Η αμερικανική επιρροή μετά το Ιράκ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η αμερικανική επιρροή μετά το Ιράκ

Στη Μέση Ανατολή, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να πληρώνει για τον πόλεμό της
Περίληψη: 

Τα τελευταία 20 χρόνια διάβρωσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αραβικού κόσμου φάνηκαν νωρίτερα τον Μάρτιο, όταν η Κίνα μεσολάβησε για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Η MINA AL-ORAIBI είναι Ιρακινο-Βρετανίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας The National.

Στις παραμονές του πολέμου πριν από 20 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη θριαμβικές από τη νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ταλανιζόμενες από την 11η Σεπτεμβρίου, βρίσκονταν στο απόγειο της επιρροής τους στον αραβικό κόσμο. Αυτή η επιρροή ήταν σε μεγάλο βαθμό πολιτική, αλλά ήταν και φιλόδοξη. Οι ηγέτες της Μέσης Ανατολής έβλεπαν την Ουάσινγκτον ως τον στενότερο σύμμαχό τους και συχνά λάμβαναν οδηγίες από αυτήν. Εκτός των αιθουσών της εξουσίας, πολλοί φιλελεύθεροι στην περιοχή έβλεπαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως υπέρμαχο των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

29032023-1.jpg

Ένα ιρακινό αγόρι στέκεται έξω από την φυλακή Abu Ghraib στο Ιράκ, τον Μάιο του 2004. Damir Sagolj / Reuters
-------------------------------------------------------------

Αυτό δεν ισχύει πλέον. Παρόλο που ένα πλήθος γεγονότων οδήγησε στη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν το έναυσμα. Αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίστηκαν ως μια πανίσχυρη χώρα που, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το διεθνές δίκαιο ή την υποστήριξη των συμμάχων, μπορούσε να ανατρέψει μια κυβέρνηση που δεν της είχε επιτεθεί ποτέ. Η ανικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, αποκαλύφθηκε σύντομα, καθώς ο τεράστιος στρατός τους δεν μπορούσε να νικήσει τους τοπικούς αντάρτες ή να προφταίνει τους χειριστές του Ιράν στο εσωτερικό του Ιράκ. Έτσι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες απέδειξαν την συντριπτική τους δύναμη στον πόλεμο του Ιράκ, αποκάλυψαν επίσης την αδυναμία τους να τερματίσουν τον πόλεμο με τους δικούς τους όρους.

Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προχώρησαν σε πόλεμο χωρίς την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν το πρώτο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη των Ηνωμένων Πολιτειών και στην βασισμένη σε κανόνες τάξη που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να διατηρήσουν. Ωστόσο, ήταν οι ενέργειες της χώρας κατά την διάρκεια της κατοχής του Ιράκ που οδήγησαν τελικά στην κατάρρευσή τους ως κορυφαία υπερδύναμη στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέδειξαν ένα μείγμα άγνοιας και αλαζονείας που αιφνιδίασε τους Ιρακινούς και άλλους στην περιοχή. Αποφάσεις όπως η διάλυση του ιρακινού στρατού και πολλών κρατικών επιχειρήσεων έκαναν τους Ιρακινούς να αμφισβητήσουν τις προθέσεις της Ουάσινγκτον. Αν και σαφώς δεν κατανοούσαν την πολυπλοκότητα του Ιράκ, ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα αλαζόνες, ενεργώντας σαν μόνο αυτοί να ήξεραν πώς να αντιμετωπίσουν την χώρα. Τον Μάρτιο του 2003, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή, ο Amr Moussa, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε στους New York Times [1] ότι δεν είχε καταφέρει να μιλήσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, George W. Bush, από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και έμαθε για το αμερικανικό σχέδιο μόνο από τις ειδήσεις.

Στη Μέση Ανατολή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανέκαμψαν ποτέ από την απόφασή τους να σπαταλήσουν την τεράστια επιρροή που είχαν μεταξύ των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στην περιοχή πριν από την έναρξη του πολέμου. Η αδυναμία τους το 2022 να πείσουν τους βασικούς αραβικούς συμμάχους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους στην Ουκρανία ανέδειξε αυτήν την αδυναμία, όπως και η μεσολάβηση της Κίνας για την αποκλιμάκωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν. Από πολλές απόψεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πληρώνουν για την απόφαση που έλαβαν πριν από 20 χρόνια και για την πορεία στην οποία έθεσαν το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, και την παγκόσμια τάξη.

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Όταν ο πρόεδρος, George H. W. Bush [ο πρεσβύτερος], ηγήθηκε επιτυχώς ενός διεθνούς συνασπισμού για να αναγκάσει τον Σαντάμ Χουσεΐν να αποσύρει τις δυνάμεις του από το Κουβέιτ το 1991, οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής είχαν μια ακλόνητη πίστη στην αμερικανική ισχύ. Αν και πολλοί Άραβες δυσανασχετούσαν με την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ (και ορισμένοι από τις παλαιότερες γενιές αναπολούσαν ακόμη την Σοβιετική Ένωση), η περιοχή γενικά υποστήριζε τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής προσέφεραν σχεδόν ομόφωνη υποστήριξη στην αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Η Σαουδική Αραβία ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτική, καθώς ήθελε να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, υπήκοο της Σαουδικής Αραβίας. Οι αραβικοί πληθυσμοί συνέπασχαν σε μεγάλο βαθμό με τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) δέσμευσαν ακόμη και στρατεύματα στον συνασπισμό στο Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν βασιστεί σε αυτήν την καλή θέληση, ιδίως δεδομένου ότι οι Άραβες ηγέτες σημείωναν συχνά ότι η Αλ Κάιντα είχε επίσης ως στόχο τις πόλεις τους και τις πεποιθήσεις τους. Μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν ο βομβαρδισμός του Khobar Towers, το 1996, ενός κτιριακού συγκροτήματος στην Σαουδική Αραβία που στέγαζε 2.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς. Σύντομα, ωστόσο, ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» φάνηκε να στοχεύει Άραβες και Μουσουλμάνους, οι οποίοι αντιμετώπισαν επιπλέον ελέγχους στα αεροδρόμια και σήκωσαν το κύριο βάρος της μείωσης των πολιτικών ελευθεριών στο πλαίσιο του Patriot Act του 2001. Αυτό το απόθεμα καλής θέλησης εξαντλήθηκε περαιτέρω όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στο στόχαστρο το Ιράκ.