισβήτηση και οι ατομικές ελευθερίες υποχωρούν στις ανάγκες του κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντεπεξέλθουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.

Ο ADAM B. SCHIFF υπηρετεί ως πρόεδρος της Μόνιμης Εξεταστικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Πληροφοριών και εκπροσωπεί την 28η περιοχή της Καλιφόρνιας για το Κογκρέσο.

Είμαστε μάρτυρες της αναβίωσης του αυταρχισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία θέτει μια αυξανόμενη πρόκληση για την ίδια την ιδέα της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Κίνα, με την εκτεινόμενη οικονομική, στρατιωτική και διπλωματική της ισχύ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της νεο-αυταρχικής πρόκλησης. Το Πεκίνο επιδιώκει να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι φιλοδοξίες του είναι χωρίς αμφισβήτηση και οι ατομικές ελευθερίες υποχωρούν στις ανάγκες του κράτους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντεπεξέλθουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση -και τούτο το έργο ξεκινά με την κατανόηση των προθέσεων και των δυνατοτήτων της Κίνας.

09102020-1.jpg

Υψώνοντας την κινεζική σημαία στο Πεκίνο, τον Αύγουστο του 2008. Jerry Lampen / Reuters
------------------------------------------------------

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Πληροφοριών (House Intelligence Committee) έχει περάσει τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζοντας το εάν ο μηχανισμός πληροφοριών του έθνους μας έχει σωστή εστίαση, στάση, και πόρους για να κατανοήσει τις πολλές διαστάσεις της κινεζικής απειλής, και προετοιμάζεται να συμβουλεύει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για τον τρόπο αντίδρασης. Πραγματοποιήσαμε εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, επισκεφθήκαμε εγκαταστάσεις που λειτουργούν από πάνω από δώδεκα υπηρεσίες πληροφοριών, και εξετάσαμε χιλιάδες αναλυτικές εκτιμήσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε μια απόρρητη αναφορά με μια δημόσια περίληψη και προτάσεις.

Αυτό που βρήκαμε ήταν ανησυχητικό. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του έθνους μας δεν είναι έτοιμες –ούτε καν λίγο. Χωρίς μια σημαντική αναπροσαρμογή των πόρων και της οργάνωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν την Κίνα στην παγκόσμια σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.

ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ

Η άνοδος της Κίνας ως παγκόσμια δύναμη έχει έρθει εκπληκτικά γρήγορα, και οι φιλοδοξίες της έχουν αυξηθεί ακόμη γρηγορότερα. Οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος πιστεύουν ότι πρέπει να αποκαταστήσουν την Κίνα στην δικαιωματική θέση της ως «Μέσο Βασίλειο», με το να επιτύχουν αυτό που η ηγεσία του ΚΚΚ χαρακτηρίζει ως αναζωογόνηση του κινεζικού έθνους. Ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, έχει συνδέσει άρρηκτα αυτήν την ιδέα με την ανάπτυξη ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης» ικανού να υπερασπιστεί τα βασικά συμφέροντα της Κίνας, την επίτευξη «μιας χώρας, δύο συστημάτων» στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, και την εξάλειψη της «χαλαρής και αδύναμης διακυβέρνησης» εντός του ίδιου του ΚΚΚ. Εκτός από τις εγχώριες πτυχές της αυτοανακηρυχθείσας αναζωογόνησής του, το Πεκίνο βλέπει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως μια εξέχουσα δύναμη που μπορεί να υπαγορεύει όρους στους γείτονές του για την επίτευξη των παγκόσμιων φιλοδοξιών του. Προς τον σκοπό αυτό, το Πεκίνο δημιούργησε ένα περίτεχνο σύστημα εγχώριου ελέγχου ώστε να διατηρήσει την εξουσία και τον έλεγχο των πληροφοριών στην διαδικασία. Αυτό το μοντέλο του τεχνολογικά κινητοποιημένου ολοκληρωτισμού έχει επίσης γίνει μια αυξανόμενη κινεζική εξαγωγή, επιτρέποντας σε άλλους επίδοξους αυταρχικούς να ακολουθήσουν το κινεζικό παράδειγμα.

Ο ανησυχητικός βαθμός στον οποίο η κινεζική κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα μοντέλο εγχώριας καταστολής είναι πιο εμφανής στην δυτική επαρχία Xinjiang, όπου ο πληθυσμός των Ουιγούρων ζει σε μια τεράστια φυλακή συνεχούς παρακολούθησης και με λίγη επαφή με τον έξω κόσμο. Χωρίς να ικανοποιείται από τον απλό έλεγχο, το Πεκίνο επιδίωξε επίσης να καταστρέψει την θρησκεία, τον πολιτισμό και την κοινωνία των Ουιγούρων και έχει δημιουργήσει στρατόπεδα συγκέντρωσης που κρατούν εκατομμύρια Ουιγούρους με τις χειρότερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του 21ου αιώνα.

Η ίδια η Κίνα βλέπει τον ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκτυλίσσεται με ιδεολογικούς και μηδενικού αθροίσματος όρους. Έχει επιδιώξει να εκσυγχρονίσει τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό και να αναπτύξει δόγματα για νέους τομείς, όπως το διάστημα και ο κυβερνοχώρος, που θα επαναπροσδιορίσουν τις υπάρχουσες αντιλήψεις για το πώς θα μπορούσε να εκτυλιχθεί ένας πόλεμος του 21ου αιώνα, επεκτείνοντας το πεδίο της μάχης στον πολιτικό μας λόγο, τις κινητές συσκευές μας και την ίδια την υποδομή στην οποία βασίζονται η σύγχρονη ψηφιακή επικοινωνία και οι κοινότητες. Σε αυτό το πνεύμα, είδαμε επίσης ότι η Κίνα προσπαθεί να διαστρεβλώσει την ξεκάθαρη πραγματικότητα της πανδημίας του κορωνοϊού, εμποδίζοντας τον κόσμο να μάθει για τις αρχικές ενδείξεις και προωθώντας παραπληροφόρηση για να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό της για την έναρξη και την ταχεία εξάπλωση του ιού.

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ AΝΑΚΑΤΑΤΑΞΗ

Προκειμένου οι Ηνωμένες Πολιτείες να προβλέψουν και να ανταποκριθούν αποτελεσματικά, θα χρειαστούμε την τεχνογνωσία των υπηρεσιών πληροφοριών μας. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε από την εξέτασή μας, η εστίαση και η τεχνογνωσία της κοινότητας πληροφοριών για την Κίνα λείπει. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπηρεσίες πληροφοριών τους προσανατολίστηκαν γρήγορα προς μια αντιτρομοκρατική αποστολή για την προστασία της πατρίδας. Αν και αυτές οι κινήσεις ήταν αμφότερες απαραίτητες και σε μεγάλο βαθμό επιτυχημένες, οι ικανότητες και οι πόροι μας που αφιερώθηκαν σε άλλες αποστολές προτεραιότητας -όπως η Κίνα- εξασθένησαν. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει μετατραπεί σε ένα έθνος δυνητικά ικανό να αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κορυφαία δύναμη στον κόσμο. Σε συνέχεια ως προς αυτόν τον μετασχηματισμό, ο αυξανόμενος έλεγχος του Πεκίνου στο εγχώριο περιβάλλον πληροφόρησης και η αδιαφανής διαδικασία λήψης αποφάσεων συνέχισαν να ενοχλούν τους ηγέτες των ΗΠΑ που επιδιώκουν να αναπτύξουν υγιή και αποτελεσματική πολιτική προς την Κίνα.