Ο απεριόριστος πόλεμος της Κίνας στην Ινδία
Καμία χώρα δεν μπόρεσε να βρει το πώς να αντιμετωπίσει την επιθετική συμπεριφορά του ΚΚΚ υπό τον Xi, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως δείχνει η χωρίς κόστος επέκταση της Κίνας στην θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Ο BRAHMA CHELLANEY είναι γεωστρατηγιστής και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Water, Peace, and War [1].
- previous-disabled
- Page 1of 5
- next
Στις 12 Οκτωβρίου 2020, έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στη μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας. Η Βομβάη αντιμετώπισε την χειρότερη διακοπή ενέργειας εδώ και δεκαετίες, με τις επιχειρήσεις να καταρρέουν, το χρηματιστήριο να κλείνει, χιλιάδες μετακινούμενους να εγκλωβίζονται, και τα νοσοκομεία να προσπαθούν να εξασφαλίσουν εφεδρικές πηγές τροφοδοσίας με ενέργεια για τους ασθενείς με COVID-19. Οι μεγάλες διακοπές δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες στην Ινδία, αλλά η Βομβάη υπερηφανεύθηκε για το πρόσφατο ρεκόρ αξιόπιστης [παροχής] ηλεκτρικής ενέργειας για τους κατοίκους της. Η διαταραχή άφησε τις Αρχές στην δυτική πολιτεία της Μαχαράστρα, της οποίας η Βομβάη είναι η πρωτεύουσα, να αναζητούν απαντήσεις.
Κάτοικοι ανάβουν ένα κερί κατά την διάρκεια διακοπής ρεύματος στην Βομβάη, στην Ινδία, τον Οκτώβριο του 2020.Niharika Kulkarni / Reuters
----------------------------------------------------------
Ινδοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τον Μάρτιο ότι ενδέχεται να βρήκαν την αιτία της διακοπής του ρεύματος: μια κυβερνοεπίθεση από το εξωτερικό που στόχευσε τους διακομιστές (servers) των κρατικών εταιρειών ενέργειας. Δεν ονόμασαν έναν συγκεκριμένο ένοχο, αλλά οι υπαινιγμοί ήταν σαφείς. Κινέζοι χάκερ, υπονόησαν οι αξιωματούχοι, είχαν εστιάσει στην πτώση του ηλεκτρικού δικτύου της Βομβάης -και είχαν πετύχει.
Στην προσπάθειά της να κερδίσει την ασιατική ηγεμονία, η Κίνα θεωρεί την Ινδία ως σημαντικό εμπόδιο. Αυτή η πιθανολογούμενη κυβερνοεπίθεση ήρθε σε μια στιγμή που αυξάνονται οι στρατιωτικές εντάσεις, με αντιπαραθέσεις που ξέσπασαν πέρυσι σε πολλά σημεία κατά μήκος των δυσπρόσιτων, αμφισβητούμενων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η ικανότητα του Πεκίνου να πιέζει την γείτονά του εκτείνεται πέρα από το συμβατικό πεδίο της μάχης και όλο και περισσότερο περιλαμβάνει μη συμβατικές μορφές εχθροπραξιών (ή «απεριόριστου πολέμου» (“unrestricted war”) [2], όπως το έθεσε ο τίτλος ενός βιβλίου δύο Κινέζων στρατιωτικών αξιωματικών) για την επίτευξη επεκτατικών και καταναγκαστικών στόχων. Μέσα από έναν απεριόριστο πόλεμο -που περιλαμβάνει την στρατηγική της «σαλαμοποίησης» (ή το πώς επιθετικά να καταλαμβάνει τμήματα αμφισβητούμενων περιοχών χωρίς να παρέχει αιτία για πόλεμο), τον κυβερνοπόλεμο, την διπλωματία της παγίδευσης μέσω χρέους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση και την εξάπλωση παραπληροφόρησης- η Κίνα έχει ανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της Θάλασσας της Νότιας Κίνας χωρίς να υποστεί κανένα διεθνές κόστος. Το Πεκίνο ελπίζει να χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους για να περιορίσει την Ινδία.
