Μια πιο αιχμηρή, έξυπνη πολιτική για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια πιο αιχμηρή, έξυπνη πολιτική για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας

Ο Μπάιντεν μπορεί να αξιοποιήσει στο έπακρο έναν κανονισμό της εποχής Trump
Περίληψη: 

Το Υπουργείο Εμπορίου του Μπάιντεν μπορεί να προσαρμόσει την διαδικασία θέσπισης κανονισμών για να επιτρέψει στην διοίκηση να αξιολογήσει τις απειλές ασφαλείας που θέτουν συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες και στην συνέχεια να χαράξει μια προσεκτική πολιτική ως απάντηση σε αυτές.

Ο MATT PERAULT είναι διευθυντής του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Duke και αναπληρωτής καθηγητής Πρακτικής στην Σχολή Δημόσιας Πολιτικής Duke του Πανεπιστημίου Sanford.
Η SAMM SACKS είναι συνεργάτις για την Κυβερνοπολιτική στο New America και ανώτερη συνεργάτις στο Κέντρο Κίνας Paul Tsai στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κληρονόμησε από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, μια σειρά από λανθασμένες εκτελεστικές εντολές που επιδιώκουν είτε να απαγορεύσουν είτε να περιορίσουν τις δραστηριότητες κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ επεχείρησε να απαγορεύσει την δημοφιλή εφαρμογή κοινωνικών μέσων TikTok τον Αύγουστο του 2020 και προσπάθησε να περιορίσει την λειτουργία εταιρειών όπως η WeChat, η Alipay και η Huawei στις αγορές των ΗΠΑ. Στο όνομα της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας, αυτά τα μέτρα θα είχαν δημιουργήσει ένα αμερικανικό κυβερνο-Grand Canyon για να ανταγωνιστεί το Σινικό μέγα τείχος προστασίας [Great Firewall], περιορίζοντας ριζικά την ελευθερία των Αμερικανών να πλοηγούνται στο Διαδίκτυο και εμποδίζοντας τον ανταγωνισμό στον τομέα της τεχνολογίας.

24022021-1.jpg

Το λογότυπο της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok, στο Πεκίνο, τον Ιούλιο του 2020. Florence Lo / Illustration / Reuters
--------------------------------------------------

Η διοίκηση του Μπάιντεν αντιμετωπίζει τώρα το δύσκολο καθήκον να καθορίσει ποιες πολιτικές της εποχής του Τραμπ πρέπει να διατηρήσει, ποιες θα πρέπει να αποσύρει, και πόση πολιτική επιρροή μπορεί να διακινδυνεύσει στην χάραξη μιας πορείας που να επιτρέπει στους Αμερικανούς να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και των δύο εθνών. Η Ουάσινγκτον πρέπει να προστατεύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού στις οποίες βασίζονται οι υπηρεσίες πληροφοριών και επικοινωνιών για να ασφαλίσει ευαίσθητα δεδομένα και συστήματα από εκμετάλλευση ή σαμποτάζ -αλλά πρέπει επίσης να αποφύγει τον περιορισμό του ανταγωνισμού με τρόπους που καταλήγουν να βλάπτουν τις αμερικανικές εταιρείες χωρίς να ενισχύουν την εθνική ασφάλεια.

Ευτυχώς, η Ουάσιγκτον διαθέτει κάτι περισσότερο από απλώς χοντροκομμένα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Οι προβληματικές διοικητικές ενέργειες του Trump περιελάμβαναν μια υπερβολικά ευρεία εκτελεστική εντολή του Μαΐου 2019 για τις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της τεχνολογίας˙ το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εξέδωσε έναν ασαφή κανονισμό τον Ιανουάριο του 2021 για την εφαρμογή της εντολής. Αν και η κυβέρνηση Τραμπ ήλπιζε να επιβάλει την εντολή με καταιγιστικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί τώρα να την χρησιμοποιήσει για να ωθήσει την πολιτική της Κίνας σε μια πιο μελετημένη κατεύθυνση. Το Υπουργείο Εμπορίου του Μπάιντεν μπορεί να προσαρμόσει αυτήν την διαδικασία θέσπισης κανονισμών για να επιτρέψει στην διοίκηση να αξιολογήσει τις απειλές ασφαλείας που θέτουν συγκεκριμένες κινεζικές εταιρείες και στην συνέχεια να χαράξει μια προσεκτική πολιτική ως απάντηση σε αυτές. Μια στενή, στοχευμένη προσέγγιση αυτού του είδους θα βοηθούσε στην προστασία των Αμερικανών από πραγματικούς κινδύνους, ενώ θα τους έδινε επίσης πρόσβαση σε ανταγωνιστικά κινέζικα προϊόντα και υπηρεσίες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΕΖΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Ο Τραμπ έκανε επιθετικές ενέργειες εναντίον κινεζικών τεχνολογικών εταιρειών προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, αλλά πολλά από αυτά τα μέτρα έβλαψαν τους καταναλωτές, εμπόδισαν τον ανταγωνισμό και επιβράδυναν την καινοτομία χωρίς να προστατεύουν πραγματικά τους Αμερικανούς. Πάρτε, για παράδειγμα, την απόπειρα απαγόρευσης της πολύ δημοφιλούς κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok. Η κυβέρνηση Trump εξέδωσε μια σειρά [1] εκτελεστικών εντολών που προκάλεσαν σύγχυση το περασμένο καλοκαίρι οι οποίες θα είχαν διακόψει την πρόσβαση στο TikTok για τους περισσότερους Αμερικανούς, εκτός αν η κινεζική μητρική εταιρεία της εφαρμογής πωλούσε ένα μερίδιο ελέγχου σε επενδυτές των ΗΠΑ. Η εντολή ισχυριζόταν ότι η TikTok αποτελούσε σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή ανήκε σε μια κινεζική εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση Trump προσέφερε λίγα στοιχεία για την ακριβή φύση αυτής της απειλής ή για το γιατί η εταιρεία άξιζε μια τέτοια απαγόρευση. Μια ξεχωριστή εντολή που απαγορεύει την Alipay, την πλατφόρμα πληρωμών που ανήκει στην Ant Group και επτά άλλες κινεζικές εφαρμογές ισχυρίστηκε ότι οι εφαρμογές καταλάμβαναν ευαίσθητες πληροφορίες των χρηστών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτοί οι ισχυρισμοί σχετικά με τους κινδύνους που θέτει η Alipay ήταν ακόμη λιγότερο αξιόπιστοι από εκείνους που αφορούσαν το TikTok, καθώς η πλειονότητα των χρηστών της Alipay [2] κατοικούν στην Κίνα και η εφαρμογή πιθανότατα δεν χειρίζεται πολλά αμερικανικά δεδομένα.

Η εκτελεστική εντολή για το TikTok, συγκεκριμένα, ήρθε σε περίεργη στιγμή. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος ζητούσαν [3] περισσότερους κανονισμούς για την προώθηση του ανταγωνισμού στον τομέα της τεχνολογίας. Η άνοδος του TikTok παρουσίασε απειλή για εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, όπως η Apple, το Facebook και η Google. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον, σίγουρα η απαγόρευση μιας κινεζικής εταιρείας όπως η TikTok -η οποία ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής [4] εφαρμογή στο Apple App Store το 2020- ήταν ένα βήμα προς την λάθος κατεύθυνση.