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), το οποίο γιορτάζει φέτος την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του, κυβερνά την Κίνα συνεχώς για περισσότερες από επτά δεκαετίες, καθιστάμενο το πολιτικό κόμμα με τη μεγαλύτερη κυβερνητική διάρκεια στην σύγχρονη ιστορία. Η επιτυχία του μαρτυρεί τον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο επιδίωξε τους στόχους του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο Μάο Τσετούνγκ οδήγησε το κόμμα στην εξουσία και ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ έκανε την χώρα πλουσιότερη. Τώρα, η φιλοδοξία του προέδρου Xi Jinping είναι να μετατρέψει την Κίνα σε ηγεμονικό παγκόσμιο ηγέτη. Αυτή είναι η ουσία εκείνου που ο Xi αποκαλεί «κινέζικο όνειρο». [3].
Το ΚΚΚ θεωρητικά υποστηρίζει την ισότητα και την αμοιβαιότητα στις διεθνείς σχέσεις, αλλά στην πραγματικότητα η Κίνα υπό τον Σι επιδιώκει να υποτάξει τα μικρά έθνη. Πουθενά δεν είναι αυτό πιο αληθινό από όσο στη Νοτιοανατολική Ασία, όπου η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει μια δίκοπη, μη συμβατική στρατηγική για να βοηθηθεί τόσο να κυριαρχήσει στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας όσο και να ελέγξει την διασυνοριακή ροή του ποταμού Μεκόνγκ, την γραμμή ζωής της περιοχής. Οι κινεζικές δυνάμεις έχουν κατασκευάσει τεχνητά νησιά στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας και μονομερώς διεκδικούν αμφισβητούμενα ύδατα. Τα 11 μεγα-φράγματα της Κίνας στον Μεκόνγκ την εξοπλίζουν με την δύναμη να κλείνει την στρόφιγγα για μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Νοτιοανατολικής Ασίας, καθιστώντας τις χώρες στην κατάντη εξαρτημένες από την κινεζική καλή θέληση για πρόσβαση στο νερό.
Με μια παρόμοια πολυδιάστατη στρατηγική, η Κίνα ελπίζει επίσης να συγκρατήσει τους δυνητικούς ανταγωνιστές της στην Ασία, την Ινδία και την Ιαπωνία. Το ΚΚΚ έχει υιοθετήσει μια στρατηγική έμμεσου πολέμου εναντίον της Ινδίας και της Ιαπωνίας, με σκοπό να περιορίσει τις δύο δυνάμεις. Η πρώτη φάση της στρατηγικής περιελάμβανε την οικοδόμηση του Πακιστάν ως πυρηνικού και συμβατικού στρατιωτικού αντίβαρου στην Ινδία [4], και την βοήθεια προς την Βόρεια Κορέα στην αρχική ανάπτυξη [5] όπλων μαζικής καταστροφής. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα επικεντρώθηκε σε μια κλιμακούμενη εκστρατεία εξαπάτησης, μυστικότητας, και απόκρυψης. Στο επίκεντρο αυτής της εκστρατείας βρίσκεται ο εδαφικός ρεβιζιονισμός, με την Κίνα να επιδεικνύει την ισχύ της με το να υποστηρίζει τις αξιώσεις της για εδάφη ή νησιά που διαχειρίζονται οι δύο γείτονές της.
Τα στοιχεία του έμμεσου πολέμου είναι εμφανή στις ενέργειες της Κίνας εναντίον της Ινδίας. Η Κίνα έχει φέρει σταθερά υπό πίεση την ινδική ασφάλεια μέσω μη συμβατικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνοεπιθέσεων, της αναδιοργάνωσης των διασυνοριακών ποτάμιων ροών, και της τριβής της σε αμφισβητούμενα εδάφη των Ιμαλαΐων. Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα χωρίς ανοιχτό πόλεμο για να περιορίσει τις ινδικές φιλοδοξίες και να χτυπήσει σε βασικά ινδικά συμφέροντα.
Ο ΣΚΙΩΔΗΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
- previous-disabled
- Page 1of 5
- next